Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Tipy a triky Vzdelávanie

Podnikať v Hong Kongu, alebo ostať doma?

O tom, či sa oplatí freelancovať zo Slovenska alebo zahraničia, sme sa porozprávali so Slovákmi, ktorí sa vybrali za šťastím do sveta. Silvia a Zuzana nám porozprávali o Dánsku, Gabka zasa o Nemecku.

Okrem freelancovania v Dánsku má však Zuzana skúsenosti aj so zakladaním firmy v Hong Kongu. Ako vysvetľuje, je to oveľa jednoduchší spôsob, než podnikať na základe živnosti.

image02

Zuzana Padychová je globálny marketér a koordinátor veľtrhov. Pomáha medzinárodným, malým a stredným podnikom aplikovať ich globálne marketingové stratégie na lokálnych trhoch. Je tiež súčasťou medzinárodného tímu digitálnych marketérov, ktorí developujú globálnu sieť Coupofy online startupov. Doteraz pracovala s tímami z 27 krajín a 5 kontinentov a študovala na Slovensku, v Dánsku a Singapure. Svojmu „location independent“ podnikaniu sa venuje počas cestovania, coworkingovania a potápania sa v juhovýchodnej Ázii.

Založenie podnikania

Človek, ktorý nie je v Hong Kongu domáci a chce začať podnikať ako živnostník (v HK je to “unlimited company”) musí určiť rezidenta z HK, ako agenta svojej firmy. Tento agent musí pred miestnymi úradmi zodpovedať dlhý list otázok o vašom podnikaní, podpísať ich a preukázať sa svojím ID a adresou bydliska. Medzi otázkami, na ktoré musí agent odpovedať, sú veci ako detaily prvého príjmu a výdavkov zakladaného podnikania, organizačná štruktúra podnikania, podnikateľská adresa v HK a kópia nájomnej zmluvy, podrobnosti o vašom podnikateľskom bankovom účte a pod.

Zapojiť spoľahlivú agentúru môže človeku ušetriť kopu času

Po zvážení všetkých týchto vecí som si teda radšej založila firmu, namiesto živnosti. Na zakladanie som si najala agentúru priamo z HK, ktorá mi so všetkými náležitosťami pomohla. Celý proces vyzeral byť komplexnejší ako v Dánsku, kde som sa registrovala sama. Zapojiť spoľahlivú agentúru môže preto človeku ušetriť kopu času.

Od chvíle, kedy som poslala kuriérom všetky podpísané dokumenty do Hong Kongu a zaplatila za služby agentúry, trvalo dva týždne kým bola firma zaregistrovaná.

hongkong

Cudzinci si v Hong Kongu môžu založiť firmu bez toho, aby boli rezidentami alebo mali pracovné povolenie/víza. Musela som sa preukázať pasom, dokázať, že mám trvalý pobyt na Slovensku a mať jednostranový popis toho, čím sa bude moja firma zaoberať. Na to som použila šablónu od agentúry.

Agentúra vybavovala celý proces a komunikáciu s úradmi v Hong Kongu – ja som komunikovala len s agentúrou. Dokonca nemusíte ani cestovať do HK. Všetko sa dá vybaviť e-mailom a kuriérmi. Ak si chcete v Hong Kongu otvoriť bankový účet, zvyčajne sa musíte stretnúť s pracovníkom banky osobne na tzv. KYC – “know your customer” stretnutí. Niektoré agentúry však medzi svojimi službami ponúkajú aj otvorenie účtu bez vašej fyzickej prítomnosti.

Ďalej existujú v Hong Kongu dva druhy poplatkov, ktoré sa vás pri zakladaní firmy týkajú – poplatky úradom a agentúre, ktorá proces vybavuje. Úradné poplatky zahŕňajú jednorazový poplatok za registráciu firmy 1800 HK dolárov (cca 214 Eur) a tiež poplatok za podnikateľskú licenciu, ktorý sa platí ročne. Jeho výška sa často mení. Pred aprílom 2014 bol tento poplatok 250 HK dolárov, teraz je to 2250 HK dolárov (cca 267 Eur). Výška úradných poplatkov je rovnaká pre všetky firmy bez ohľadu na to, ktorú agentúru si na zakladanie spoločnosti najmete.

Agentúrne poplatky zahŕňajú poplatok za registrovanú adresu a služby tajomníka, ktoré sú podľa miestnych zákonov povinné. Tieto dva poplatky sa spolu s poplatkom za predkladanie výročnej správy a daňového priznania platia každý rok ako udržiavacie výdavky. Ak si chcete cez agentúru otvoriť bankový účet, táto služba je tu tiež spoplatnená. Výška agentúrnych poplatkov sa líši od agentúry k agentúre. Je veľa podvodných firiem, ktoré cielia práve na ľudí zo zahraničia. Preto je dobré vybrať si agentúru, ktorá je síce drahšia, ale spoľahlivá, má prehľad o právnych náležitostiach a dobré referencie. Ja som si svoju agentúru AsiaBusiness vybrala po odporúčaní člena Hubudu (coworking na Bali), ktorý bol s ich prácou veľmi spokojný. Celkové náklady na založenie firmy boli 8300 HK dolárov (cca 980 Eur), plus dve kuriérske zásielky.

Dane z príjmu a DPH

Daň z príjmu právnických osôb je v HK 16,5 %. DPH tam neexistuje a zdaňovanie je založené na územnom princípe. Zdaňujú sa iba príjmy, ktoré pochádzajú od klientov na území Hong Kongu. Tie, ktoré pochádzajú od zahraničných klientov sú oslobodené od dane z príjmu právnických osôb.

Dva mesiace pred deadlinom na podanie daňového priznania a obnovenie podnikateľskej licencie mi agentúra vždy posiela pripomienku. Ročné zúčtovanie a audity sú povinné. Ceny účtovníckych služieb sa odvíjajú od počtu záznamov, cena za audit sa určuje podľa ročného obratu.

Informovanosť

Doteraz sa mi vždy podarilo nájsť dostatok informácií ku všetkým témam, ktoré ma zaujímali. Či už z agentúry, vládnych portálov o podnikaní v Hong Kongu, alebo od iných podnikateľov v mojom okruhu, ktorí v HK úspešne podnikajú.

Ak máte globálne ambície, Hong Kong môže byť pre váš biznis to „pravé orechové“

Môžem povedať, že zakladanie a vedenie spoločnosti v Hong Kongu má veľa výhod. Pre mňa je atraktívna ich ekonomická vyspelosť, hustota trhu a obchodná blízkosť s Čínou. Taktiež aj pohodlie vedenia firmy zo zahraničia, čo sa veľmi hodí do môjho “location independent” životného štýlu.

Ak máte globálne ambície, Hong Kong môže byť pre váš biznis to “pravé orechové.” Ázia predstavuje obrovský trh s množstvom príležitostí. S presúvaním svojho biznisu na východ ale ešte počkajte. V budúcich častiach nášho seriálu vám povieme, ako sa freelancuje v Austrálii a vo Veľkej Británii.

[mc4wp_form]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *