Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Tipy a triky Vzdelávanie

Podnikať v Británii, alebo ostať doma?

Už viete, ako to chodí v Dánsku, Nemecku, Hong Kongu a tiež v Austrálii. Na záver celého porovnania sa podelím so svojimi skúsenosťami z Veľkej Británie so zakladaním “živnosti” aj najrozšírenejšieho druhu firmy – private limited company (obdoba slovenskej spoločnosti s ručením obmedzeným aj keď s rôznymi odlišnosťami).

Založenie podnikania

Registrácia v UK prebieha jednoducho. Prehľadný postup sa dá nájsť na oficiálnom webe (spolu s informáciami o veciach z bežného života ako je jazdenie v UK, vzdelávanie, bývanie, životné prostredie, víza alebo svadby a úmrtia). Väčšina freelancerov sa tu registruje ako “sole traders” čo je obdoba slovenských živnostníkov. Práve tento druh podnikania popíšem nižšie.

Celý proces začína jednoducho vyplnením online formulára. Registrovať podnikanie môžete aj spätne, nemusíte to urobiť ako úplne prvú vec. Hlavné je, aby ste sa zaregistrovali do 5. októbra druhého daňového (fiškálneho) roka, odkedy ste s podnikaním začali.

K podnikaniu nepotrebujete bývať v UK, registrovať sa môžete aj ako nerezident. Jediné, čo k registrácii potrebujete, je vaše “national insurance number,” čo je niečo ako slovenské rodné číslo – v UK vám ho priradí úrad na požiadanie a preukazujete sa ním na väčšine úradov a pri vybavovaní oficialít spojených s pobytom v UK.

Pri začatí freelancovania sa musíte registrovať aj ako platca dane (opäť online), ale to je tak všetko. Žiadne chodenie po úradoch, žiadne zháňanie kolkov na žiadosti.

Dane z príjmu a DPH

Po registrácii vám prídu domov papiere z daňového úradu, kde vám pridelia jedinečné číslo.  Potom sa už od vás očakáva len to, že budete pravidelne platiť poistenie (national insurance, čo je miestna obdoba zdravotného a sociálneho poistenia dokopy) a daň z príjmu. Tá sa odvíja podľa toho, koľko zarobíte a hranice sa môžu z roka na rok meniť. V daňovom roku 2015/2016 je to nasledovne: do 31,785 libier ročne (cca 41-tisíc Eur) základná sadzba 20%, od 31,786 do 150,000 ročne (cca 192-tisíc Eur) ste na sadzbe 40% a všetko nad 150-tisíc ročne je zdanené 45 percentami.

Ak máte veľmi zlý rok, alebo je vaše freelancovanie iba vedľajšou činnosťou a váš zárobok nepresiahne 10-tisíc libier za rok (cca 13-tisíc Eur), zdaňovanie sa vás nebude týkať. K plateniu DPH (VAT) sa musíte prihlásiť, ak predpokladáte, že váš ročný zisk presiahne 81-tisíc libier za rok (asi 104-tisíc Eur).

Podobne progresívne ako daň z podnikania sú riešené aj odvody, resp. platenie national insurance.

Informovanosť a účtovníctvo

Ak by ste mali s niektorou vecou problém alebo nejasnosti okolo platenia daní a odvodov, okrem oficiálnej vládnej webstránky existuje množstvo fór, kde vám skúsenejší podnikatelia poradia. Okrem toho v UK funguje aj Citizens Advice Bureau, teda “úrad,” na ktorý sa môžete obrátiť po radu okrem kopy iných vecí aj v podnikateľských záležitostiach.

Čo sa týka účtovníctva, je na vás, akú formu si zvolíte. Hlavne, aby ste potrebné dokumenty (faktúry, účty od vecí, ktoré si chcete dať do nákladov a pod.) mali pokope a prístupné aspoň päť rokov od deadlinu na daňové priznanie, ku ktorému sa vzťahujú.

Jedna z vecí, ktoré si na britskom systéme najviac cením v porovnaní so Slovenskom je, že vám úrady samé pripomínajú, aby ste posielali odvody, zaplatili daň a pod. Iba ťažko sa vám stane, že vám nejaký dôležitý dátum ujde a vo všeobecnosti máte dobrý prehľad o tom, čo, kde a kedy treba zaplatiť.

Celkovo je freelancovanie v UK pomerne bežné a jemne na vzostupe. Je skvelou príležitosťou najmä pre mamičky, ktoré si takto môžu privyrábať na materskej, sezónnych pracovníkov, alebo tých, ktorí si popri normálnej práci chcú rozvíjať aj vlastnú značku a portfólio. Oproti Slovensku jasne vidno, že vláda sa život freelancerom snaží skôr uľahčiť, ako hádzať im polená pod nohy a z času na čas vymýšľa nové incentívy, ako napr. lepšie ceny cestovania po Londýne pre ľudí, ktorí pracujú flexibilne.

photo-1451852373368-3718a08c9a61

LTD – Private Limited Company

Podmienky a povinnosti podnikania firiem v Anglicku, Škótsku, Walese a Severnom Írsku sa môžu trochu líšiť, nasledujúce rady sa týkajú zakladania firmy v Anglicku. Hlavný rozdiel je v tom, do akej jurisdikcie vaša firma spadá v (dúfajme že nepravdepodobnom) prípade, že by prišlo na súdne naťahovačky.

Založenie firmy

Pri zakladaní firmy (private limited company) sa proces zakladania a povinnosti líšia, no s freelancovaním majú spoločnú jednoduchosť, prehľadnosť a dostupnosť informácií.

Vaša cesta sa opäť začína na gov.uk, kde je všetko otázkou pár klikov a vyplnenia online formulára. Online aplikácie sú zaregistrované do 24 hodín a stoja 15 libier (cca 20 Eur), ktoré môžete zaplatiť cez internet buď kartou, alebo cez Paypal.

Vyplnením online formulára ohlasujete vznik firmy aj britskému companies house, čo je miestny obchodný register. Nahlásiť musíte základné údaje ako názov a predmet podnikania. Tieto informácie sú tiež súčasťou memoranda, ktoré spíšete ako majiteľ spoločnosti.

Narozdiel od freelancovania potrebujete dve adresy – registrovanú adresu (korešpondenčná adresa a zároveň oficiálne sídlo spoločnosti, ktoré je aj vo verejných záznamoch) a obchodnú, business adresu (adresa, odkiaľ fyzicky vykonávate svoje podnikanie).

Potrebovať budete aj dva doklady totožnosti, dva doklady s adresou (proof of address) a firemný bankový účet (nie osobné konto). Podmienky založenia bankového účtu sa líši od banky k banke.

Narozdiel od Slovenska, pri zakladaní firmy v Anglicku neexistuje minimálny kapitál, ktorý musíte do firmy vložiť – pokojne to môže byť podiel vo forme 1 libry. Podielov môže byť ľubovoľné množstvo v ľubovoľnej hodnote, pričom podielnikov, tak ako aj riaditeľa (alebo riaditeľov) spoločnosti vymenujete pri registrácii.

Celý proces zakladania spoločnosti ako aj platenie daní a účtovníctvo môžete nechať špecializovaným firmám, ktoré sa vám postarajú o všetko okrem založenia bankového účtu. V takom prípade iba podpíšete formuláre a dokumenty online, akurát pre HRMC (miestny daňový úrad) si vybavíte splnomocnenie, aby za vás vybraná firma mohla konať vo vašom mene. Toto splnomocnenie sa dá jednoducho stiahnuť z internetu a netreba ho podpísané dávať potvrdzovať notárovi, ani nič podobné.

V prípade, že toto všetko radšej zveríte do rúk profesionálom, ako registrovanú adresu uvediete práve ich, aby vašu poštu preberali oni a riešili to, čo vy nemusíte. Súčasťou takýchto služieb je zvyčajne aj účtovníctvo, pričom niektoré účtovnícke softvéry možno prepojiť aj s bankovým účtom, takže sa vám pohyby na firemnom účte automaticky prevedú aj do vášho účtovníctva a vy k nim len priradíte potrebné detaily.

Cena zakladania firmy cez špecializované účtovnícke spoločnosti môže byť rôzna, od jednorazového poplatku vo výške 80 libier, po cca 100 libier mesačne v prípade, že vám daná firma vedie účtovníctvo. V takom prípade býva samotné založenie firmy a s ním spojené poradenstvo bez samostatného poplatku a je zahrnuté v cene mesačného paušálu.

photo-1454537468202-b7ff71d51c2e

DPH, dane z príjmu a dane z dividend

Výška DPH (v UK “VAT”) závisí od výšky ziskov spoločnosti. Ak počas finančného roka neprevýšia 82-tisíc libier (cca 105-tisíc Eur), alebo neprijmete tovar z EÚ nad touto sumou, registrovať sa nemusíte. Ak však túto hranicu prekročíte, musíte sa zaregistrovať do 30 dní, inak vám hrozí pokuta. Výnimkou je, ak hranicu prekročíte iba dočasne, vtedy môžete osloviť HMRC a požiadať o výnimku

Sú rôzne možnosti, ako uplatňovať DPH v závislosti od toho, či ste subdodávateľ, alebo poskytovateľ služieb, ktorý nenakupuje a nepredáva ďalej tovar. DPH potom platíte (a nárokujete si jej vrátenie) každé tri mesiace a to aj keď si práve žiadnu sumu nenárokujete späť a žiadnu sumu nedlžíte. Pre zábudlivcov má HMRC špeciálnu vychytávku – vo svojom online účte si môžete nastaviť emailové pripomienky, ktoré vám v správny čas vždy pripomenú, kedy treba na DPH myslieť.

Dane z príjmu sa rovnako ako pri živnostníkoch neplatia, ak ste nemali žiadny zisk. Na začiatku podnikania sa však na ne musíte zaregistrovať, opäť jednoducho online cez gov.uk. Ak ste dosiahli zisk, platíte ich na konci roka za predchádzajúci finančný rok (v UK beží od apríla do apríla) a to v jednotnej výške 20 percent.

Okrem zisku, resp. platu si pravdepodobne budete chcieť vyplácať aj dividendy. Z nich daň platiť nemusíte, ak je váš ročný príjem (mzda) nižší ako 31,785 libier (cca 41-tisíc Eur). Ak sa váš ročný príjem pohybuje vo výške 31,785 až 150-tisíc libier, dividendy sú zdanené 25 percentami a ak je ešte vyšší, z dividend zaplatíte daňovákom 30,56 percenta.

photo-1438893254896-34a5db3e4a8f

Zrušenie spoločnosti

Zrušenie firmy prebieha rovnako zakladanie – cez internet, pričom máte na výber úplné zrušenie podnikania, alebo nechať firmu na istý čas neaktívnu (dormant company – spiaca firma). Takáto “spiaca” firma nemá zisk, a tým pádom ani neplatí dane. Ak by ste chceli svoju firmu “prebudiť,” musíte o tom informovať HMRC do troch mesiacov od znovuzačatia podnikania.

Ako vidno, podnikanie vo Veľkej Británii nie je nič prehnane komplikované, či už chcete podnikať na základe živnosti alebo si rovno založiť spoločnosť. Úrady sú vám vo všeobecnosti naklonené a všetko sa vám snažia uľahčiť, keďže rozumejú, že je to aj pre ich dobro.

Dnes je síce viac trendy utekať do juhovýchodnej Ázie a pracovať odtiaľ na diaľku, ale tí, ktorí sa rozhodnú usadiť v UK a nemajú problém nájsť si klientov a zákazky, tu budú určite spokojnejší ako na Slovensku.

[mc4wp_form]

Jedna odpoveď na “Podnikať v Británii, alebo ostať doma?”

V článku sú nepresnosti a chyby, námatkovo: „Výška DPH (v UK “VAT”) závisí od výšky ziskov spoločnosti. “ – Výška DPH nezávisí od zisku, ale od tovaru. Autor mal zrejme na mysli obrat potrebný pre registráciu. A hranica obratu nie je 82k, ale 83k. Daň z dividend sa neplatí len pri prvých 5k za rok. Výška dividend je potom podľa daňového pásma 7,5% / 32,5% / 38,1%.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *