Preskočiť na obsah
Kategórie
Návody Pre používateľov

Ako a kde nájsť najlepšiu WordPress tému pre váš web

Dizajn a funkcionalita vášho webu vo WordPresse závisí od témy (šablóny), ktorú si vyberiete. Neexistuje presný návod, ako si vybrať ideálnu tému, pretože každý z nás preferuje niečo iné. Svoju šablónu však môžete vylepšiť pluginom, ak náhodou neobsahuje vychytávky, ktoré od nej vyžadujete.

Chcete napríklad prostredníctvom svojho webu učiť ľudí, ako napísať skvelé články? Postačí vám prezenčný web s množstvom užitočných článkov ako na to. Ak návštevník webu z vašich článkov usúdi, že tomu rozumiete, môže vám zavolať, prípadne poslať správu cez kontaktný formulár, ktorý budete na webe potrebovať. 

Ak máte rodinnú farmu a predávate domáce výrobky, vstup do online sveta vedie cez fungujúci e-shop (objednávky na webe, automatické vystavenie faktúr, platby a včasné dodanie). Cieľom oboch webov je dostať službu/produkt ku konečnému užívateľovi. Weby však budú vyzerať odlišne, pretože spôsob predaja je iný.

V tomto článku vám ukážeme, kde si v administrácii vášho webu môžete tému vybrať, nainštalovať, aktivovať a prispôsobiť. Dozviete sa, čo si pri výbere všímať a ako zmazať nepotrebné témy, ktoré sú vo WordPresse prednastavené.  

Skôr, než sa pustíte do hľadania perfektnej témy

Nehľadajte tú správnu tému pre váš web, ak ešte nepoznáte odpovede na nasledujúcich 5 otázok. Je to zbytočné, pretože nebudete vedieť, čo má téma spĺňať. Najprv sa zamyslite:

  1. Prečo chcete web a aký je jeho účel?
    Chcete písať články na blog, prezentovať sa alebo aj predávať?
  2. Ako by mal web vyzerať?
    Vyhovuje vám vopred definovaná kombinácia farieb, príp. typ zvoleného písma alebo máte svoje firemné farby a chcete ich aktívne používať aj na webe?
  3. Aké funkcie by mal web vykonávať?
    Návštevník webu môže poslať kontaktný formulár, stiahnuť si e-book, rezervovať si pobyt, kúpiť si produkt, prihlásiť sa na pravidelné zasielanie newsletteru. Od toho závisí výber nástrojov (elementov). Vystačíte si s textom, obrázkami alebo budete potrebovať aj kontaktný formulár, tlačidlá, prepojenie so systémom na zbieranie e-mailov, vytvorenie objednávok a faktúr, skladové zásoby, platobné brány?
  4. Aké sú vaše technické schopnosti?
    Hľadáte jednoduché, vopred nadizajnované šablóny, ktoré naplníte potrebným textom alebo si chcete web vyskladať sami, najlepšie cez drag and drop editor?
  5. Koľko eur/času chcete do tvorby webu investovať?
    Uprednostníte témy zdarma, ktorých funkcionalitu doplníte potrebnými pluginmi alebo si radšej zaplatíte za témy rozšírené o užitočné funkcie?

Ako vybrať a nainštalovať tému vo WordPresse

Tému nastavíte v administrácii webu. Kliknite na Vzhľad a potom na Témy. Zobrazia sa vám vopred nahraté témy. Aktívna je vždy prvá téma.

WordPress témy

Tému môžete kedykoľvek zmeniť. Stačí kliknúť na Pridať novú. Témy môžete vyhľadávať podľa zoznamu – Odporúčané, Populárne, Najnovšie, Obľúbené alebo cez Filter, príp. zadaním konkrétneho názvu do vyhľadávania.

Zoznamy tém
Výber témy cez filter a názov

Všetky zobrazené témy nájdete aj na stránke WordPressu. Ide o neplatené témy. K dispozícii máte viac ako 8 300 tém, takže je z čoho vyberať. Na stránke nájdete:

  • detailný popis témy (pre koho je určená, aké page buildery môžete na rozšírenie funkcionality šablóny používať, k dispozícii môže byť aj odkaz na jej demo verziu),
  • kedy bola téma naposledy aktualizovaná, 
  • koľko ľudí si ju stiahlo, 
  • či je kompatibilná s verziou WordPressu vášho webu, 
  • aký má rating a koľko ľudí tému hodnotilo,
  • či je preložená do požadovaného jazyka (napr. slovenčiny).

Keď v administrácii webu kurzorom prejdete na obrázok vybranej témy, tiež uvidíte Podrobnosti a Náhľad témy. Naľavo je popis a hodnotenie témy. Napravo zobrazenie jednotlivých častí webu (ako bude vyzerať článok, jeho nadpisy, odseky, linky, či sa v téme nachádza formulár a mnoho ďalších užitočných informácií).

Podrobnoti a náhľad témy
Podrobnoti a náhľad témy

Keď vám téma bude vyhovovať, kliknite na Inštalovať a neskôr na Aktivovať. Potom môžete tému Prispôsobiť, tzn. nastaviť si farby, typ a veľkosť písma pri jednotlivých nadpisoch, ako bude vyzerať hlavička, pätička, menu… Rozsah úprav závisí od vybranej témy.

Tému môžete Prispôsobiť

Ako zmazať nepotrebné témy vo WordPresse

Témy, ktoré máte nainštalované a nevyužívate ich, zmažte, aby zbytočne nespomaľovali váš web. Kurzorom prejdite na tému, kliknite na Podrobnosti témy a potom na tlačítko Zmazať.

Ako zmazať tému

Kritériá ideálnej témy vo WordPresse

Ako sme spomínali, neexistuje ideálna téma pre každého. Avšak existujú základné kritéria, ktoré by sme mali pri výbere témy zohľadniť. Zamerajte sa na:

  • Responzívnosť
    Ľudia vyhľadávajú informácie na internete z rôznych zariadení, pričom mobil získava výrazný náskok. Je dôležité, aby web skvelo vyzeral na desktope, tablete, aj mobile. Ak chcete mať istotu, aby téma bola responzívna, vyberajte na stránke Themeforest.
  • Kompatibilita s WordPressom
    To, či je téma vhodná pre vašu aktuálnu verziu WordPressu, ovplyvní najmä fungovanie pluginov. 
  • Jazyk a písmo
    Je šablóna preložená do vášho požadovaného jazyka? Podporuje písmo témy typicky slovenské znaky (mäkčene, dĺžne)?
  • Page builder
    Je súčasťou šablóny alebo funkcionalitu webu musíte rozšíriť rôznymi pluginmi? Myslite na to, že väčší počet pluginov spomaľuje váš web rovnako ako príliš široká funkcionalita šablóny (téma môže obsahovať prvky, ktoré na webe vôbec nevyužijete).

Ak chcete jednoduchý prezenčný web alebo e-shop a tvorba webu vo WordPresse sa vám zdá príliš zložitá, spravte to ako majitelia e-shopu s kreatívnymi hračkami. Namiesto WordPressu si vybrali Vlastnú webstránku a pochvaľujú si: „Určite tento nástroj odporúčame podnikateľom, ktorí majú záujem si vytvoriť svoju vlastnú webstránku a nemajú k dispozícii podporu webmastera.“

Vypočujte si na záver podcast o tom, ako úspešne podnikať na webe:

https://open.spotify.com/episode/72aGS5UcHEQ8wZ3aqVLLCG?si=3e77662480be4cd3

Autor: Dana Piljarová

Tvorím weby, píšem články a e-booky, vďaka ktorým si ľudia budujú meno experta vo svojej oblasti. Som detailista, čo ocení kvalitnú kávu, horkú rukolu a domáce paradajky. Milujem rovnováhu, preto si zo sveta IT rada odskočím k maľovaniu a háčkovaniu.

4 odpovede na “Ako a kde nájsť najlepšiu WordPress tému pre váš web”

Ďakujem krásne Ľubomír. Téma DIVI patrí tiež k mojim obľúbeným. 🙂

Odpovedať

Velmi hodnotny clanok a citit roky skusenosti s pouzivanim WordPressu. Dakujem sa obsah. Osobne pouzivam DiVi od eleganthThemes.
Ucim aa ho pouzivat a skusam si. Vybral som si ho na zaklade clankov a recenzii, ktore som nasiel na https://vojkovsky.sk/ Tiez hodnotny obsah odporucam pozriet.

Este raz diky, robis good job 🙂

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *