Preskočiť na obsah
Kategórie
Návody Pre používateľov

Chcem si vytvoriť vlastný web. Kde mám začať?

Radi by ste si vytvorili vlastný web, ale neviete, kde máte začať? Možností je v súčasnosti toľko, že je naozaj ťažké rozhodnúť sa. Skúsime vám to uľahčiť. Záleží na tom, aké sú vaše potreby, akú máte predstavu a znalosti programovania. V súčasnosti existuje už mnoho spôsobov aj pre úplných začiatočníkov, ale aj tých, ktorým vopred nadizajnovaný web nevyhovuje a chcú vlastné riešenie

Ak by sme to mali k niečomu prirovnať, je to ako nákup oblečenia. Buď pôjdete do obchodu a vyberiete si štandardnú konfekčnú veľkosť alebo zájdete za overenou krajčírkou, ktorá vám ušije oblečenie presne na mieru. V oboch prípadoch sa budete tešiť z oblečenia, ktoré vám perfektne sadne. 

Tvorba webu začína výberom názvu domény

Skôr než sa pustíte do tvorby vlastného webu, popremýšľajte nad jeho názvom. V článku Ako si vybrať správnu doménu, ktorú si zapamätá úplne každý, nájdete užitočné tipy, ktoré vám s tým pomôžu. Keď už budete mať vymyslenú doménu, rovno si ju kúpte, aby vás niekto nepredbehol. 

Okrem domény však budete potrebovať aj hosting. To, aký hosting si vyberiete, záleží od spôsobu, ako chcete web vytvoriť.

Vlastná webstránka – vyklikáte si ju za pár minút

Vlastná webstránka je veľmi jednoduchý a intuitívny nástroj. Preto je ideálny pre ľudí, ktorí vôbec nevedia programovať. Ak dokážete poslať e-mail s prílohou, zvládnete aj tvorbu webu. 

Princíp spočíva v tom, že web už niekto za vás vytvoril (k dispozícii máte rôzne šablóny). Vy už len doplníte nadpisy, text a fotky. 

Na rozdiel od iných, vopred nadizajnovaných riešení, v ponuke nájdete množstvo funkcií a prvkov, ktoré môžete použiť. Vďaka tomu si vopred vytvorené šablóny môžete prispôsobiť presne podľa vašich predstáv. 

Ak začínate s tvorbou webu a potrebujete rýchle riešenie, odporúčame začať s Vlastnou webstránkou.

Ak už máte kúpenú doménu aj Vlastnú webstránku, do jej administrácie sa dostanete veľmi jednoducho:

  1. prihláste sa do vlastného WebAdmin účtu (odkaz nájdete v emaile ihneď po uhradení služby)
  2. v menu kliknite na Služby
  3. a potom nižšie na názov vášho webu (napr. superclanky.sk – Vlastná webstránka)

Do tvorby vlastného webu sa môžete pustiť behom pár sekúnd, ak v administrácii kliknete na tlačidlo „Upraviť webstránku“ (viď. obrázok nižšie). 

Ak preferujete video návod, pozrite si tutoriál, ako vytvoriť web alebo e-shop vo Vlastnej webstránke.

Vlastný web pre skúsenejších vo WordPresse

Ak si chcete vytvoriť web podľa vašich predstáv, WordPress je skvelý publikačný nástroj pre webstránky a blogy. Ide o bezplatný systém na správu obsahu (Content Management System – CMS). Vďaka „user friendly“ témam a pluginom (doplníte nimi rôzne funkcie) vytvoríte web bez znalosti programovacích jazykov. 

Dnes už naozaj nemusíte riešiť, ako prepojiť doménu a hosting s WordPressom. Systém to spraví za vás (stačí, keď si vyberiete The hosting pre WordPress). Ďalšiu „ítéčkarsku“ záležitosť máte teda z krku a môžete sa pustiť do tvorby webu a jeho obsahu.

Ak máte kúpenú doménu aj The hosting pre WordPress, do administrácie webu sa dostanete opäť veľmi jednoducho:

  1. zadajte adresu vášho webu http://nazov-domeny-webu.sk/wp-admin/
  2. vyplňte prihlasovacie údaje (meno a heslo)

Presné inštrukcie nájdete v úvodnom e-maile ihneď po objednávke a zaplatení faktúry za doménu a hosting. 

Aby ste mohli vytvoriť funkčný web, potrebujete si vo WordPresse vybrať vhodnú tému. Práve od nej závisí vzhľad a funkcionalita webu. WordPress ponúka množstvo platených a neplatených tém. Ak téma neponúka určitú funkciu (napr. formulár), môžete si ju na web doplniť vďaka pluginom (WP forms). Avšak existujú témy, s ktorými si web vyskladáte ako puzzle s minimálnym množstvom pluginov.

Vlastná webstránka alebo WordPress. Čo je lepšie?

Ak začínate s tvorbou webu a potrebujete rýchle riešenie, odporúčame začať s Vlastnou webstránkou. Ak už máte aspoň minimálne skúsenosti s tvorbou webu a dokážate sa pohrať s jednoduchým kódom stránky, určite si vyberte hosting pre WordPress. Závisí to len od vašich preferencií – na čo má web slúžiť (blog, prezentácia, e-shop), ako má vyzerať, čo sa má na ňom robiť, pre koho je určený. 

Je to ako s kúpou bytu. Ak vám vyhovuje jeho dispozícia, riešite už len rozmiestnenie nábytku. Ak vám dispozičné riešenie nevyhovuje, za pomoci architekta ho zmeníte (niektoré steny zbúrate, iné priečky postavíte).

Vypočujte si na záver podcast o tom, ako sa dá naučiť tvoriť webstránky:

Autor: Dana Piljarová

Tvorím weby, píšem články a e-booky, vďaka ktorým si ľudia budujú meno experta vo svojej oblasti. Som detailista, čo ocení kvalitnú kávu, horkú rukolu a domáce paradajky. Milujem rovnováhu, preto si zo sveta IT rada odskočím k maľovaniu a háčkovaniu.

2 odpovede na “Chcem si vytvoriť vlastný web. Kde mám začať?”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *