Preskočiť na obsah
Kategórie
Vzdelávanie Zákulisie

Podporujeme slovenské coworkingy: Banka Žilina

V Banke Žilina sa neberú pôžičky, tu sa budujú sny. Stará budova niekdajšej banky dnes slúži ako coworking, ktorý spája kreatívcov, vedcov a podnikateľov nielen zo Žiliny a okolia. Vzniká tu komunita šikovných a podnikavých ľudí, ktorí menia svoje okolie k lepšiemu.

Ako dlho už fungujete a ako sa vám zatiaľ darí?

Fungujeme od decembra 2014, hoci oficiálna “otváračka” bola až o pol roka neskôr. Dovtedy sme boli síce v tak trochu bojových podmienkach, ale bolo to poriadne dobrodružstvo. Stále ešte robíme osvetu, kto sme a čo u nás ľudia nájdu. Každý mesiac máme plno rôznych podujatí od prednášok a seminárov cez workshopy a konferencie. Sú dni, keď sa dvere nezatvoria, a také máme najradšej.

Prečo robíte to, čo robíte?

Je to už nejaký ten rôčik, presnejšie už takmer 15 rokov, čo sme sa rozhodli, že chceme pomáhať začínajúcim podnikateľom a firmám, poskytovať im služby, vďaka ktorým budú môcť rásť. Vtedy sme začali s prevádzkou priestorov inkubátora v areáli Žilinskej univerzity. Po rokoch to chcelo zmenu, krok vpred, a tak sme začali hľadať priestor v centre mesta, kde by mohlo vzniknúť podnikateľské centrum – miesto, kde by sa stretávala podnikateľská komunita, miesto, kde by fungoval coworking, meetupy, prednášky, workshopy a všetky ďašie naše podujatia, ktoré sa dovtedy realizovali na rôznych miestach. Chceli sme vytvoriť v podnikateľskej sfére niečo podobné, čím je vo sfére kultúry a kreativity žilinská Stanica Žilina-Záriečie.

Banka Žilina coworking

Čím je Banka výnimočná?

Banka je výnimočná tým, že ako priestor spája moderné s históriou (už od čias Rakúsko-Uhorska to bola vždy banka ), a ako komunita ľudí je tak veľmi rôznorodá! Môžeš tu stretnúť podnikateľa z top slovenskej firmy, aj kreatívneho freelancera alebo výskumníkov z unverzity. Taká pekná zmeska, pritom sa všetci poznáme a žijeme si tu v takej papučkovej domácej atmosfére, napríklad aj na podujatiach. Keď je to potrebné, radi pomôžeme vo všetkom, ale všimli sme si, že ľuďom sa najviac páči, že sú u nás ako doma, hoci sú práve napríklad na firemnom mítingu.

Koľko ľudí k vám chodí?

Ak máme porozmýšľať, koľko ľudí k nám chodí pravidelne „do práce”… Je to asi okolo 50 freelancerov aj tímov. Málokedy sa tu stretneme všetci naraz – jednoducho taký coworkingový mód. V eventovej sezóne (čo je u nás približne 8 mesiacov v roku) na podujatia príde viac ako 300 ľudí mesačne.

Sú to väčšinou domáci alebo aj ľudia z iných miest či krajín?

Možno tak pol na pol, máme tu aj domácich, čo vymenili homeoffice za stôl u nás, no už sme tu mali coworkera z Talianska a dokonca aj z Kene, momentálne u nás sedí Nicolas z Francúzksa a Barry z Írska. Máme to tu celkom veselé 🙂 A samozrejme, často sa zastavia Slováci z iných miest, keď majú cestu – na kávu, popracovať, pozrieť.

Banka Žilina eventy

Čo vás najviac teší a vašej práci?

Úplne najväčšiu radosť máme, keď vidíme, že sa ľuďom u nás páči, že sa vracajú, a to nielen raz za čas, ale aj pravidelne. Že nám povedia, čo robíme dobre, že nám pomôžu robiť veci ešte lepšie. A tiež vidieť, ako sa nám pomaličky rozrastá komunita zaujímavých ľudí, ktorí sa v Banke stretávajú, rozprávajú a pracujú, je veľké zadosťučinenie.

Čo sú vaše najväčšie výzvy?

Asi takou najväčšou výzvou je dostať Banku viac a viac do povedomia, aby bola známa aj “bežným” obyvateľom mesta, aspoň ako orientačný bod. Aby si na ňu zvykli, aby ju vedeli nájsť, aby chceli prísť. A potom tiež… nazvime to finančnou výkonnosťou. Aby sme si mohli dlhodobo dovoliť prevádzkovať všetky aktivity v Banke.

Ako vám môžu iní pomôcť?

To je jednoduché. Tak, že sa u nás budú cítiť dobre, že nás vyskúšajú a budú využívať naše služby, že nás ohodnotia a pomôžu nám posúvať sa k lepšiemu. Či už ako návštevníci podujatí alebo ako ich organizátori a podporovatelia. A tiež veríme, že nie len nám, ale tak celkovo, môžu veľmi pomôcť tým, keď sa zaslúžia o vznik a fungovanie zaujímavej komunity ľudí. A vôbec nezáleží na jej zameraní, či už pôjde o riešenie účtovnej a daňovej problematiky, vývoj hier alebo riešenie obchodnej expanzie mimo našej krajiny. My si vieme predstaviť všetko.

Banka Žilina startup weekend

Spolupracujete aj s inými coworkingami?

Na začiatku, keď sme Banku ešte iba “tvorili“, veľmi nám pomohli ľudia z The Spot či z Connectu. Ani chvíľu neváhali privítať nás u seba a trošku nám porozprávať, ako sa im darí, aké sú ich radosti a starosti, a na čo sa máme pripraviť. Stále sme v kontakte, možno niečo nové vymyslíme.

Ako vnímate coworkingovú scénu na Slovensku?

V Bratislave je pekná, rozvinutá, ľudia z nej majú určite radosť. V regiónoch si stále ešte len zvykajú na tento spôsob práce. Ide to pomaličky. Stále sme tu troška “domasedi.” Pokiaľ ide o prácu v spoločných priestoroch, aj čo sa týka návštev podujatí. Ale vidíme, že sa to hýbe k lepšiemu. Radi by sme prispeli k tomu, aby sa coworking rozšíril aj do ďalších miest na severe Slovenska.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.