Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Tipy a triky Vzdelávanie

Freelancovať v Nemecku, alebo ostať doma?

Mnohí slovenskí freelanceri si kladú otázku, či je pre nich výhodnejšie pracovať ako slovenský živnostník alebo radšej hľadať možnosti za hranicami našej krajiny. V spolupráci so Slovákmi žijúcimi v zahraničí sme sa pozreli na podnikateľské výhody a nevýhody jednotlivých krajín. V minulej časti nášho miniseriálu sme boli v Dánsku, dnes sme sa s Gabkou vybrali do Nemecka. Momentálne žije v Berlíne a procesom zakladania podnikania si prešla len celkom nedávno. Čo ju prekvapilo a ako sa jej podnikanie v Nemecku pozdáva, popisuje nižšie.

image00Gabku Kreheľovú baví marketing, blogovanie a startupy. Aj preto sa rozhodla začať podnikať na voľnej nohe ako obsahový stratég a špecialista. Ak nepracuje pre klientov, venuje sa svojmu blogu nasiexpati.sk, pre ktorý robí rozhovory so Slovákmi v zahraničí. Gabka žila 7 rokov v Prahe a momentálne sa nachádza v Berlíne, kde si pravidelne vychutnáva rôzne food festivaly, blšie trhy či bicyklovanie.

Založenie podnikania

Ak chcete v Nemecku podnikať, prvý krok, ktorý musíte urobiť, je požiadať o vaše “Steuernummer,” čo je niečo podobné ako slovenské IČO.

Požiadať o toto číslo môžete iba v prípade, že máte v Nemecku svoju vlastnú adresu, a teda máte svoje osobné indentifikačné číslo. To získate vo chvíli, keď sa do Nemecka presťahujete a zaregistrujete sa na príslušnom úrade.

Registrácia podnikateľov je následne pomerne jednoduchá. Stačí vyplniť asi 7-stránkový dokument v nemčine a odniesť ho priamo na finančný úrad alebo odoslať online. Aj keď sedem stránok dokumentu môže znieť strašidelne, pokiaľ ste iba menší freelancer a nemáte väčšiu firmu či zamestnancov, stačí, ak vyplníte základné údaje o vás, akú činnosť chcete vykonávať a aký je váš odhadovaný príjem za prvý rok podnikania. Ak neviete po nemecky, na internete je možné nájsť niekoľko návodov spolu s vysvetlením v angličtine, ako formulár vyplniť.

Ja som formulár odniesla priamo na finančný úrad a asi do týždňa som dostala poštou list s mojím identifikačným číslom, na základe ktorého som oprávnená vystavovať faktúry.

Dane z príjmu a DPH

Dane z príjmu sa platia klasicky ako na Slovensku – každý rok. Do mája nasledujúceho roka je potrebné poslať vaše daňové priznanie, ktoré sa vypĺňa online. Pokiaľ si daňové priznanie nerobíte sami, ale máte vlastného daňového poradcu, stačí vám daňové priznanie odoslať až do decembra nasledujúceho roku.

DPH sa platí preddavkovým spôsobom každý mesiac alebo raz za tri mesiace. DPH sa platí až vo chvíli, keď ročne zarobíte viac ako 17 500 eur. V prípade, že váš odhad príjmov za prvý rok podnikania je nižší, nemusíte sa stať platcom DPH. Na faktúre je ale potrebné uviesť doložku zo zákona v nemeckom jazyku o tom, že nie ste platcom DPH. Ako mi už povedalo niekoľko ľudí, vypočítať DPH a faktúrovať medzi Nemeckom a ďalšími krajinami je troška komplikovanejšie. Doposiaľ som to ale nemusela riešiť. Až to budem musieť riešiť, určite si na to zaplatím účtovníka.

Informovanosť

Informovanosť o podnikaní a komunikácia s úradmi je troška problematickejšia, pokiaľ neviete po nemecky. Nie všetky informácie sa dajú ľahko zistiť. Veľakrát sa mi stalo, že keď som sa na niečo pýtala, bolo mi povedané, že je to komplikované a “tricky,” takže si na to mám nájsť finančného poradcu. Našťastie, moje príjmy nie sú až také vysoké a podnikanie je relatívne jednoduché, takže mi vždy všetci povedia, že to mám riešiť až vo chvíli, keď to bude aktuálne.

Veľmi dobrá informovanosť, predovšetkým v angličtine, je ale v oblasti zakladania startupov. Predovšetkým Berlín je startupové mesto, kam prichádzajú so svojimi startupmi často ľudia zo zahraničia. V tomto prípade nie je problém získať akékoľvek informácie, či už v nemčine alebo angličtine.

Účtovníctvo

Pokiaľ viem, účtovníctvo nemá v Nemecku nejaké prísnejšie pravidlá. Existuje veľa rôznych online softvérov, ktoré vám pomôžu so správou vašich príjmov a výdavkov. Prípadne si môžete zaplatiť účtovníka. Pokiaľ nemáte tých príjmov a výdavkov až tak veľa a viete si to ustrážiť sami, postačí vám aj tabuľka v Exceli.

Nemecko je nepochybne zaujímavá krajina pre biznis. V našom mini-seriáli vám predstavíme ešte niekoľko krajín. V ďalšej časti sa môžete tešiť na Hongkong.

[mc4wp_form]

Jedna odpoveď na “Freelancovať v Nemecku, alebo ostať doma?”

Ake je tam DPH ked prekrocim tu hranicu 17500 EUR? Tuto hranicu podla mna prekroci kazdy, nakolko len najom bytu v nemecku je urcite drahy…Osobne skusenost nemam, ale vraj tam takmer ziadny nemec nevlastni byt, nakolko su extremne drahe. Skoro vsetci su vraj v podnajme. A najom je tiez riadne drahy zevraj…Skoda ze sa v clanku nepisu konkretne sumy, to by viac pomohlo

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *