Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky

Neviete nájsť vhodné písmo pre vašu webku, či dizajn? Tu sú ich tisícky

Ak si dáte toľko práce s výberom správneho grafického vzhľadu vášho nového webu, ktorý vás a vaše podnikanie bude niekoľko najbližších rokov reprezentovať, nemali by ste podceniť ani výber vhodného fontu. Jeho zvolený dizajn, alebo lepšie povedané typeface, môže totižto v jednej chvíli z vášho webu spraviť „A Fine Piece Of Art“ alebo ho úplne zhovädiť. To ale nie je jediný dôvod, prečo sa nespoliehať len na defaultne nastavené písmo vo vašom prehliadači.

Text je hlavným nosičom a zdrojom informácií na vašom webe a prostriedkom komunikácie s návštevníkmi. Vhodne zvolený typeface písma, jeho veľkosť, hrúbka, farba alebo zvýraznenie zlepšuje čitateľnosť a celkové UX. Dokáže dlhšie udržať návštevníka na vašom webe, odzrkadľuje to, kým ste, v čom podnikáte a akú cieľovú skupinu sa snažíte osloviť. 

Na čo si dať pozor pri výbere písma?

Existuje obrovské množstvo stránok, kde sa môžete dostať k free, ale aj plateným web fontom. Pri hľadaní a výbere toho správneho je potrebné si ustrážiť pár veci. Či je vybrané písmo dostupné aj pre komerčné využitie a je licencované na použitie na vašom webe. Ak je vaším hlavným komunikačným jazykom slovenčina, hľadajte fonty so znakovým rozšírením latin extended. Tie obsahujú pre nás tak potrebné diakritické znamienka. 

Kde začať s výberom?

GOOGLE FONTS

Či chcete alebo nie, Google fonts sú dobrým miestom, kde začať s hľadaním vhodného písma. Ponúkajú obrovské množstvo open source fontov zadarmo, pri ktorých si nemusíte robiť starosti s ich komerčným využitím a licenciami. Vyhľadávanie sa za tie roky existencie zjednodušilo a sprehľadnilo. Skvelou feature je ponuka ďalších fontov na párovanie k tomu vášmu vybranému a viacero možností, ako pridať vybraný font do vášho webu. Obsahujú Desktop aj Web verziu fontov.

FONT SQUIRREL

Fontsquirrel.com patrí taktiež k obľúbeným zdrojom, ak hľadáte kvalitné fonty na voľné komerčné využitie. Vyhľadávanie je jednoduché. Ak potrebujete opäť font použiteľný v našich zemepisných šírkach, vyberte v pravom sidebare preferovaný jazyk a hneď dostanete shortlist dostupných fontov s potrebným jazykovým rozšírením. Veľkým plus je Font Identifier, kam stačí uploadnúť foto s daným textom a fontsquirrel spraví „špinavú robotu hľadania“ za vás. Každý font má pri sebe symboly indikujúce, v akom rozsahu a na čo môže byť použitý. Za malé mínus možno označiť len to, že niektoré fonty nie sú zadarmo.

ADOBE FONTS

Obrovská databáza voľne dostupných fontov pre vašu webku. Adobe fonts ponúka podobné možnosti pri výbere fontov ako Google fonts. K vášmu favoritovi sa dostanete pomocou troch jednoduchých krokov. Nájdete font vyhovujúci pre vašu webku, vytvoríte si priamo na Adobe fonts projekt a pridáte tam váš vybraný font a skopírujete poskytnutý kód do vášho HTML kódu a do CSSka. Adobe ponúka aj rôzne font balíky pre dizajnérov. Tie sú ale dostupné pre všetkých s aktivovaným creativecloudom.

1001FONTS

Obsahovo bohatý zdroj fontov, čo je asi jeho najväčšia výhoda. Používa rozsiahlu kategorizáciu fontu podľa rôznych kritérií. Treba mať však pozorné oko na identifikáciu ikony pre selekciu fontov s tagom „free for commercial use“. Absentuje možnosť výberu fontov podľa jazykovej sady.

FONTS ARENA

Menšia databáza free latin extended fontov s jednoduchou kategorizáciou. Každý font obsahuje info o type licencie, na čo môže byť použitý. Tak ako na iných stránkach je možné si ho vyskúšať a uistiť sa, či je pre vás vhodný.

FONTESK

Menšia databáza skvelých dizajnových fontov zadarmo na voľné komerčné alebo osobné využitie. Nevýhodou sú len veľmi základné poskytnuté informácie o danom fonte. Neviete zistiť, či vami zvolený font obsahuje pre nás potrebnú jazykovú sadu dokiaľ ho nestiahnete, nepridáte do programu, s ktorým pracujete a osobne nevyskúšate.

OPEN-FOUNDRY

Databáza open source fontov využiteľných na komerčné účely. Na prvý pohľad síce moderná, ale jednoducho vyzerajúce stránka ponúka rôzne možnosti modifikácie textu fontu, ktorý sa vám páči. Po kliknutí na font, ktorý sa vám páči, môžete rovno písať a vyskúšať tak, či podporuje latin extended sadu, môžete sa rovno hrať s letter spacingom, meniť farbu, veľkosť, alebo pozíciu písma. Worth to check..

FONT AWESOME

Font awesome je špecifickejšia stránka. Tu síce nenájdete celé rodiny písiem, ani jednotlivé fonty. Nájdete tu ale rôzne ikony, na ktorých úpravu nepotrebujete grafika a ani rozsiahle grafické zručnosti. Tieto ikony sú generované z rôznych fontov a sú vektorové, čiže pri zväčšovaní sú stále ostré. Upravujete ich v CSS rovnako ako text. Načítanie je v porovnaní s klasickými obrázkami oveľa rýchlejšie a teda nemajú taký vplyv na UX.

Web nie je zďaleka jediné miesto, kde sa dá sila písma využiť. Ako sme spomínali, je hlavným prostriedkom komunikácie. Preto pri výbere zvažujte aj jeho využiteľnosť v rámci marketingovej komunikácie, pri tvorbe bannerov, newsletterov, printových materiálov, produkt listov alebo prezentácií. Tu je treba rozlišovať medzi Desktop fonts – určené práve pre kreatívnu činnosť a Web fonts pre vašu webku. Anyhow! Písmo je neoddeliteľnou súčasťou vašej vizuálnej identity.

Autor: Vlado Zaic

Kontenťák, ktorý až po rokoch zistil, že má celkom blízko k marketingu. Päť rokov zodpovedný za obsahovú časť najväčšieho kariérneho podujatia na Slovensku a v Čechách. Citát Wayna Gretzkeho "You miss 100% of the shots you don't take" bol preňho life-changing...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *