Preskočiť na obsah
Kategórie
Business

Robiť náš vývoj open-source bolo náročné, ale dôležité rozhodnutie (webumenia.sk)

Web umenia je otvorená platforma, ktorá zverejňuje digitalizované výtvarné diela zo zbierok slovenských galérií. O jej vzniku, poslaní, technickom pozadí a technológiách sme sa rozprávali s Igorom Rjabininom, ktorý pôsobí ako vývojár lab.SNG.

Čo je Web umenia?

Web umenia je on-line katalóg výtvarných diel zo zbierok slovenských galérií evidovaných v Centrálnej evidencii diel výtvarného umenia (CEDVU). Je to projekt Slovenskej Národnej Galérie, ktorá zo zákona – okrem veľa iných aktivít – spravuje aj CEDVU. A motivácia za tým je, že keď už raz máme databázu s dielami a informáciami o nich – prečo ju nesprístupniť všetkým?

Kto Web umenia používa?

Jeden z cieľov Webu umenia je sprístupniť výtvarné umenie aj ľuďom, ktorí do galérií často nechodia. Samozrejme dáta na Webe umenia pochádzajú od našich kurátorov a sú relevantné aj pre odbornú verejnosť. Avšak snažíme sa presiaknuť von z kunsthistorickej bubliny a dostať sa k užívateľom tam, kde sú. Aktívni sme na Facebooku aj na Instagrame. Pravidelne sa s našimi dielami stretnete napr. vo víkendovej predpovedi počasia na Denníku N.

Naším cieľom je, aby bolo umenie videné a teší nás, keď sa šíri ďalej. Ako to už chodí, naše diela si žijú na internete svojím vlastným životom a putujú kadetade.

Na akých technológiách služba beží?

Web umenia je postavený na PHP frameworku Laravel. Okrem PHP využívame MySQL, Redis. Našou „špecialitou“ je, že intenzívne využívame ElasticSearch. Vlastne všetky dáta o dielach na webumenia.sk sú zobrazované práve z ElasticSearch-u. Dáva nám k dispozícii nielen výkonný fulltext search, ale aj ďalšie možnosti, ako pracovať s prirodzeným jazykom ako lematizácia, synonymá, stopwords a podobne. Podpore slovenčiny pre ElasticSearch sme dedikovali aj samostatný repozitár na GitHub-e.

V súvislosti s touto témou by vás mohol zaujímať náš podcast:

Web umenia je otvorená platforma – to nie je úplne bežné

Robiť náš vývoj open-source bolo pre nás náročné, ale veľmi dôležité rozhodnutie. Nakoľko robíme vývoj in-house v rámci verejnej inštitúcie, prišlo nám podstatné zverejniť aj všetky zdrojové kódy online, keďže samotný vývoj je financovaný z verejných zdrojov.

Avšak chvíľu to trvalo, kým sme sa definitívne odhodlali. Predsa len – priznať zdrojový kód je krok von z komfortnej zóny. Prinieslo to však oveľa viac pozitív. A nikto nám doposiaľ kód „neofrflal“. Máme pravidlo, že všetky naše projekty, ktoré lab.SNG vyvíja, sú verejne dostupné na našom GitHub účte. Možno aj to prispelo k rozhodnutiu ďaľších inštitúcií využiť náš kód pre svoj zbierkový web. Ako napríklad Národní galerie Praha, Moravská galerie alebo Památník národního písemnictví.

Prečo ste sa rozhodli pre VPS WebSupport-u?

Do WebSupport-u sme prešli od inej konkurenčnej spoločnosti. A sme s týmto rozhodnutím nanajvýš spokojní. Dôvodovom bola potreba väčšej flexibility a lepší pomer cena/výkon. A to jednoznačne platí. Svoju rolu zohrala aj podpora v slovenskom jazyku a predchádzajúce dobré skúsenosti.

Aká je vízia do budúcna?

Máme v internej wiki roadmap-u, ktorú by sme vedeli implementovať celé ďalšie roky. Prvým krokom bolo samotné sprístupnenie dát. Druhým krokom bolo dávať tieto dáta aj trocha do kontextu: články, tematické kolekcie a ďalšie. A najbližším plánom je spraviť webumenia.sk viac interaktívny – umožniť návštevníkom vytvárať si svoje vlastné kolekcie + umožniť im dopĺňať chýbajúce tagy, geografické dáta a podobne.


[mc4wp_form id=“12458″]


Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.