Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Novinky Technológie

Nová služba STORAGE – veľké a rýchle úložisko pre dáta

V ostatných mesiacoch sme sa okrem iného venovali aj dvom zásadným produktom. Zrejme vám neuniklo, že v máji sme predstavili prvý z nich – Virtuálne dátové centrum (VDC). Aktuálne uvádzame na trh druhý produkt – veľké a rýchle úložisko pre dáta – službu Storage.

Storage prináša nové možnosti ako pracovať s veľkým objemom dát, ktoré by mali byť dostupné pre viacero systémov (serverov). Niekoho možno hneď na začiatku sklameme – Storage nie je ďalší virtuálny disk pre PC na dokumenty, či zálohovanie typu Dropbox či Google Drive. Storage je odpoveď, ako robiť náročné projekty, ktoré vyžadujú spoľahlivé úložisko dát pripojené k viacerým dedikovaným, ale aj virtuálnym serverom (VPS) a VDC.

Technológia

Základom je samostatná architektúra postavená na enterprise Dell hardvéri s Enterprise Solid State Drive (SSD), konkrétne Intel SSD DC P3520 Series NVMe. Hardvér je pripravený na ďalšie rozširovanie kapacity, ktoré spočíva v pridávaní SSD a ďalších políc. Storage je s core infraštruktúrou prepojený 40Gbps networkom. Storage si zákazník k svojmu serveru pripája pomocou NFS, takže je pripojiteľný ku všetkým obľúbeným linuxovým distribúciam a v systéme je reprezentovaný ako mountpoint.

Úložisko je dizajnované pre najnáročnejších klientov (e-shopy, portály alebo aplikácie s veľkou návštevnosťou), ktorí sa spoliehajú na naše prémiové serverové služby, ktoré sú navrhnuté s čo najlepším výkonom. Preto má vysoká dostupnosť svoje miesto aj tu. Dáta sú asynchrónne 1:1 replikované na identické diskové pole, ktoré je v inom geograficky umiestnenom dátovom centre. V prípade neočakávanej potreby je prepnuté na toto druhé  úložisko.

Príklady použitia

  • Navýšte si kapacitu vášho dedikovaného servera a VPS – viac diskového priestoru bez pridávania fyzických diskov, alebo ak na VPS potrebujete viac ako 500 GB
  • Pripojenie k viacerým serverom – centralizované úložisko napríklad pre aplikačné servery, ktoré naraz potrebujú vidieť rovnaké dáta (viď. obrázok)

WebSupport Storage

Práve možnosť pripojenia k viacerým serverom a teda nasadenie pre clustre a architektúru pre rozkladanie záťaže horizontálnym škálovaním odomykajú obrovský potenciál použitia a nasadenia.

Treba zároveň povedať, že Storage nepripojíte k bežnému hostingu a nie je možné ho používať samostatne so servermi mimo našej vlastnej infraštruktúry. Ako bolo spomenuté vyššie, Storage je pripojený do interného core networku a teda má výborný výkon s našimi dedikovanými servermi, VPS a VDC.

Teraz a hneď

Nemyslíte si, že by bolo hriechom, ak by takto spravený produkt nebol ľahko objednateľný a konfigurovateľný online? Po výbere kapacity bude váš Storage v priebehu pár okamihov automaticky vytvorený a sprístupnený. Následne si stačí vybrať servery, ku ktorým má byť pripojený a môžete začať nahrávať svoje dáta. Zmena kapacity je možná smerom hore aj dolu a prejaví sa ihneď, bez nutnosti nejakých zásahov z vašej strany. Pri prvom pripojení k dedikovanému serveru a VPS je nutné pridať interné sieťové rozhranie s čím ochotne pomôže Admin Team.

Dátové úložisko, ktoré si môžete dovoliť

Aj tento produkt vznikol zo špecifických požiadaviek našich zákazníkov. Dátové úložiská boli riešené pre každého individuálne podľa jeho potrieb. Veľa scenárov bolo ale identických a preto sme sa rozhodli spraviť robustné riešenie, ktoré bez problémov obslúži viacero z nich. Vieme, že mať vlastné “on premise” úložisko dát je náročné na spoľahlivú replikáciu dát, servis aj garantovanie vysokej dostupnosti a výkonu. Kvôli tomu sú enterprise polia pre mnohých cenovo nedostupné.

Zo Storage-om je to iné – je možné začať s nižšou kapacitou (od 150 GB) a meniť ju podľa svojej aktuálnej potreby. Čiže platíte za priestor, ktorý chcete teraz a nie aký možno budete potrebovať o rok či dva. Z toho samozrejme vyplývajú aj nižšie náklady. Tie poznáte ihneď, stačí si požadovanú kapacitu navoliť na slidery.

Storage v skratke:

Kapacita: od 150 GB do 3 TB online (6 TB individuálne), zväčšovanie po 50 GB
Spôsob pripojenia: NFS
Technológia: SSD
Podporované OS: Linuxové distribúcie
Pripojiteľné k: dedikovaný server, VPS, VDC

Neskrývame veľkú radosť, že spolu s našimi zákazníkmi môžme dávať von produkty, ktoré im pomáhajú v ich podnikaní a raste. Výzvy nás posúvajú ďalej. Čakáme na tú od vás.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.