Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky Vzdelávanie Zákulisie

7 úspešných Slovákov v zahraničí

Dávid Stolárik a Veronika Janečková žijú v zahraničí. Príbehy krajanov ich priviedli k myšlienke založiť vlastný online magazín. “Boli sme obklopení veľkým množstvom zaujímavých životných príbehov svojich krajanov, o ktorých ale na Slovensku nikto nevedel. Bola to obrovská škoda, no zároveň skvelá príležitosť, ktorú sme sa rozhodli využiť.”

v2 copy

Odviati.com ponúka desiatky vynikajúcich rozhovorov so Slovákmi, ktorí žijú v rôznych kútoch sveta. V článkoch sa dočítate o ich životných príbehoch a aj o tom, aké je to žiť v krajine, kde ste cudzincom. Dávida a Veroniky sme sa spýtali na ich najčítanejšie rozhovory. Povedali nám o siedmich Slovákoch, ktorí ich čitateľov zaujali najviac.

Michal Yaksha Novotný

“Chlapec z Vrútok, čo vie” na jednej z jeho ciest v New Yorku rozpráva o svojej 30-ročnej ceste plnej slobody, kreativity a cestovania. Michal nikdy nebol typický Slovák, no je neuveriteľne “pri zemi” a pre náš magazín je takmer prototypom stretu kultúr a otvorenosti mysle. V rozhovore sme ho priblížili ľuďom trochu inak, ako ho dovtedy poznali z médií o hip-hopovej kultúre, a odhalili tým časť jeho pútavého životného príbehu.

Prečítajte si celý rozhovor.

Iveta Radičová

radicova

Prvá ženská premiérka Slovenskej republiky, vytrvalá bojovníčka za lepšiu spoločnosť a profesorka sociológie. Stretli sme sa s ňou na čaji v jej novom pracovnom sídle v centre Berlína. Ivetu Radičovú predstavovať netreba, jej príbeh bol pretriasaný niekoľkonásobne snáď každým slovenským médiom. Aj preto sme sa rozhodli požiadať ju o stretnutie a povolenie zaznamenať jej pocity a myšlienky po odchode zo Slovenska, bez politickej agendy či už na našej, alebo jej strane. Tento rozhovor je miestami aj horko-úprimný a zachádza priam pod kožu, či ste boli alebo neboli fanúšikom určitej strany.

Prečítajte si celý rozhovor.

Štefan Krasňanský

IMG_5532

Pishter – prezývka, pod ktorou ho pozná mnoho ľudí, spomína na vlastnoručné strihanie vstupeniek pre svoje prvé podujatie, ako aj na vypredané sály a tisíce zabavených Slovákov a Čechov v Londýne. Pishter vo svojom príbehu poodhalil svet, v ktorom sa stretáva česko-slovenský a medzinárodný šoubiznis, a zdieľal v našom rozhovore nemalú časť svojho vnútra, ktorá priam vibruje pozitívnom.

Prečítajte si celý rozhovor.

Barbora Kočnerová Paziam

paziam_71

Mladá Slovenka a jej londýnsky príbeh, o ktorý sa podelila v jednej z jej brazílskych reštaurácií. Riadi sa heslom “spokojný zákazník je tá najlepšia a najlacnejšia reklama”, čo je vidno aj na spokojnosti odchádzajúcich ľudí. Skúste si pred prečítaním tipnúť, prečo brazílska a nie slovenská. 🙂

Prečítajte si celý rozhovor.

Jaroslav Kubík

DSC_64871

Medicína ho začala zaujímať na gymnáziu a neprestala dodnes, kedy je anesteziológom v nemeckom meste Cottbus. Jarova ľahkosť prejavu, ktorá je zrejme čiastočne asociovaná s jeho vlastným vnímaním sa ako “obyčajného chalana” a úprimnosť viažuca sa k téme stavu lekárskej starostlivosti na Slovensku spravila jeho príbeh jedným z najúspešnejších článkov Odviati.

Prečítajte si celý rozhovor.

Peter Vanya

Študent fyziky na jednej z najprestížnejších škôl – University of Cambridge – rozpráva príbeh o svojom štúdiu v zahraničí a začiatkoch na slovenských školách. Peter v rozhovore opisuje cestu na túto školu spolu s nástrahami, ktoré ho neminuli. Ak rozmýšľate nad štúdiom v zahraničí, určite by vám nemali uniknúť jeho postrehy.

Prečítajte si celý rozhovor.

Ľuboš Fraňo

DSC_6671

Siedmy najčítanejší článok uzatvára lekár a riaditeľ očnej kliniky Ľuboš Fraňo. Čo všetko založeniu kliniky predchádzalo, či sa to oplatilo a či by si vedel podobnú kliniku predstaviť na Slovensku, sa dozviete priamo z jeho ambulancie v Berlíne.

Prečítajte si celý rozhovor.

Slováci v zahraničí skrývajú netradičné a fascinujúce príbehy. O väčšine z nich vôbec nič nevieme. Vďaka projektu odviati.sk sa o niektorých našich krajanoch dozvieme a možno nás svojím životným príbehom inšpirujú. Ktorý z rozhovorov vás zaujal najviac?

[mc4wp_form]

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *