Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Tipy a triky Vzdelávanie

Podnikať v Dánsku, alebo ostať doma?

Otázka, či sa oplatí freelancovať na Slovensku, alebo radšej v zahraničí, napadne asi takmer každému, ktorý má globálnejšie ambície. Spoľahlivé coworkingy, cloudové úložiská a peer-to-peer appky, nám umožnili opustiť vlastný dvor a vycestovať alebo založiť si svoj malý biznis hocikde na svete.

Spojila som sa preto s ďalšími Slovákmi, ktorí podnikajú v zahraničí, aby sme si porovnali skúsenosti. Spoločne sme sa pozreli na Dánsko, Nemecko, Hong Kong, Austráliu a Veľkú Britániu, v snahe zostaviť stručný informačný podklad pre tých, ktorí sa práve rozhodujú.

Naše porovnanie krajín začína Dánskom, kde o podnikaní vedia svoje – Zuzana Padychová a Silvia Puchovská. Spolu nám porozprávali, ako tam celé freelancovanie prebieha, aké sú jeho výhody a čo treba zvážiť.

image03Silvia Púchovská je zakladateľka marketingového štúdia Studio Inbound s.r.o., ktorá je dušou cestovateľka. Silvia žila v New Yorku, na Tenerife, v Kodani, Berlíne a absolvovala tri dlhodobé cesty po Latinskej Amerike. Momentálne žije na Bali. Miluje oceán, surfuje a rada pri svojich cestách odhaľuje lokálne produkty a služby. Svoje zážitky z ciest a životného štýlu digitálneho nomádstva zdieľa na blogu Unboxing Traveller.

 

image02Zuzana Padychová je globálny marketér a koordinátor veľtrhov pomáha medzinárodným malým a stredným podnikom aplikovať ich globálne marketingové stratégie na lokálnych trhoch. Je tiež súčasťou medzinárodného tímu digitálnych marketérov, ktorí developujú globálnu sieť Coupofy online startupov. Doteraz pracovala s tímami z 27 krajín a 5 kontinentov a študovala na Slovensku, v Dánsku a Singapure. Svojmu location independent podnikaniu sa venuje počas cestovania, coworkingovania a potápania sa v juhovýchodnej Ázii.

Založenie podnikania v Dánsku

Silvia: V Dánsku som mala kedysi registrovanú živnosť, pretože som tam dlhodobejšie žila. Registrácia prebehla online, nemusela som chodiť na žiadny úrad a vyplňovať žiadne tlačivá. Trvalo to asi tridsať minút a o tri dni mi prišla odpoveď, že som bola registrovaná ako živnostník. Na to, aby som mohla byť registrovaná v Dánsku som tam musela mať prechodný pobyt, teda adresu a CPR kartu, ktorá má na sebe osobné údaje a osobné identifikačné číslo.

Zuzana: Ak ste sa však chceli zaregistrovať ešte pred niekoľkými rokmi, (moje podnikanie trvalo v rokoch 2011- 2014) bolo to o niečo zdĺhavejšie. V roku 2011 som musela vyplniť papierovú aplikačku a poslať ju dánskym úradom (Erhvervsstyrelsen) poštou. Odvtedy sa proces zefektívnil a dnes sa dá všetko vybaviť online na portáli virk.dk. Ak je váš obrat vyšší ako 50-tisíc DKK ročne, (asi 6700 Eur) musíte sa rovnakým formulárom prihlásiť aj na DPH (v Dánsku “moms”).

V čase, keď som sa registrovala, musela som byť rezidentom, mať pracovné povolenie, dánsku adresu a číslo CPR – moje osobné identifikačné číslo. Keďže som tam vtedy žila a toto všetko už mala, nemusela som splniť ďalšie extra podmienky. Registrácia “živnosti” (enkeltmandsvirksomhed) nestojí nič, avšak na iné druhy podnikania (A/S, ApS, IVS) sa vzťahuje registračný poplatok.

denmark

Dane z príjmu a DPH

Silvia: Čo sa týka daní, bola som platiteľ DPH a aj dane z príjmu. Daň závisí od príjmov, začína sa od hranice 36 % a viac. Sama som si cez webstránku daňového úradu sledovala termíny podania daňových priznaní, napr. každé tri mesiace som sa online registrovala na DPH.

Zuzana: Funguje to tak, že som začiatkom každého roka musela urobiť predbežný odhad svojho príjmu a uviesť očakávaný finančný výsledok môjho podnikania (stratu alebo zisk) v online formulári SKAT (dánsky daňový úrad). Na základe tohoto formulára mi bol vypočítaný preddavok dane, ktorý bol rozdelený na 10 mesiacov. Každý mesiac okrem júna a decembra som potom platila rovnakú sumu. Zvyšok reálnej dane bol potom vyrovnaný v daňovom priznaní. Čo sa týka DPH, podnikateľ si môže sám vybrať, či ju chce platiť štvrťročne, alebo polročne. Je to jednoduchý proces, kedy v online SKAT formulári uvádzate výšku vašich nákupov a predaja. Trvá to iba zopár minút.

Informovanosť a účtovníctvo

Silvia: Informovanosť ohľadne podnikateľských záležitostí je v Dánsku pomerne dobrá. Existuje verejná stránka virk.dk, kde sú presné návody ako podnikať. Informácie sú zväčša v dánčine, takže je dobré ovládať reč. Na miestnom úrade bývajú pravidelné kurzy zdarma pre uvažujúcich alebo začínajúcich podnikateľov. Tu je možné stretnúť napr. účtovníkov, marketingového poradcu, business plán poradcu a nechať si od nich poradiť. Sama som to dvakrát využila.

Zuzana: Je viacero webstránok, ktoré ponúkajú informácie a vedú vás rôznymi štádiami podnikateľského životného cyklu. Napríklad Startvaekst, Entrepreneurship in Denmark, IMIDT, New to Denmark, SKAT alebo sieť stránok Erhvervsrådet. Ak na niečo neviete nájsť odpoveď online, môžete si pri špecifickejších otázkach dohodnúť osobné stretnutie s vybranou inštitúciou. Dá sa nájsť veľa zdrojov aj v angličtine, ale uprednostňovala som tie dánske z dvoch dôvodov, ako už spomínala Silvia, v dánčine je vždy viac informácií ako v angličtine a tiež to bol jeden zo spôsobov, ako sa naučiť obchodnú terminológiu v tomto jazyku.

Účtovníctvo som robila podvojné, pretože mám radšej komplexný prehľad o všetkých transakciách a ich dopadoch na môj podnikateľský výsledok. Podľa dánskeho daňového úradu (SKAT) si však malí podnikatelia vystačia aj s jednoduchým účtovníctvom, takže je to na vás.

denmark

Dánsko a infraštruktúra pre podnikateľov

Dánsko má skvele vyvinutú infraštruktúru pre podnikateľov. Je veľa inštitúcií, asociácií, alebo klubov, kde môžete získať rady ohľadom prakticky akejkoľvek stránky podnikania. Navyše, Dánsko je skvelé vo vytváraní možností na networking. Existuje množstvo podujatí, konferencií, veľtrhov, kde môžete stretnúť nových klientov a obchodných partnerov. Startupová scéna v Dánsku je tiež veľmi zaujímavá, pomáha jej aj niekoľko inkubátorov a akcelerátorov. Pre mňa bolo vedenie podnikania v Dánsku skvelá skúsenosť. Riešenie daní a právnych náležitostí je natoľko user-friendly, že sa môžete sústrediť na to, aby ste naozaj riadili svoj biznis a nestrácali čas byrokratickými procedúrami. Je to ako s dánskym dizajnom – “simple and clean” 🙂

Silvia: V dnešnej dobe viem porovnať skúsenosti s podnikaním v Dánsku a na Slovensku. Na Slovensku mám s.r.o., ktorú som si založila po zrušení živnosti v Dánsku. Zrušenie prebehlo podobne ľahko ako založenie – všetko iba online. Dôvod, prečo som živnosť zrušila bol ten, že bolo pre mňa problematické sledovať dánske zákony a robiť si účtovníctvo sama. V Dánsku sa už málo pohybujem a mala som problém nájsť účtovníčku. Ak porovnám proces zakladania slovenskej s.r.o., tak mi to trvalo podstatne dlhšie ako v Dánsku, mala som vstupné náklady (cca 270 Eur + základné imanie 5000 Eur) a musela som kvôli tomu chodiť osobne na úrady, napr. daňový úrad. Na druhú stranu oceňujem to, že som sa mohla vo vlastnej reči poradiť s úradníkmi, ale aj v rámci slovenského networku priateľov, spolužiakov z vysokej školy alebo iných podnikateľov. Bonusom je aj to, že mám na Slovensku účtovníčku, ktorá sa problematike môjho podnikania a životného štýlu rozumie a je schopná plne komunikovať online.

Zuzana: To, či sa tam všeobecne oplatí podnikať, závisí od charakteru vášho produktu alebo služby a či sa hodí na dánsky trh. Pre podnikateľov, ktorí chcú expandovať do iných škandinávskych krajín, môže byť zaujímavé mať základňu v Dánsku.

Silvia: V Dánsku sa určite oplatí freelancovať, ale treba byť pripravený na miestne dane. Ak tam neplánujete žiť, alebo neplánujete mať dánskych klientov, nemusí sa vám to oplatiť.

 

Či sa vám dánska živnosť, alebo s.r.o.-čka skutočne oplatí, usúdite najlepšie sami. V ďalšom diele nášho mini seriálu sa pozrieme do Nemecka. Ak freelancujete v inej krajine, určite nám dajte vedieť. Radi rozšírime náš prehľad krajín.

[mc4wp_form]

Jedna odpoveď na “Podnikať v Dánsku, alebo ostať doma?”

Myslím si, že Dánsko je trochu zbytočne predražená krajina a online podnikatelia keď si teoreticky môžu vybrať z ktorej krajiny chcú podnikať tak Dánsko nie je práve vhodná voľba ale čo je smutné je fakt, že dokonca ešte aj v predraženom Dánsku sa oveľa viac oplatí viac oplatí podnikať ako na Slovensku 🙁

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *