Preskočiť na obsah
Kategórie
Návody Pre používateľov

Vytvorte si vlastný blog a publikujte prvý článok

Premýšľate nad vlastným blogom či prezentačnou stránkou? Chcete sa venovať téme alebo oblasti, ktorú milujete? Zdieľanie vlastných skúseností, užitočných rád alebo návodov je bežnou a populárnou súčasťou viacerých webových stránok. Navyše je to spôsob, ako dať o sebe vedieť a povedať svojmu okoliu, v čom ste profesionál a robíte to naozaj skvelo. No a skvelým nástrojom na tvorbu vlastného blogu je WordPress.

V tomto článku sa dozviete, ako:

  • vytvoriť vlastný článok
  • upraviť nadpisy a text
  • pridať zaujímavé obrázky
  • nastaviť zobrazenie článkov
  • zverejniť článok

Ako vytvoriť svoj prvý článok

Svoj článok si pokojne napíšte najprv vo Worde alebo v Google Docs. Potom skontrolujte chyby, doplňte pútavý názov a ďalšie podnadpisy. Príprava je základ, vďaka ktorej vám pridanie článku do WordPressu zaberie len pár minút. 

Keď už máte článok napísaný, prihláste sa do administrácie vlastného webu a v menu kliknite na Články. V tejto časti nájdete vždy všetky publikované, ale aj nezverejnené články (Koncept). Ďalej zvoľte možnosť Pridať nový.

Články – Pridať nový

Ak ste pre web vybrali tému (šablónu), ktorá obsahuje Page Builder, článok môžete vytvoriť aj prostredníctvom Page Buildera alebo priamo vo WordPresse. Ak sa rozhodnete písať článok priamo, odporúčame zvoliť možnosť Use Default Editor, pretože vám v budúcnosti pri zmene témy zostane.

Editor

Potom už len stačí zadať nadpis článku a skopírovať text, ktorý ste napísali. 

Nadpis a text článku

Hotovo.

Ak ste v pôvodnom texte článku vo Worde alebo Google Docs: 

  • zvýraznili dôležitý text (tučné písmo, kurzíva), 
  • použili rôzne typy nadpisov (jediný nadpis H1 pre názov článku, ďalšie nadpisy nižšej úrovne H2, H3…),
  • zakomponovali číslovaný zoznam alebo zoznam s odrážkami (pre ľahšie čítanie textu).

…všetko potrebné ste už spravili. Ešte raz si prejdite celý text článku, skontrolujte nadpisy a doplňte obrázky. 

Ako do článku vložiť obrázok

V texte článku sa nastavte kurzorom tam, kam chcete vložiť obrázok. Potom kliknite na + Pridať blok a vyberte možnosť Obrázok.

Ako vložiť obrázok

Ako v článku upraviť nadpis a text

Ak ste pri kontrole článku zistili, že potrebujete zmeniť napríklad typ nadpisu (textu) alebo upraviť jeho farbu či veľkosť, stačí na neho kliknúť. 

Nad nadpisom (textom) sa vám zobrazí panel bloku, ktorý vám umožní:

  • zmeniť typ alebo štýl bloku, 
  • chytiť nadpis a premiestniť ho do inej časti článku (drag and drop),
  • presunúť ho pomocou šípok,
  • zmeniť úroveň nadpisu,
  • zmeniť zarovnanie textu,
  • odlíšiť text tučným písmom a kurzívou,
  • vložiť link a odkázať čitateľa na iný článok alebo stránku na webe.

Napravo v časti Blok máte k dispozícii ďalšie možnosti úpravy. Môžete zmeniť typ, veľkosť a farbu písma pri jednotlivých nadpisoch, aj samotného textu. Po každej úprave článok vždy uložte – kliknite na Uložiť koncept

Ako upraviť nadpis a text

Užitočná rada

Aby ste zakaždým nemuseli upravovať typ, veľkosť a farbu textu či nadpisov v článku,  nastavte si dizajn článku priamo v téme (šablóne) webu. V administrácii webu, v menu kliknite na Vzhľad a Prispôsobiť. Dostanete sa k možnosti (Písmo, Typografia – každá téma to nazýva ináč), kde si upravíte vizuál textu na webe. 

Prispôsobenie témy

Ako bude vyzerať článok na blogu?

Doteraz sme riešili vizuál samotného článku. Teraz vám ukážeme, čo ešte v článku nastaviť, aby vyzeral skvelo aj v zozname článkov na blogu. 

Pred publikovaním v nastaveniach článku upravte:

  • Trvalý odkaz – URL adresu článku. Väčšinou sa tu zobrazí názov článku, ak ste si to zvolili v administrácii webu (Nastavenia / Trvalé odkazy / Názov článku). Odporúčame zvoliť čo najkratší názov.
  • Kategórie a značky – ponúkajú čitateľovi možnosť jednoduchšej orientácie, ak blog obsahuje množstvo článkov. Kategória je tematický celok, značky sú kľúčové slová. Napríklad, na blogu WebSupportu používame kategóriu Návody a značky tvorba webu, vlastná webstránka, wordpress
  • Ilustračný obrázok – je obrázok, ktorý sa zobrazí v úvode vášho článku.
  • Zhrnutie – je stručný popis obsahu článku. Má v čitateľovi vyvolať zvedavosť, túžbu kliknúť a prečítať si celý článok. Ak okienko necháte prázdne a v administrácii webu máte v časti Nastavenia / Čítanie / Pre každý článok vo feede priložiť zadané Súhrn, WordPress zobrazí prvé vety z úvodu vášho článku. 
  • Diskusiu – možnosť povoliť pridávanie komentárov, spätných odkazov a upozornení (podmienky pre všetky články naraz upravíte v administrácii webu v časti Nastavenia / Diskusia).  
Nastavenie článku

Pred zverejnením článku spravte jeho optimalizáciu, aby ho vyhľadávače ľahšie našli. Presný postup vysvetlíme v ďalšom článku. Až potom môžete článok publikovať – kliknite na Publikovať, zvoľte možnosť Ihneď alebo vyberte konkrétny dátum a čas zverejnenia.

Písanie článkov na blog nie je nič zložité. Tréning robí majstra. Preto si dopredu pripravte aspoň zopár tém, ktoré chcete v článkoch rozobrať. Porozmýšľajte, aký účel budú mať vaše články. Či chcete nimi budovať svoju značku – brand, alebo ukázať, že v určitej oblasti ste skutočný profesionál. Držíme palce. 

Autor: Dana Piljarová

Tvorím weby, píšem články a e-booky, vďaka ktorým si ľudia budujú meno experta vo svojej oblasti. Som detailista, čo ocení kvalitnú kávu, horkú rukolu a domáce paradajky. Milujem rovnováhu, preto si zo sveta IT rada odskočím k maľovaniu a háčkovaniu.

Jedna odpoveď na “Vytvorte si vlastný blog a publikujte prvý článok”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *