Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Technológie

Dajú sa kryptomeny využiť v biznise?

Moderné technológie nám umožňujú platiť peniazmi bez toho, aby sme ich mali fyzicky pri sebe. Všetky procesy sú však riadené bankami a kvôli neefektívnosti často obmedzujú našu flexibilitu v podnikaní. Kryptomeny sú revolúciou v tom, ako vykonávame transakcie, investujeme a rozširujeme kapitál. Čo znamená bitcoin a ostatné kryptomeny pre svet, v ktorom žijeme a ako ich môžete využiť vo svoj prospech?

Čo sa dozviete v článku:

  • Čo sú to kryptomeny?
  • Ako ich viete využiť vo svojom podnikaní?
  • Aké sú výhody a riziká?
  • Ako vyzerá budúcnosť kryptomien?

Čo je to kryptomena?

O kryptomenách je na internete veľa článkov, pričom mnohé z nich majú neaktuálne alebo nepresné informácie. V bodoch si zhrnieme základné veci, ktoré musíte o kryptomenách vedieť.

Ako fungujú kryptomeny

Kryptomeny sú v podstate tiché dohody, ktoré slúžia ako zmluvy medzi kupujúcim a predajcom. Poskytujú alternatívu k tradičným menám, ako je napríklad americký dolár alebo euro.

Najväčšie lákadlo je v tom, že tok peňazí nie je ovplyvnený vládou a kryptomeny nie sú vydávané bankami. Každá spoločnosť si dokáže vytvoriť vlastnú kryptomenu podobne ako programovací jazyk. Dôležitý je súhlas obidvoch strán, pričom banka nezasahuje do procesu. Prečítajte si viac v našom článku Ako fungujú kryptomeny?.

Balík 3 v 1

Často sa hovorí, že bitcoin sú tri veci zabalené v jednom.

Je to sklad, ktorý má v sebe hodnotu. Ľahko môžeme konvertovať bežnú menu vydávanú vládou (ako napríklad dolár) do zodpovedajúceho množstva bitcoinu. 

Je to spôsob, akým sa riadia transakcie. Bitcoin predstavuje výmenu za tovar a služby na miestach, kde je akceptovaný.

A po tretie je to záznam transakcií. Každý bitcoin prichádza z operácie počítačov, ktoré kontrolujú celkový prúd transakcií v bitcoine cez digital ledger software, ktorý sa nazýva blockchain.

Článok: Ako fungujú kryptomeny

„Kryptoniečo“

Bitcoin a veci, ktoré sa nazývajú “krypto”, sa tak volajú preto, lebo v srdci globálneho softvérového systému blockchainu je kryptografická funkcia, ktorá transformuje dáta v takom poradí, že žiadny počítač nevie obrátiť proces. Práve táto transformácia slúži ako autorita a zabezpečuje, že obe strany čestne vykonajú transakciu. 

Článok: Viac o kryptografii skrytej za kryptomenami

Výhody pre vaše podnikanie

Menej poplatkov

Kryptomeny sú decentralizované. Podniky môžu profitovať z menšieho počtu poplatkov, ktoré sú väčšinou veľmi nízke. Zodpovednosť za poplatky si väčšinou zoberie na starosť firma, ktorá predáva službu alebo produkt, čo môže zlepšiť vzťah so zákazníkom.

Článok: Skryté poplatky za kryptomeny

Jednoduché zahraničné transakcie

Kryptomena je momentálne považovaná za globálnu menu, čo znamená, že neexistujú obmedzenia týkajúce sa geografických lokalít. Minimalizuje to aj problémy so zahraničnými poplatkami a problémy s prevodom mien. 

Článok: Na aké transakcie sa využívajú kryptomeny

Čakací čas je výrazne skrátený

Kvôli tomu, že neexistuje centralizovaná inštitúcia, ktorá by riadila transakcie, sú čakacie časy pri prevodoch výrazne znížené. To zlepšuje nielen efektivitu podnikania, ale aj celkovú bezpečnosť zákazníkov a má to veľký dopad na investície spoločnosti.

Článok: Ako dlho si počkáte pri jednotlivých kryptomenách

Odmeňovanie zamestnancov

Ak nechcete využívať kryptomeny vo veľkom, môžete začať v malom. Skúste sa opýtať pár zamestnancov, či nechcú byť aspoň z časti platení v kryptomene a postupne testujte rôzne platformy a typy kryptomien. 

Článok: Aké sú ďalšie výhody kryptomien v biznise

Vyskúšajte naše cloudové IaaS riešenie pre vašu infraštruktúru ešte dnes – vysoká dostupnosť a škálovanie sú samozrejmosťou.

Alternatívy bitcoinu

Kryptomeny sú ako smartfóny. Každý má iné funkcie a ľudia majú rôzne preferencie.  

Je dobré sa naučiť porovnať výhody a nevýhody kryptomien. Takto napríklad vychádza bitcoin v porovnaní s inými kryptomenami. 

Bezpečnosť BitcoinLitecoinEtherRipple
Spustenie2009201120122015
Maximálne množstvo 21 miliónov84 miliónovŽiadny limit100 miliárd
Množstvo peňazí v obehu>17 miliónov>58 miliónov>102 miliónov>40 miliárd
Sieťn/an/aEthereumRippleNet

Článok: Najlepšie alternatívy bitcoinu

Dnes existujú tisíce kryptomien a každý deň sa tvoria nové. Je len na vás, či sa rozhodnete ísť do bitcoinu, ripple alebo si vytvoríte vlastnú kryptomenu. Dôležité je, aby ste mali vždy dostatok informácií a vedeli si vybrať vhodnú platformu.

Články: Top informácie o kryptomenách, Najlepšie platformy, Najlepšie platformy pre začiatočníkov

Ako je to s bezpečnosťou?

Pri každej novej technológii existujú rôzne riziká. Je to presne ako s investovaním do akcií. Najlepšie je začať v malom a postupne testovať nové možnosti. 

Best practices

Najväčšiemu nebezpečenstvu sa vystavujete pri individuálnych peňaženkách a výmenách. Je dôležité, aby ste si zvykli na nejaké best practices, ktoré vám pomôžu efektívne a bezpečne pracovať s kryptomenami.

Najviac problémov s kryptomenami vyšlo práve z takých vecí, ktoré sú bežné vo svete softvéru. Sú to hlavne cracknuté heslá a backdoorové inštalácie softvéru. Veľa ľudí sa snaží čo najrýchlejšie dostať do kryptosveta, ale zabúda na základnú bezpečnosť. Snažte sa správať zodpovedne a hlavne sa vyhnite FOMO (Fear of Missing out).

Články: 10 best practices, Najčastejšie bezpečnostné riziká

Budúcnosť alternatívnych peňazí

Chaos, ktorý nastal po páde kryptomien v roku 2018, a mnohé nasledujúce kyberútoky výrazne poškodili dôveru podnikateľov a investorov. Trh sa našťastie stabilizoval a dnes je situácia rozdielna. Spoločnosti si zvykli a noví investori vo veľkom znovu investujú do startupov s kryptomenami. 

Dnes už vieme spoľahlivo povedať, ako jednotlivé kryptomeny fungujú, akú majú stabilitu a či sa do nich oplatí investovať. Celková hodnota bitcoinov na trhu sa blíži 190 miliardám dolárov a veľké spoločnosti ako Facebook dokonca tvoria vlastné kryptomeny.  

Pre vaše podnikanie sú dôležité tri myšlienky:

Odporúčané články

Autor: Matúš Labuš

Zaujímam sa o technologické trendy a inovácie. Cieľom mojich článkov je vzdelávať, inšpirovať a posúvať ľudí/firmy dopredu v podnikaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *