Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky Pre profesionálov Technológie

Vyrástol na Slovensku skutočne kvalitný cloud?

Pre profesionálne „public cloud“ riešenie nemusíte chodiť ďaleko. Už pár rokov prinášame na trh Virtuálne dátové centrum (VDC) so všetkým dôležitým, čo cloud prináša.

Technológie

Vo VDC je výpočtový výkon (CPU) poskytovaný s minimálnou agregáciou, čo zabezpečuje potrebné zdroje pre vaše aplikácie. Nemáme špeciálne poplatky za tento (takmer) dedikovaný výkon, ako je to napríklad v prípade AWS, či DigitalOcean. Z pohľadu úložiska používame len enterprise riešenie s SSD.

Samotné vytvorenie inštancie je plne vo vašich rukách. Môžete si vybrať z pripravených obrazov Linuxových distribúcií, ale aj systémov z rodiny Windows Server, ktoré vieme bez problémov zalicencovať. Prípadne môžete do VDC importovať váš obraz operačného systému. Inštanciu je možné klonovať pomocou snapshotov. Mimochodom, snapshoty nie sú započítávané do sumy za diskový pristor.

Každý VDC profil používa nezávislú internú sieť s možnosťou definovať vlastné siete podľa vašich potrieb. Do internetu tak vystavíte len služby, ktoré potrebujete. Pre nastavenie bezpečnostných sieťových pravidiel (firewall) sa používajú identické Security Groups, ako poznáte v AWS.

Na manažment VDC je možné použiť ako prehľadné webové rozhranie, tak aj nástroje pre príkazový riadok (CLI) alebo API. Práve API je kompatibilné s nástrojmi ako Ansible, Terraform či Docker Machine.

Inštancie je možné horizontálne škálovať, avšak nie je dostupná podpora pre automatické škálovanie a load balancing. Ten je možné realizovať v inštanciách štandardnými riešeniami ako HAProxy, Nginx a podobne.

WebSupport VDC vďaka tomu môžete použiť ako multicloud riešenie v kombinácii s ďalšími poskytovateľmi.

Podpora a použiteľnosť

Podporu má k dispozícii každý zákazník, ktorý používa službu Virtuálne dátové centrum. WebSupport zabezpečuje nonstop dohľad nad celou infraštruktúrou, ktorá sa pre VDC používa. Konkrétne ide o servery, sieťové prvky, konektivitu, aktualizáciu firmware a softvérovej časti infraštruktúry. Nemusíte si platiť za žiaden balíček, aby vaše inštancie bežali a technická podpora vám vedela poradiť.

Na rozdiel od AWS ponúka WebSupport plne manažované prostredie v prípade, že zákazník má záujem o správu VDC, ale aj jednotlivých inštancií s ich operačnými systémami a aplikáciami. Samozrejmosťou sú konzultácie ohľadne vhodného použitia VDC ako riešenia pre váš projekt.

Podpora je dostupná v slovenskom, českom a anglickom jazyku. V najbližších mesiacoch aj v maďarskom.

Používať Virtuálne dátové centrum je veľmi jednoduché – v prípade potreby vám vieme pripraviť osobné demo, k dispozícii sú aj prehľadné návody. Nemusíte dedikovať ľudí z vášho tímu na náročné a komplexné školenia pre služby, ktoré nemáte v pláne ani používať. VDC sa dá osvojiť v jednotkách hodín.

VDC je vhodné nielen pre testovacie tak aj produkčné nasadenie vašich aplikácií.

Všetky dáta sú uložené a prevádzkované na Slovensku v špičkovom dátovom centre.

AWS ako konkurencia

Na rôznych podujatiach a stretnutiach so zákazníkmi sa pomerne často stretávame s porovnaním našich služieb s globálnymi poskytovateľmi ako napríklad Microsoft Azure či Amazon Web Services (AWS) a ich EC2. Primárne je subjektom porovnávania služba práve VDC.

WebSupport sa zameriava na cloud computing, ukladanie dát a manažment. VDC je služba nad ktorou vieme realizovať komplexné riešenia pre našich zákazníkov. Samozrejme spomínané AWS je oveľa komplexnejší poskytovateľ – konkurovať v celom portfóliu je preto náročné, no nie veľmi účelné. Na druhú stranu si myslíme, že VDC so službou EC2 porovnateľné je.

Cenotvorba

Pri VDC zabudnite na „nevedomé náklady“ a nečakané prekvapenia pri mesačnom vyúčtovaní, ako ich poznáte pri globálnych poskytovateľoch. Naše ceny sú absolútne transparentné – platíte len za hardvérové zdroje (procesor, operačná pamäť, diskový priestor a verejná IPv4). Žiadne špeciálne poplatky za traffic do iných dátových centier, či regiónov, či volaní API. Fakturácia je mesačná, kvartálna alebo ročná – so zľavou.

„Pay per use“ model nie je momentálne k dispozícii, ale zvažujeme ho. Refundácia je samozrejmosťou v prípade neprevdvídaných problémov na našej strane.

Zhrnutie

  • WebSupport VDC je skutočný slovenský cloud
  • všetky dôležité vlastnosti a funkcie pre produkčnú prevádzku vašich aplikácií
  • naučíte sa ho ovládať a používať za pár hodín, nie sú nutné žiadne školenia
  • VDC prináša výborný výkon bez ďalších nákladov, všetky dáta sú uložené na rýchlych SSD riešení
  • doručujeme rovnakú podporu a dostupnosť služieb všetkým biznisovým zákazníkom od našich administrátorov
  • všetky dáta uložené vo WebSupport cloude sú len vaše

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

3 odpovede na “Vyrástol na Slovensku skutočne kvalitný cloud?”

Kvalita a Websupport to je oxymorom. Grc Cloud. Par krat sme skusali virtualy, odpad za velke prachy. Co tam fetujete??? WS a kvalita?

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *