Preskočiť na obsah
Kategórie
Návody Pre používateľov

Ako kúpiť doménu?

Už dlhší čas rozmýšľate, že si založíte blog pre vaše postrehy alebo stránku na prezentáciu vašich zručností? Alebo ste živnostník, ktorý sa chce na internete pochváliť svojou prácou a rozšíriť si tak klientelu?

Nezáleží na dôvode. Ak sa chcete na webe prezentovať, prvým krokom je kúpa vlastnej domény. 

Čo je doména?

Jednoducho – vaša adresa na internete. Keď ju zadáte do vyhľadávača, vo väčšine prípadov sa dostanete na stránku, ktorá je napojená na doménu. Podľa nastavenia môžete byť po jej zadaní presmerovaný na inú stránku alebo profil na sociálnej sieti.

Doménové meno je konkrétny názov vašej domény, ktorý si zvolíte, napr. bavlneneponozky.sk. Doménové meno má niekoľko úrovní:

Doména 1. úrovne: .sk, .eu, .com, .cz atď. Nazýva sa aj TLD („top level domain“, teda doména najvyššej úrovne).

Doména 2. úrovne: bavlneneponozky.sk (táto doména sa registruje)

Doména 3. úrovne: blog.bavlneneponozky.sk alebo kontakt.bavlneneponozky.sk. Nazýva sa aj subdoména. Jej rozsah záleží na konkrétnom registrátorovi. Napríklad u nás máte ku každej doméne 2. úrovne neobmedzený počet subdomén, ako aj iné výhody.

Doménu si predstavte ako rodinný dom, v ktorom bývate. Doménové meno je adresa (názov ulice a orientačné číslo), ktorou sa váš dom označuje. Vďaka tomu, že návštevník pozná adresu vášho domu, vie vás medzi všetkými domami v celom meste správne nájsť.

Čo nie je súčasťou doménového mena? 

Časť webovej adresy označená ako www (označujúca slová „world wide web“)  netvorí doménu a preto sa ani spolu s doménou neregistruje. Táto časť sa pridáva k doménovému menu, až keď si chcete zobraziť webovú stránku pod konkrétnou doménou. Vtedy zadáte do vyhľadávača celú webovú adresu, teda časť www spolu s celým doménovým menom, pod ktorou sa hľadaná stránka nachádza.

Ako kúpiť doménu?

A teraz k tomu podstatnému – ako viem získať vlastnú doménu?

Poďme postupne:

  1. V prvom rade si zvoľte vhodný názov a koncovku, ideálne niekoľko. Pripravili sme pre vás jednoduchý návod, ako si vybrať pre seba skvelú doménu.
  2. V druhom kroku si skontrolujte, či je doména voľná – napríklad u nás to zvládnete na jeden klik.
  3. V treťom kroku si vyberte vhodného registrátora, ktorý vašu doménu zaregistruje za vás, bez neho to nejde. My vo Websupporte, ako najväčšom registrátorovi domén na Slovensku, vám s tým radi pomôžeme. Po preverení dostupnosti domény si ju môžete objednať v pár jednoduchých krokoch. Ak máte akúkoľvek otázku, sem s ňou!
  4. Potom už stačí len zaplatiť registračný poplatok na prvý rok a doména je vaša.

S registráciou vašej vyvolenej domény zbytočne neotáľajte a registrujte si ju čo najskôr. Vyhnete sa tak praktikám špekulantov, ktorí vás môžu predbehnúť, ako sa to stalo jednému nášmu zákazníkovi.  

Čo ďalej s kúpenou doménou? 

Doménu môžete začať využívať klasickým spôsobom. 

V prvom kroku ju potrebujete pripojiť k webhostingu. Webhosting je miesto na vzdialenom serveri (cloude), kde bude uložený obsah vášho webu. Odtiaľto sa návštevníkom vašej webstránky načíta jej obsah do ich počítača. Ak chcete mať pod vašou doménou akýkoľvek obsah, predplatenie webhostingu je nevyhnutnosťou.

Ten pravý pre vás si môžete vybrať z niekoľkých druhov podľa toho, na čo bude vaša webstránka slúžiť. Webhosting sa nikde neregistruje, len si ho predplatíte a zapojíte na neho svoju doménu. Spojenie domény s hostingom ide tak jednoducho, že to zvládne úplne každý!

Vďaka vlastnej doméne a hostingu si viete vytvoriť vlastné e-mailové adresy: napríklad veduci@bavlneneponozky.sk

A potom začína tá pravá zábava. A to je tvorba vášho nového webu. Ste úplný začiatočník/čka? Nevadí. Práve naopak. Pripravili sme pre vás článok, ako začať s webom od nuly, s ktorým to zvládnete sami z pohodlia domova.

A ak máte akékoľvek otázky, nezabudnite, sme tu pre vás 7 dní v týždni!

Vypočujte si na záver skvelý podcast o budovaní stratégie značky:

Autor: Simona Uhrinová

Simona je fanúšička digitálneho sveta a kyberbezpečnosti, copywriterka a IT právnička. Je vášnivá cestovateľka s láskou k dobrovoľníctvu, zdravému životnému štýlu, neštandardným víziám, a večná začiatočníčka v programovaní. Motto: "Life is 10 % what happens to you and 90 % how you react to it." Charles R. Swindoll

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *