Preskočiť na obsah
Kategórie
Pre používateľov Tipy a triky

Čo všetko potrebujete vedieť, keď chcete vytvoriť webstránku

Existuje veľa spôsobov, ako dať o sebe a svojom podnikaní vedieť. Efektívnou a veľmi rýchlou cestou je vlastná webová stránka. Sociálne siete tiež majú svoje čaro, ale… Čo nevlastním, nie je moje!

V dnešnom článku sa dozviete, ako si vytvoriť webstránku. Pozrite si zoznam aktivít a získate prehľad o všetkom, čo je pri tvorbe webu dôležité. 

V offline svete môžeme realizáciu webu pokojne prirovnať k otvoreniu reštaurácie. To, či bude úspešná a plná spokojných zákazníkov, záleží od viacerých faktorov. O čo konkrétne ide, nájdete v priloženom checkliste, ktorý sme doplnili o užitočné pripomienky a detailnejšie články.

Doména 

Doména je názov webu, pod ktorým vás klienti nájdu. Niekedy ho vymyslíte rýchlo, inokedy je to beh na dlhé trate. Trefný názov webu (podobne ako názov reštaurácie) by mal:

  • byť ľahko zapamätateľný – krkolomné názvy webu nesvedčia. Ľudia si ich nedokážu zapamätať, niekedy ani vysloviť. Stavte na jednoduchosť.
  • obsahovať kľúčové slovo – výraz, príp. predmet podnikania, s ktorým si vás klienti ľahko spoja. Predávate kreatívne hračky alebo pečiete skvelé palacinky? Použite to v názve webu. Často vyhľadávané slová (napr. parfémy, masáže, kaderníctvo) pokojne doplňte, aby ste sa odlíšili od konkurencie. 
  • obsahovať vaše meno alebo názov projektu/firmy – ideálne, ak uvažujete o zviditeľnení vašej osobnosti alebo značky firmy. Takto vymyslená doména perfektne sadne do brandovej komunikácie. 

Viac si o doméne prečítate v článku Ako si vybrať správnu doménu, ktorú si zapamätá úplne každý? Dozviete sa, čo do názvu webu nedávať a akú koncovku zvoliť.

Hosting

Všetko, čo web obsahuje (text, obrázky, videá, PDF na stiahnutie…) musíte niekde umiestniť. Na to slúži hosting. Je to priestor, kde je uložená vaša webová stránka. Veľkosť hostingu záleží od náročnosti webu. Prípravu hot dogu zvládnete aj v menšom stánku na rozdiel od dobre prepečenej kačice s lokšami, ktorá na realizáciu potrebuje väčší priestor.

CMS (Content Management System)

Web vám môže vytvoriť programátor priamo na mieru, príp. si ho vytvoríte sami vďaka dostupným systémom na spravovanie obsahu. Čo si vyberiete, záleží od toho, čo na web chcete umiestniť (blog, e-shop, špecifickú službu) a koľko ste ochotný/á investovať (platíte peniazmi alebo svojím časom).

Dávno pominuli časy, kedy kvalitný web mohli vytvoriť iba skúsení programátori. Dnes zvládnete vytvoriť web aj bez znalostí programovacieho jazyka. Stačí len poznať tie správne nástroje. 

Jedným z najčastejšie využívaných systémov zdarma je WordPress. Dizajn určí vhodne vybraná téma a funkcie správne zvolené pluginy. Čo všetko potrebujete vo WordPresse nastaviť, sa dozviete v článku Úvodné nastavenia WordPress hostingu pre začiatočníkov

Ak vám tvorba webu vo WordPresse pripadá zložitá, vyberte si krabicové riešenie webu, napr. Vlastnú webstránku od Websupportu. Princíp spočíva v tom, že web už niekto za vás vytvoril (k dispozícii máte rôzne šablóny). Vy už len doplníte nadpisy, text a fotky. Pri výbere zvážte, do akej miery môžete vopred nadizajnovaný web meniť a prispôsobiť vlastným požiadavkám. 

Stále sa neviete rozhodnúť medzi WordPressom a vopred nadizajnovaným riešením? Prečítajte si článok Chcem si vytvoriť vlastný web. Kde mám začať?

Výber témy 

Ak ste sa rozhodli, že si vytvoríte web vo WordPresse, ďalším krokom bude výber témy (šablóny). Práve od nej závisí dizajn a funkcionalita vášho webu. Neexistuje presný návod, ako si vybrať ideálnu tému, pretože každý z nás preferuje niečo iné. 

Výhodou je, že každú tému môžete vylepšiť pluginom. Najmä vtedy, ak neobsahuje určitú funkcionalitu, ktorú od webu očakávate. Aj tu platí pravidlo – všetko s mierou, pretože množstvo pluginov dokáže webovú stránku riadne spomaliť.

Skôr než sa pustíte do hľadania vhodnej témy pre váš web, odpovedzte si na nasledujúce otázky: 

  • Prečo chcete web a aký je jeho účel? Má to byť prezenčný web, blog alebo e-shop?
  • Ako by mal web vyzerať? Ste v pohode s vopred určenými farbami, písmom, nadizajnovanými blokmi alebo máte svoju vlastnú predstavu?
  • Aké funkcie by mal web vykonávať? Čo všetko chcete na web zavesiť (kontaktný formulár, e-book zdarma, tlačidlá, galériu fotiek, predaj produktov…)?
  • Aké sú vaše technické schopnosti? Vyhovujú vám vopred nadizajnované šablóny, ktoré len naplníte určitým obsahom (text, obrázky) alebo v pohode zvládnete page builder, ktorý funguje na princípe drag and drop?
  • Koľko eur/času chcete do tvorby webu investovať? Vystačíte si s témou zdarma alebo si tému rozšírenú o užitočné funkcie radšej kúpite?

V tomto článku sa dozviete Ako si vybrať a nainštalovať tému vo WordPresse

Pokiaľ sa chcete naučiť sami upraviť vašu webstránku – priamo cez kód alebo si ju vytvoriť podľa vlastných predstáv, máme pre vás užitočné tipy, ako sa programovať v HTML a CSS naučí každý. Vyberte si niektorý z odporúčaných kurzov programovania pre začiatočníkov a naučte sa vytvárať weby. 

Užitočné pluginy

Ďalším pojmom, s ktorým sa pri tvorbe vlastnej webstránky určite stretnete, je plugin. Ide o vylepšenie funkcionality webu. Pluginom môžete doplniť rôzne elementy, ktoré zvolená téma neobsahuje (napr. formulár, ikony sociálnych sietí) alebo uľahčiť prácu vo WordPresse (napr. pri SEO – optimalizácii webu pre vyhľadávače, duplikovaní stránok alebo vytváraní záloh webu).

Prečítajte si článok Čo si treba všímať pri výbere dôveryhodného pluginu do WordPressu? Dozviete sa, ako plugin vybrať, nainštalovať, a tiež aký balíček užitočných pluginov získate pri Hostingu s WordPressom od Websupportu.  

Technickú stránku pri tvorbe webovej stránky máte úspešne za sebou. Už len pridáte hodnotný obsah. 🙂 Pri tom vám môžu pomôcť informácie, ako napísať a optimalizovať článok, ako vytvoriť prehľadné menu alebo prečo hneď na začiatku myslieť na linkbuilding

Veríme, že vám podrobný návod rozšírený o doplňujúce články pomôže.

Vypočujte si na záver skvelý podcast o budovaní osobnej značky:

Autor: Dana Piljarová

Tvorím weby, píšem články a e-booky, vďaka ktorým si ľudia budujú meno experta vo svojej oblasti. Som detailista, čo ocení kvalitnú kávu, horkú rukolu a domáce paradajky. Milujem rovnováhu, preto si zo sveta IT rada odskočím k maľovaniu a háčkovaniu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *