Preskočiť na obsah
Kategórie
Business História Technológie Vzdelávanie

Má WebSupport skutočne najdrahšie virtuálne servery?

Každý poctivý podnikateľ bude zrejme súhlasiť, že budovať produkty pre desiatky, stovky či dokonca tisícky klientov je veľmi náročné. Každý má inú predstavu o tom, ako by mal ideálny produkt vyzerať, fungovať či reagovať, obzvlášť taký, ako je virtuálny server. 

U nás už viac ako 1000 zákazníkov z rôznych odvetví využíva niektoré zo serverových riešení. Neustále sa snažíme reflektovať ich požiadavky, spĺňať náročné očakávania a túžby po inováciách. Nie vždy sa nám to podarí, ale úprimne, nikto nie je na nás tak náročný, ako sme sami na seba. Avšak na začiatku každého vzťahu s novými klientami očakávame elementárnu férovosť a objektívnosť. Veľmi nám záleží na transparentnosti. Komunikujeme otvorene tak, ako sa len dá. 

I tak sa nám občas stáva, že musíme vysvetľovať niektoré mýty, ktoré sa nezakladajú na objektívnej pravde. Niektoré z nich sme sa pokúsili spísať do tohoto článku. Ak budete mať opačný názor, poďte s nami diskutovať. 🙂

Vaše virtuálne servery sú príliš drahé

Vôbec. Je veľmi dôležité porovnávať hrušky s hruškami a jablká s jablkami. Naše virtuálne servery koncipujeme ako prémiové, rovnako ako všetky cloudové produkty. Je pre nás obrovským záväzkom, keď na našich VPSkách beží klientom ich biznis a aj z tohto dôvodu neplánujeme ísť low-cost cestou. Sme maximálne transparentní v tom, akú kvalitu služieb dodávame: 

  • nízka CPU agregácia, ktorá zabezpečuje, že väčšinu času máte CPU dedikované len pre seba – toto je náš štandard, ktorý má konkurencia DigitalOcean alebo Linode ako „dedicated instances“ alebo „dedicated vCPU“
  • máme plnohodnotnú KVM virtualizáciu, v ktorej viete spustiť takmer čokoľvek. VPS provideri často používajú kontajnerové technológie ako OpenVZ, ktoré len izolujú procesy a zdroje – preto na nich nie je možné spúšťať napríklad Docker
  • virtuálny server si viete vytvoriť ihneď, bez čakania – naviac ho môžete bez obmedzení testovať 7 dní
  • nezväzujeme vás balíčkami, môžete si nezávisle meniť procesory, operačnú pamäť aj diskový priestor, ako potrebujete
  • v prípade problému je virtuálny server za behu zmigrovaný na iný hardvér v rámci dátového centra – toto platí rovnako v prípade úplného zlyhania hardvéru, pričom dané VPS je štartované okamžite inde

Technici sú len obyčajní študenti

Nie je to pravda. Tím softvérových architektov a operations (Ops) administrátorov, ktorí majú pod palcom infraštruktúru a virtualizáciu pre VPS, sa skladá len zo seniorných profesionálov. Majú špecializácie a certifikácie v rôznych oblastiach ako storage (Nexenta Certified Operator Administrator) či cloud computing (Certified OpenStack Administrator). Dostať sa medzi nich trvá roky.

Konkurencia má lepšie služby

Za naším pomerom cena/výkon/dostupnosť/funkcie si stojíme. Naše služby ponúkame na voľnom trhovom systéme a sme úprimne vďační za konkurenciu, lebo nás posúva ďalej. Otvorene sa priznávame, že sa inšpirujeme v zahraničí a chceme prinášať najlepšiu kvalitu a možnosti do CEE regiónu s lokálnou podporou a znalosťami. Zároveň nesieme zodpovednosť za to, aby služby a funkcie boli stabilné a podporované. Našou snahou je vytvárať z VPS čo najviac univerzálny produkt, ktorý je stabilným základom pre prevádzku akejkoľvek služby. Je pochopiteľné, ak niekomu plne postačuje nižšia spoľahlivosť a teda aj s cenou môže byť u konkurencie spokojný. Nemáme na naše služby žiadny “vendor lock” a dáta patria klientovi, môže si ich preniesť kamkoľvek.

Používate stále staré technológie

To v žiadnom prípade. Celý náš “stack” (computing, storage, network, management) pre virtuálne servery pravidelne aktualizujeme na otestované a stabilné verzie softvéru a firmware. Okamžite reagujeme na bezpečnostné zraniteľnosti, ktoré sa objavujú v softvéri ale aj hardvéri – napríklad CPU sú kapitola sama o sebe. Z technického hľadiska nemáme žiadny dlh na VPS – celá infraštruktúra je postavená na enterprise produktoch od spoločností ako Dell a Nexenta. OpenStack, ktorý používame pre VPS, je takisto aktualizovaný.

V prípade zanedbanej starostlivosti o aktualizácie na strane klientov sa zase snažíme tento proces zjednodušiť napríklad bezplatnými snapshotmi, ktoré si môžu vykonať pred aktualizáciou operačného systému a aplikácií. Ak niekomu nestačia možnosti VPS, môže pokojne prejsť na Virtuálne dátové centrum (VDC), ktoré umožňuje vytvárať viaceré virtuálne servery s vlastnými sieťami, úložiskom, nahrať vlastné obrazy operačných systémov a tak ďalej.

Nemáte vlastné datacentrum

Využívame služby profesionálov. Aj keď patríme medzi jedného z najväčších poskytovateľov cloudových služieb v regióne, zatiaľ ho nepotrebujeme. Na Slovensku sú kvalitné DC, ktoré využívame a spoliehame sa na ne rovnako ako telekomunikační operátori alebo štátne subjekty. Máme viacero nezávislých konektivít a väčšinu bežných operácií a zásahov riešime na diaľku. Preto energiu a peniaze, ktoré by sme investovali do stavby a prevádzky DC, môžeme dávať do ľudí, technológií a nových služieb. Naša pridaná hodnota je v našom know-how, my sme experti na IT a spolupracujeme s profíkmi, ktorí prevádzkujú DC podľa uznávaných štandardov.

Kvalita vašich virtuálnych serverov je nízka

Dávno to nie je pravda. Kto je s nami dlhšie, vie, že aj VPS mali v histórii slabšie obdobie a nikdy sme to nepopierali. V roku 2016 sme postavili novú platformu, ktorá produkt posunula výrazne ďalej: z pohľadu stability, dostupnosti aj výkonu. Od tej doby sme akékoľvek prevádzkové nedostupnosti eliminovali na minimum.

Pravidelne reportujeme bugy výrobcom hardvéru, ale aj späť do projektov ako OpenStack. Netvrdíme, že žiadna ďalšia nedostupnosť nás nepostihne, snažíme sa jej však predchádzať. Na druhú stranu, bolo by fér porovnávať nás s konkurenciou aj v tomto – globálni provideri, ktorí ovládajú väčšinu public cloud trhu, mávajú problémy na týždennej báze. Tieto reporty nájdete napríklad na sreweekly.com v časti Outages.

Stále sme vás nepresvedčili?

Kvalitný biznis sa dá vybudovať len na dobrých základoch. Každý serverový produkt z našej ponuky tento aspekt zohľadňuje a preto dávame k dispozícii skúseným programátorom a administrátorom všetko, čo potrebujú. Pre všetkých ostatných sme tu s našimi dlhoročnými skúsenosťami. Všetkým klientom umožňujeme slobodne a transparentne konfigurovať naše produkty. 

Môžete sa spoľahnúť na vysokú dostupnosť, enterprise hardvér a dohľad 24/7. Vyskladať si môžete architektúru podľa vlastných predstáv a využívať ju na maximum. Viac ako 17 rokov sa snažíme vytvárať kvalitné riešenia a neustále prijímame výzvy od našich zákazníkov. Ak váš biznis rastie, pomôžeme vám identifikovať potreby a navrhnúť správnu stratégiu, ktorá bude ideálna pre váš biznis, potreby škálovania, dostupnosti. Vaša investícia bude nákladovo výhodná pre chod vašej organizácie.

Pokojne si vyskúšajte virtuálny server na 7 dní bez akýchkoľvek poplatkov a obmedzení. Samozrejme, s plnohodnotným výkonom. Garantujeme vám, že iné už nebudete chcieť.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

7 odpovedí na “Má WebSupport skutočne najdrahšie virtuálne servery?”

Neda mi nereagovat aj ked mi je jasne ze to zmazete.
Ano ste velmi drahy a bohuzial to nezodpoveda support levelu ani v podstate nicomu. Myslim tym cenu.
Kecy o tom ako tam nemate studentov by mohly byt relevantne keby hned na karierne stranke nemate poziadavky na tu poziciu ako mate 😀 Resp. je to pre Vas senior ak to splna? Good Luck 😀

celkovo mal som u Vas 2 VPS v roku 2018 a cele zle. Ak to malo ist 90% vykonu (lebo vypocty) tak to islo max 50% a podla odpoveda s Vaseho supportu mi nemozu dat viac vykonu lebo na tom zeleze su aj iny a bla bla bla ale riesenie bolo len zaplatit viac za este vecsi balik a nakoniec ked prenajom Vasho VPS dosiahol rocne naklady – 800 Eur – a stale Vam nebolo dost a stale bolo treba dokupovat vykon presiel som k Hetzner kde bol vykon v tom case 2x viac ako od Vas za cca 300E na rok. A nebol problem ani s I/O ani s vytazovanim ani s nicim. Takze tak. A podla toho blogu co je tu je mi jasne ze som zdaleka nebol jediny zakaznik kto sa nechal ojebabrat kedze mate meno ake mate a v IT komunite na SK/CZ je zaujivane ked VPS tak urcite nie od Websupportu 😀 😀

Odpovedať

Dobrý deň, som vo WebSupporte už viac ako 6 rokov. Za ten čas sa na pozíciu ľudí ktorí dizajnujú a spravujú infraštruktúru pre VPS prijali priamo asi 2-3 ľudia. Resp. boli „prilákaní“ z iných firiem. Ide o pozíciu na ktorú vypracovať sa trvá roky. Chcem tým len povedať, že takáto pozícia sa medzi našími otvorenými nenachádza. Máme multi-tiered technical support po Tier 3 + architektov a vendorov. Reportujeme a fixujeme bugy priamo výrobcom hardvéru, či do projektov ako OpenStack.

Váš problém na VPS nepoznám. Každopádne vysoký load na CPU je problém, pri live-migrácii medzi nodmi v prípade rovnomerného loadu na nodoch alebo servisným zásahom nevieme tieto VPS bezprobémovo presúvať. Ak ide o aplikáciu pod permatným vysokým loadom určenú pre streamovanie alebo konvertovanie, kde je to potrebným menši počet jadier, ale vysoký takt odporúčam dedikovaný server. Ak máte aplikáciu, ktorá potrebuje veľa jadier tak si nemyslím, že tu bude problém v cene. Vo vami popisovanom odbdobí a aj teraz jedno jadro stálo 1 EUR bez DPH. Čiže takých 16 môžete mať za 16 EUR bez DPH mesačne. U nás sa vždy dali meniť jednotlivé parametre (RAM, CPU, SSD) – nemusíte meniť balík.

Ku „konkurencii“ sa nezvyknem vyjadrovať, ale keďže s Hetznerom mám osobné trojročné skúsenosti poviem len Good Luck 🙂

Odpovedať

Som spokojnym klientom Linode uz takmer 8 rokov. Nieze by som nechcel byt klientom WS, ale
pre mna su stale vyrazne drahsi (a preco platit viac, ked nemusim).
Linode VPS – 2 x DEDICATED CPU + 4GB RAM + 80 GB SSD = 30 USD ( 27 EUR ) / mesiac
Websupport – rovnaky config = 61,80 EUR / mesiac (bez zlavy za platbu na cely rok dopredu a casovo obmedzenej akcie na RAM). Ceny s DPH rozdiel este zvacsia.
Support (cez ticket aj 1 x telefonicky) som vyskusal a maximalna spokojnost.
Takze preco menit?

Odpovedať

Dobrý deň, aj po skončení akcie vám cena za VPS zostáva ako pri jeho objednaní.
Čiže rovnaký setup ako v Linode máte za 37,08 pri ročnej platbe.
Ale teší nás, že nás provnávate s firmou, ktorá ma o 2500% vyššie revenue, čiže aj iné podmienky na nákup a prevádzku infraštruktúry 🙂

Odpovedať

Planujete pridat moznost pustit vlastny image ? Prave toto je vec, preco pouzivam DigitalOcean. Lukas

Odpovedať

A co to meni na cenach, za prve dominujete na slovensku ale nieste tu najlacnejsi ajtak tak potom?, proste iba chcete vacsi profit to je dovod. Vsak po svete su male firmy co maju 32gb ram za 40eur mesacne.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *