Preskočiť na obsah
Kategórie
Pre používateľov Tipy a triky

Kompletný návod, ako si založiť vlastný blog pre začiatočníkov

Chcete blogovať, ale netušíte, kde začať? V hlave máte skvelé nápady, užitočné tipy a rady, avšak brzdia vás zložité technikálie? Nič nie je stratené. V tomto článku sa dozviete, ako si založiť blog, aj keď s tým zatiaľ nemáte žiadne skúsenosti. Blogovanie nemusí byť čistá katastrofa, stačí vedieť ako na to. 😉

Postupne si prejdeme:

  • Ako si vytvoriť blog – čo všetko budete potrebovať, ak chcete začať blogovať;
  • Kde si založiť blog – kde blogovať a aká blogová platforma alebo CMS budú pre vás najlepšie; 
  • Čo urobiť po založení blogu – SSL certifikát, PHP, rýchlosť webu, či správne nastavené SEO, bez toho to nepôjde;
  • Ako začať blogovať – o čom a ako písať články, aby ich ľudia so záujmom prečítali na jeden šup.

Obsah

1. Čo všetko potrebujete, keď si chcete založiť blog

2. Kde si založiť blog

3. Čo urobiť po založení blogu vo WordPresse

4. Ako začať blogovať

1. Čo všetko potrebujete, keď si chcete založiť blog

Rozhodli ste sa, že svoj domov poskytnete zvieraciemu miláčikovi? Ako sa bude volať? Kde bude bývať? Postačí mu izba alebo mu doprajete voľnosť na záhrade? Vyhľadáte útulok alebo si ho radšej kúpite? 

S novým blogom je to veľmi podobné. Predpokladajme, že už viete, akej téme sa v blogovaní chcete venovať. Čo ďalej? Najprv potrebujete vymyslieť názov – doménu, potom zvoliť vhodný hosting (miesto, kde bude váš blog bývať). Zvážte, koľko peňazí chcete do blogovania investovať. Podľa toho budete hľadať možnosti zdarma alebo platené alternatívy pre váš nový blog.

Založenie blogu je na rozdiel od obstarania zvieratka oveľa jednoduchšie. Najmä ak po čase zistíte, že blogovanie nie je pre vás to pravé orechové. 

Doména

Doména je jedinečná adresa na internete. Odkazuje na web (websupport.sk) alebo webovú službu (e-mail: info@nazovdomeny.sk).

Názov domény

Ak chcete trafiť do čierneho, existuje pár jednoduchých pravidiel, ktoré sa oplatí dodržať. Siahnite po doméne, ktorá je:

  • krátka – do 8 – 10 znakov, čím kratšia, tým lepšie, maximálne dvojslovná;
  • výstižná – čitateľovi je hneď jasné zameranie vášho blogu;
  • a zrozumiteľná – pri písaní názvu minimalizujte priestor na chyby, vyhnite sa slovám, ktoré sa inak píšu ako čítajú.

V článku Ako si vybrať správnu doménu, ktorú si zapamätá úplne každý? nájdete ďalšie užitočné tipy pre správny názov domény. Tiež sa dozviete, čo do názvu blogu radšej nedávať.

Typy domén

Každá doména má svoju koncovku – to, čo sa v názve domény nachádza za bodkou. Podľa toho rozlišujeme domény na:

  • národné – označujú štát, v ktorom je doména registrovaná (.sk, .cz, .pl),
  • generické – nie sú viazané na štát (.com, .org, .info, .company) a tiež ponúkajú možnosť väčšej kreativity (.store, .tech, .space, .site).

Registrácia domény

V centrálnom registri domén SK-NICu alebo u niektorého z registrátorov si najprv overte dostupnosť domény, či názov blogu, ktorý ste vymysleli, je voľný a nikto ho ešte nepoužíva. Potom si doménu registrujte. Kedysi bol proces registrácie komplikovaný. Dnes je to ako nakupovanie v e-shope. Overenie a registráciu domény zrealizujete priamo u webhostingovej spoločnosti, napríklad u nás. 🙂

overenie domény, tvorba blogu
Najprv si overte dostupnosť domény
registrácia domény, ako si založiť blog
Potom si voľnú doménu kúpte / registrujte

Ak ste sa nakoniec rozhodli pre názov blogu, v ktorom čitatelia môžu spraviť chybu, zaregistrujte si aj preklepovú doménu (napr. kulblog.com), ktorú presmerujte na hlavnú doménu (napr. coolblog.com). Ľudia vás ľahšie nájdu a vyhnete sa aj riziku kopírovania, ak by sa časom nejakí vychytralci chceli priživiť na vlne úspechu vášho blogu. 

Domény sa väčšinou registrujú na rok. Potom si ich treba znovu obnoviť. 

Webhosting 

Webhosting je virtuálny priestor na serveri u webhostingového prevádzkovateľa. Zahŕňa v sebe prevádzku webových stránok a e-mailové služby (ak si k webu vytvoríte aj e-mail). Je to miesto, kde je uložený obsah vášho webu, ktorý sa zobrazí po zadaní domény do prehliadača. 

To, aký hosting si vyberiete, záleží od spôsobu, ako chcete web vytvoriť.

Krabicové riešenie webu

Ide o web, ktorý za vás už niekto vytvoril. Stačí doplniť text, obrázky a blog je na svete. Väčšinou hosting býva súčasťou takto vopred nadizajnovaných webov, napríklad ako je to v prípade Vlastnej webstránky

Vlastné riešenie webu

Nemáte radi obmedzenia a blog si chcete vytvoriť presne podľa vašich predstáv? K dispozícii máte rôzne CMS (Content Management System). Ide o programy navrhnuté na jednoduchú tvorbu, upravovanie a editáciu digitálneho obsahu. Najčastejšie sa využíva WordPress. 

Ak sa rozhodnete pre WordPress, k doméne si potrebujete kúpiť aj hosting. Poplatky za doménu a hosting patria k pravidelným nákladom, s ktorými treba pri blogovaní počítať.

Ak neviete, ako nainštalovať WordPress na web, na Hostingu si WordPress nastavíte jedným kliknutím cez automatickú inštaláciu. Táto funkcionalita vám automaticky na webhosting nainštaluje aktuálnu verziu WordPressu.

2. Kde si založiť blog

Ideálne miesto na založenie blogu neexistuje. Záleží, čo preferujete, aké máte skúsenosti s písaním, alebo či máte trpezlivosť a chuť učiť sa technické záležitosti. 

1) Blogovanie na mediálnych portáloch

Na blogu SME alebo Pravdy si môžete založiť osobný blog, kde v článkoch zverejníte svoje myšlienky, postoje, názory… V písaní máte voľnú ruku, avšak najprv si treba prečítať a potom aj dodržať podmienky používania osobného blogu, ktorý je zdarma. Je to najjednoduchšia možnosť, ako začať blogovať, najmä keď s blogovaním nemáte žiadne skúsenosti a chcete si to len vyskúšať. 

2) Blogger od Google

Pokiaľ máte založený účet na Google a teda Gmail, môžete ho používať aj na tvorbu blogu. V rozhraní Gmailu, v pravej hornej časti, nájdete nástroj Blogger. Je veľmi jednoduchý a intuitívny, určený prioritne na vytvorenie blogu. Avšak k dispozícii máte aj Google AdSense, vďaka čomu môžete zarábať na reklame.

Za názvom domény budete mať prídavok blogspot.com, čo je nevýhodou takmer všetkých blogovacích platforiem zdarma. Ak si nie ste istý, či je Blogger pre vás, pozrite si tento návod. Získate tak základný prehľad, čo všetko Blogger dokáže, a ako sa s ním pracuje.

Blogger, blogovacia platforma
Blogger

3) Rôzne editory webových stránok

Ide o krabicové riešenie webu. Nepotrebujete žiadne technické znalosti, preto sú editory vhodné pre začiatočníkov. K dispozícii máte predpripravené šablóny, s ktorými ľahko vytvoríte blog, ale aj celý web.

Slovenské a zahraničné web editory, ktoré máte k dispozícii zdarma:

Tieto editory zdarma zväčša fungujú na rovnakom princípe. Pri výbere sami zvážte, či oceníte slovenskú podporu alebo zvládnete aj komunikáciu v angličtine (ak s niečím budete potrebovať pomôcť). Všetko ostatné je o zvyku.

Chcete vedieť, ako blogovacie platformy fungujú? Návodov na YouTube je veľa. Stačí do vyhľadávania zadať názov platformy a doplniť o slovo tutorial. Získate základný prehľad o tom, čo všetko práca vo vybranom editore obnáša. Nemusíte si zakladať viaceré účty a na vlastnej koži zisťovať výhody a nevýhody jednotlivých blogovacích platforiem.

Webové editory majú svoje nevýhody:

  • Ak časom zistíte, že vám editor nevyhovuje, obsah webu musíte znovu vyklikať. Presun k inej hostingovej spoločnosti je takmer nemožný.
  • Majú obmedzené možnosti úpravy vzhľadu (farby, typ písma, odsadenie jednotlivých sekcií, menu, pätička). Ak ste detailista a máte vlastnú predstavu o dizajne blogu, vopred pripravené šablóny môžu byť pre vás limitujúce.
  • Žiadny alebo minimálny priestor pre SEO, príp. Facebook atribúty (ako sa zdieľaný článok zobrazí na Facebooku).
  • Ak ich chcete využívať zdarma, nie ste vlastníkom blogu. Vtedy musíte počítať s úpravou názvu domény a reklamou, ktorú nebudete mať pod kontrolou. 

4) Open Source CMS (Content management system)

Ak ste v minulosti chceli založiť blog, bez programátora to nešlo. Našťastie dnes máte k dispozícii viacero user friendly možností, vďaka ktorým začnete blogovať aj sami.

Výhody CMS

  • Dokážete vytvoriť úplne jednoduchý blog, ale aj komplexný web vrátane e-shopov, ktorý aj VLASTNÍTE. Ste jeho majiteľom, nehrozia vám žiadne dodatky v názve domény alebo nezmyselné reklamy, ktoré neviete ovplyvniť.
  • Systém tvorí množstvo ľudí po celom svete, majú širokú podporu a na prácu prvého tvorcu dokáže nadviazať hocikto iný.
  • V základe sú systémy zdarma, platené sú až rozšírenia.
  • Blog/web viete spravovať rýchlo a svojpomocne.

Nevýhody CMS

  • Nie všetko je zadarmo – doménu a hosting si platíte.
  • Je tu väčšia pravdepodobnosť, že váš web niekto napadne, najmä ak systém pravidelne neaktualizujete.

Aké sú najpoužívanejšie CMS?

K najčastejšie používaným CMS-kám patria:

5) WordPress.org – voľne dostupné CMS stvorené na blogovanie

Najobľúbenejšia voľba ľudí, ktorí chcú začať s blogovaním, alebo si vytvoriť web bez širokých znalostí programovania. Viac ako 40 % webov je vytvorených práve v tomto systéme. Existujú aj facebookové skupiny, v ktorých vám ochotne poradia: WordPress pre začiatočníkov alebo WordPress Slovensko.

Nie je WordPress ako WordPress

Dajte si pozor, aby ste si WordPress.org nezamenili s WordPress.com – ide o službu, ktorá funguje na princípe web editora, má obmedzenú funkcionalitu (ak ju chcete využívať zdarma) a za všetko navyše si zaplatíte. Stránku nevlastníte – narozdiel od stránky, ktorú si vyskladáte vo WordPresse (kúpili ste si doménu a hosting).

Aby ste mohli začať blogovať, samotný WordPress vám nestačí. Povinnou výbavou, okrem domény a hostingu, je téma – určuje dizajn vášho blogu a užitočné pluginy – vylepšujú základnú funkcionalitu témy. Viac detailov o téme a pluginoch nájdete v týchto článkoch: Ako a kde nájsť najlepšiu WordPress tému pre váš web, Čo si treba všímať pri výbere dôveryhodného pluginu do WordPressu?

6) Konkrétny postup, ako vytvoriť blog vo WordPresse cez Elementor Free

Rozbolela vás hlava z toľkého množstva tém zdarma? Neviete si vybrať a máte v tom chaos? Tak sa zamerajme na jednu konkrétnu. 🙂

Elementor patrí medzi populárne page buildery pre WordPress. Je k dispozícii zdarma – Elementor Free alebo v platenej verzii – Elementor Pro. Kedysi k tomuto nástroju bolo potrebné nájsť kompatibilnú tému. Dnes už nič nemusíte hľadať. Tvorcovia vyvinuli tému Hello Elementor, ktorá k builderu pasuje dokonale. 

a) Najprv si nainštalujte a aktivujte tému Hello Elementor

Prihláste sa do administrácie vášho webu. V ľavom menu kliknite na Vzhľad a vyberte možnosť Témy. WordPress automaticky zobrazí základné témy, z ktorých si môžete vybrať. Keďže Hello Elementor medzi nimi nie je, kliknite na Pridať novú. Ak sa vám téma Hello Elementor nezobrazí medzi prvými, stačí jej názov napísať do vyhľadávania. Potom už len kliknúť na Inštalovať a Aktivovať.

wordpress elementor, ako vytvoriť blog
Vzhľad – Témy
téma elementor pre tvorbu blogu
Kurzorom sa priblížte na tému Hello Elementor a kliknite na Inštalovať
téma elementor, wordpress blog
Nainštalovanú tému aj Aktivujte

Zvyšné témy, ktoré ste si nevybrali, zmažte, aby zbytočne nespomaľovali web. Kurzorom sa priblížte na tému, kliknite na Podrobnosti a náhľad a potom, v dolnom pravom rohu na Zmazať. Jednu tému si môžete nechať ako záložnú.

b) Potom si nainštalujte a aktivujte plugin/page builder Elementor a Royal Elementor Addons

Po aktivovaní témy sa vám zobrazí hláška, aby ste si nainštalovali aj Elementor. Stačí ju odkliknúť alebo Elementor nainštalovať cez voľbu Pluginy a Pridať nový. Do vyhľadávača napíšte Elementor, vyberte plugin Elementor Website Builder – More than Just a Page Builder od Elementor.com, nainštalujte ho a aktivujte.

Kedže Elementor vo verzii zdarma neobsahuje element Články, ktoré sú pre blog nevyhnutné, potrebujete si nainštalovať aj druhý plugin Royal Elementor Addons and Templates od WP Royal. Ten už články aj iné užitočné elementy obsahuje. Plugin nezabudnite aktivovať.

elementor, wordpress blog
Hláška – Inštalovať Elementor
wordpress cms pre tvorbu blogu, pluginy elementor
Pluginy – Pridať nový – Elementor/Royal Elementor Addons

c) Napíšte a publikujte články

Aby ste sa mohli pustiť do tvorby homepage, kde bude prehľad vašich článkov, potrebujete ich najprv napísať. V administrácii webu v ľavom menu kliknite na Články a potom na Pridať nový. Celý proces, ako vo WordPresse napísať a optimalizovať článok nájdete tu: Vytvorte si vlastný blog a publikujte prvý článok, Ako jednoducho optimalizovať článok, aby ho Google posunul na prvé stránky?

d) Vytvorte si Homepage

Keď už máte články vo WordPresse napísané a publikované, potrebujete ich na webe umiestniť. Vďaka pluginu Royal Elementor Addons si ľahko vytvoríte jednostránkový web s vaším blogom. 

V administrácii webu v ľavom menu klinite na Stránky, Pridať novú, napíšte názov a stlačte Upraviť s Elementorom.

blog zadarmo, wordpress elementor
Stránky – Pridať novú

kde blogovať, cms , elementor
Názov stránky – Upraviť s Elementorom

V dolnom ľavom rohu kliknite na ozubené koliesko, dostanete sa do Nastavenia stránky. Teraz na úvodnej stránke nebudete potrebovať ani jej názov (skryte názov stránky), ani menu (v časti Rozloženie stránky vyberte možnosť Elementor plátno).

Homepage nemusíte vyskladať úplne od začiatku. Vyberte si z vopred nadizajnovaných šablón. Keď kliknite na logo Royal Elementor Addons, dostanete sa do knižnice šablón pre jednotlivé stránky alebo bloky na webe. 

blog platforma, elementor
Nastavenie stránky
šablóny v elementore, blogovacia platforma zdarma
Knižnica so šablónami pre Stránky a Bloky na webe

Vyberte si z Free možností a kliknite na Insert. Váš nový blog s publikovanými článkami je takmer hotový. Vopred nadizajnovanú šablónu si upravte podľa vašich predstáv. Nakoniec upravenú stránku aj publikujte.

Hoci je Elementor veľmi intuitívny nástroj, niekedy vám nemusí byť všetko jasné. Na Youtube nájdete množstvo návodov, ako s Elementorom pracovať. Pozrite si ich. Získate ďalšiu novú zručnosť, ktorá sa vám pri blogovaní určite hodí.

blog zdarma wordpress
Free šablóna pre stránku
články na blogu vo wordpresse
Takto vyzerá vybraná šablóna s vašimi článkami
ako vytvoriť blog zdarma
Vybraná šablóna s vašimi článkami po úprave

e) Užitočné tipy navyše

Chcete blogovať v slovenčine? Nechcete vidieť pod článkom neúplný súhrn (text končí troma bodkami…), ani anglické označenie prekliku na celý článok? Kým sa naučíte, ako používať Elementor, pozrite si vychytávky pre výpis článkov.

Kliknite na element Post Grid/Slider/Carousel, ktorý je na obrázku v ružovom rámčeku a upravte:

  • Zhrnutie článku – text, ktorý sa zobrazí pod ilustračným obrázkom článku – kliknite na Excerpt a zadajte želaný počet slov, napríklad 50,
  • v časti Read more znenie prekliku na celý článok, napríklad na Prečítať celý článok.

3. Čo urobiť po založení blogu vo WordPresse

Aktivujte si SSL certifikát – zabezpečenie cez https protokol

SSL certifikát slúži na zabezpečenie šifrovaného spojenia medzi serverom (kde je umiestnený váš blog) a prehliadačom. V prehliadači to môžete vidieť ako zámku.

SSL certifikát sa stará o to, aby heslá, osobné údaje, čísla kreditných kariet a ostatné tajomstvá používateľov ostali pekne v bezpečí. Je to povinná výbava pre fungujúci web, aj blog, hoci na ňom čitateľ nezadáva údaje o svojej platobnej karte.

Blog, ktorý nemá SSL certifikát, môže Google penalizovať a skrývať pred návštevníkmi. Čo asi nechcete. Podobne to majú aj prehliadače, ktoré weby bez SSL označujú ako nezabezpečené (not secured). 

Ak začínate s blogovaním, aktivujte si základný certifikát Let’s Encrypt, ktorý je zadarmo a úplne vám postačí. 

Pozrite si, akú máte verziu PHP

PHP je programovací jazyk, na ktorom funguje WordPress. Každoročne vychádzajú nové verzie, avšak tie staršie majú potenciálne bezpečnostné riziko. Ak ste si blog založili len nedávno (kúpili ste si doménu a hosting), budete mať nastavenú poslednú aktuálnu verziu. Ako si to môžete overiť v administrácii hostingu od Websupportu, nájdete v tomto návode.  

Naučte sa robiť s WordPressom

Práca s WordPressom je veľmi jednoduchá a intuitívna. Posúďte sami a pozrite si najrozsiahlejší WordPress návod pre začiatočníkov v slovenčine. Ďalšie užitočné návody, ktoré sa týkajú WordPressu nájdete tu >>>.

Starajte sa o rýchlosť vašej stránky

Stihnete zjesť šišku, kým sa načíta článok, ktorý ste si chceli prečítať? Potom je niekde chyba. Na mysli nemáme výber maškrty, ale rýchlosť načítania vášho blogu, ktorý musí fičať. 

Ako zabezpečiť dostatočne rýchly blog? Pravidelne si aktualizujte WordPress, tému (šablóny) aj pluginy. To čo už nepoužívate, odstráňte. Do článkov zvoľte správne formáty obrázkov. Ďalšie vychytávky pre rýchly blog nájdete v článkoch: 34 tipov, ako zrýchliť web vo WordPresse alebo Optimalizácia a zrýchlenie WordPressu

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je banner_DU_websupport-1100x550.png

4. Ako začať blogovať

Do blogovania sa pustite až vtedy, keď máte premyslených aspoň 10 – 15 článkov (ešte nemusia byť napísané). Stačí vedieť, čo budú články obsahovať, a ako môžu na seba nadväzovať, príp. vzájomne sa dopĺňať. Ideálne sa zamerajte na tému, ktorá vás baví, ste v nej doma a okoliu dokážete priniesť určitú hodnotu. Ľudia to fakt ocenia. 🙂

O čom písať: Aké témy ľudia vyhľadávajú?

Nie je nič horšie, ako napísať dva články a potom zamrznúť. Neviete sa pohnúť ďalej, pretože ste prišli na to, že vybraná téma je príliš úzka. Alebo píšete články ako na bežiacom páse, ich počet na blogu krásne narastá, ale články nikto nečíta. 

Aby ste sa nedostali do týchto extrémov, pred spustením blogu si najprv zistite, čo ľudí skutočne zaujíma, a aké témy vyhľadávajú. Vybrať si obľúbenú tému nestačí, pretože úspešný blog je o vzájomnom súlade medzi:

  • nadšeným autorom, ktorý má čo povedať
  • a cieľovou skupinou, ktorá je ochotná čítať a šíriť články do sveta. 

Tému najjednoduchšie zistíte, keď do Google vyhľadávača napíšete kľúčové slovo, o ktorom si myslíte, že by mohlo ľudí zaujímať (napr. zdravý životný štýl, fitness, cvičenie, cestovanie, jedlo a varenie…). Google vám „našepká“ ďalšie varianty, ako tému môžete ďalej rozvíjať. 

Ak ste v určitej téme odborník, uistite sa, či používate rovnakú terminológiu ako vaši potenciálni klienti a čitatelia. Pretože vás môžu vyhľadávať cez úplne iné výrazy, ako si myslíte (napríkad do vyhľadávača napíšu gongovanie, pričom na vašom blogu to bude prezentované ako Sound Healing).  

Témy článkov si naplánujte

Vytvorte si základnú osnovu (pracovnú verziu s nadpismi, podnadpismi), do ktorej postupne pridávajte obsah. Ak viete, aké články chcete na vlastnom blogu publikovať, ľahšie sa vám budú navzájom prepájať. Vyhľadávače milujú link building, najmä keď prelinkovanie má hlavu a pätu. 

Link building uľahčuje čitateľovi vyhľadávanie informácií, pretože sa rýchlejšie dostane k väčším detailom. Začne si čítať základný článok, v ktorom nájde odkazy na ďalšie, doplňujúce články. Link building je základnou zručnosťou zdatného blogera. Ako sa s ním popasovať a začať ho využívať naplno, sa dozviete v článku Ako získať link buildingom vyhľadávače na svoju stranu? Vidíte, link building v praxi. 🙂

Ako písať kvalitné články

Tréning robí majstra. Je to ako s úvahou na hodine slohu. Najprv sa vám páči, ale keď si ju prečítate o pár mesiacov neskôr, zbadáte priestor na jej vylepšenie. S blogovými článkami je to podobné. Treba len začať a držať sa základných pravidiel:

  • najprv píšte – vypľujte všetky svoje myšlienky na papier, Google drive, do Wordu,
  • ak neviete pokračovať, dajte si krátku prestávku (umyte riad, vyvenčite psa, poskladajte prádlo…)
  • napísaný článok upravte – skontrolujte si gramatiku, skráťte dlhé súvetia, presuňte odseky (ak treba), zmažte vety, ktoré sú navyše (balast a vata musia preč),
  • zvýraznite dôležitý text (keď si prečítate iba podnadpisy a zvýraznený text, pochopíte podstatu článku), zaneprázdneným ľuďom tak umožníte rýchle čítanie, čím im ušetríte kopu času,
  • doplňte odkazy na ďalšie vaše články,
  • vyhľadajte vhodné obrázky (pred vložením na web upravte ich veľkosť, aby nespomaľovali blog)
  • vyšperkujte hlavný nadpis, aby ľudí zaujal, aj podnadpisy, 
  • s citom do článku doplňte kľúčové slová,
  • nachystajte si veci pre SEO: Nadpis, Meta popis, aj FB atribúty. Ako jednoducho optimalizovať článok, aby ho Google posunul na prvé stránky, nájdete tu >>>,
  • dajte si deň pauzu, potom si článok znovu prečítajte – nahlas, aby ste zistili, či to niekde nedrhne,
  • až teraz môžete svoj prvý článok publikovať vo WordPresse (alebo inej blogovej platforme).

Začnite blogom, avšak postupom času porozmýšľajte, ako písanie článkov spojiť s podnikaním. Možností je veľa: vhodný affiliate marketing (provízia z predaja produktu/služby inej firmy), tvorba vlastných kurzov alebo e-bookov…

Pôvodný článok o tom, ako založiť vlastný blog, napísal Miroslav Beňo (27.09.2021). Túto tému nanovo spracovala Dana Piljarová a starý článok sme upravili. 

Vypočujte si na záver podcast o živote mladého slovenského výskumníka:

Autor: Dana Piljarová

Tvorím weby, píšem články a e-booky, vďaka ktorým si ľudia budujú meno experta vo svojej oblasti. Som detailista, čo ocení kvalitnú kávu, horkú rukolu a domáce paradajky. Milujem rovnováhu, preto si zo sveta IT rada odskočím k maľovaniu a háčkovaniu.

6 odpovedí na “Kompletný návod, ako si založiť vlastný blog pre začiatočníkov”

> blogger.com: ak vám nevadí, že vás takmer nikto nenájde na Googli…

to myslite vazne?

Odpovedať

Ďakujem za vysvetlenie ako to funguje. Práve si mi ušetril asi 4 roky života a niekoľko šedivych vlasov. Ďakujem!

Odpovedať

Perfektne spracovane, ocenujem aj odkazy pre podrobnejsie info k temam o terminogii. Dakujem

Odpovedať

Dobry den!
Chlela by som sa opitat že či by ste mi to vedeli povedat lepsie
trocha som to nepochopila

Odpovedať

Super podrobný návod, ktorý určite pomôže mnohým začiatočníkom. Sama som si už vytvorila niekoľko stránok a oceňujem, že cez Websupport je to fakt jednoduché a predpripravené pre WordPress. Navyše, ochotná podpora mi pomohla s nastavením SSL certfikátu a to je super, že sa človek má na koho obrátiť, lebo nie všetci sme úplne „technické tipy“.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *