Preskočiť na obsah
Kategórie
Business

Ako zvládnuť obrovský nárast počtu používateľov aplikácie?

Výučba sa takmer zo dňa na deň preniesla do online prostredia. Čo to znamenalo pre WocaBee, obľúbenú aplikáciu na dištančné učenie cudzích jazykov, sme sa rozprávali s jej autorom a programátorom Ing. Michalom Ošvátom.

Je krátko po tom, čo sa žiaci začali vracať späť do škôl. Ako vyzerali vaše posledné mesiace?

Krátko po uzatvorení škôl (12.marca 2020) som sa rozhodol poskytnúť aplikáciu v rámci pomoci všetkým školám zdarma. Na druhý deň sa spustila nečakaná vlna objednávok a e-mailov zo strany učiteľov, ktorí sa rozhodli využiť túto možnosť. Jednalo sa o objednávky pre približne 300 tisíc žiakov. Väčšina z nich bola pre školy zo Slovenska a Česka, ale veľký záujem prejavili aj okolité krajiny Poľsko, Maďarsko, Rakúsko a Chorvátsko.

Na takéto počty však aplikácia nebola po technickej stránke pripravená, preto som ju musel v krátkom čase preprogramovať. Tým sa chcem zároveň poďakovať aj vám, spoločnosti WebSupport, za poskytnutie dodatočného servera a pomoci po technickej stránke, vďaka čomu sa podarilo situáciu zvládnuť.

Sumárne boli počas pandémie žiakom poskytnuté zdarma licencie v hodnote viac ako 600 000 €.

Ako vlastne aplikácia WocaBee vznikla?

Nápad vznikol začiatkom roka 2018, kedy som zvažoval vyskúšať v rámci IT sektora prácu v Rakúsku. Začal som si po niekoľkoročnej pauze obnovovať nemecký jazyk, pričom som si zapisoval nové slovíčka do tabuľky v počítači. V krátkom čase ich tam bolo okolo 150, a vtedy prišiel nápad, ako sa ich rýchlo a efektívne naučiť.

Vyrobil som jednoduchý prototyp aplikácie, ktorý mi slovíčka podhadzoval rôznymi spôsobmi. Keďže sestra učí cudzí jazyk na základnej škole, aplikáciu som prispôsobil do režimu učiteľ-žiaci. Aplikáciu som postupne vylepšoval v spolupráci s ochotnými a inovatívnymi učiteľmi. Pre školy je aplikácia oficiálne dostupná od októbra 2018. 

WocaBee sa často spája s revolúciou v učení slovíčok – čo teda robí inak?

Učiteľ v aplikácii vytvára tzv. balíky slovíčok (8-20ks), pričom úlohou žiakov je balík v stanovenom termíne splniť. To znamená, systematicky si precvičiť slovíčka. Je to niečo ako domáca úloha. Tam ale zábava nekončí. Po splnení balíka si žiaci môžu slovíčka ďalej precvičovať, čím získavajú body a predbiehajú sa v rebríčku.

Benefitov je mnoho. Z tých hlavných by som spomenul automatické priradenie obrázkov k slovíčkam, možnosť pre učiteľa spustiť písomku priamo z balíkov, ktorá je ihneď vyhodnotená. Žiaci tiež obľubujú hry, ktoré učiteľ spúšťa zvyčajne na začiatku alebo na konci hodiny. Navyše, WocaBee vie slovíčko či frázu aj vysloviť.

Od septembra pribudne aj modul rozpoznania reči, ktorý overí žiakovu výslovnosť. Veľmi ma teší priemerné používateľské hodnotenie: 5 z 5 hviezdičiek.

Benefity v podobe vedomostí pre žiaka sú jasné, v čom pomáha učiteľovi?

Učiteľ má vďaka WocaBee prehľad ako žiaci pracujú, koľko bodov denne nahrajú. Splnenie domácich úloh tak vie skontrolovať jedným pohľadom a ušetrí dosť času. Keďže všetky písomky automaticky vyhodnotí aplikácia, odpadá tak nutnosť manuálneho opravovania. 

Kto je vlastne zákazníkom pre vašu aplikáciu?

Aplikácia je určená primárne školám. Využívajú ju žiaci od 2. ročníka základných škôl až po maturantov. Keďže ide o model učiteľ-žiaci, aplikáciu využívajú aj jazykové školy.

Ako som už spomenul,  aplikácia nie je určená jednotlivcom, ale triedam/skupinám. Na základe úspechu WocaBee však v súčasnosti pracujem na vývoji novej aplikácie s názvom LangBee, ktorá bude určená práve jednotlivcom/samoukom.

Ide o webovú aplikáciu, môžete povedať viac o jej technickom pozadí?

WocaBee som programoval sám. Jedná sa o webovú responzívnu aplikáciu, ktorá je postavená na technológiách PHP, MySQL, jQuery a Bootstrap, pričom je kladený dôraz na rýchlosť. Nie je tak nutná žiadna inštalácia a žiakom WocaBee funguje na mobile, tablete či počítači. Stačí im pripojenie na internet.

Po technickej stránke bežala aplikácia dlhodobo na samostatnom virtuálnom serveri. Na zvládnutie veľkého počtu používateľov však bolo riešenie po infraštruktúrnej stránke zmenená a databáza presunutá na samostatný virtuálny server.

Čo nové WocaBee pripravuje v najbližšej dobe?

Od septembra sa práca učiteľom v SR a ČR ešte viac zjednoduší, pretože budú mať k dispozícii hotové balíky pre najpoužívanejšie učebnice. Počas letných prázdnin je v pláne zapracovanie skvelých námetov na zlepšenie, ktoré sme dostali priamo od učiteľov a žiakov. Okrem toho plánujeme veľkú súťaž Jesenný WocaBee šampionát, do ktorého sa budú môcť zapojiť všetky školy z ČR a SR.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *