Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky Technológie

Náš nový a najmocnejší produkt – Virtuálne dátove centrum

Ešte koncom roka 2016 sme doslova pod vianočný stromček priniesli novú generáciu našich virtuálnych serverov (VPS). Pri nich sme sa zamerali hlavne na výkon, nové funkcie a cenu. Zároveň sme prisľúbili ďalšie novinky a služby práve v segmente serverových produktov. Kvalitná platforma pre VPS je ale nevyhnutným základom, na ktorom sa dá stavať a Virtuálne dátové centrum (VDC) je prvým výsledkom.

Sme naozaj hrdí, že veľa našich zákazníkov na produktoch WebSupportu vyrástlo a ich spätnú väzbu a očakávania sa snažíme pretaviť do produktov a ich funkcie. Virtualizované a cloudové produkty sú už pevne etablované na trhu a benefity ako vyššia dostupnosť či flexibilita v zmenách parametrov začínajú výrazne prevyšovať nad tradičnými dedikovanými servermi.

Málokto sa dnes chce starať o infraštruktúru, platiť alebo budovať fyzické dátové centrum, nakupovať servery, diskové úložiská, sieťovú infraštruktúru. Všetko to dať dokopy, spravovať, updatovať, monitorovať a servisovať. Až nad týmto je všetká tá šľahačka – prostredie pre prevádzkovanie služieb, ktoré vám generujú zisk. To nespomíname vedomosti a ľudí. Čo tak dostať iba samotnú šľahačku?

Infraštruktúra na mieru

Virtuálne dátové centrum je teda množina výpočtových a sieťových zdrojov, z ktorých si vytvárate virtuálne servery podľa vašich aktuálnych potrieb. Môžete si to predstaviť ako balíček LEGO kociek – napríklad 20 CPU, 128 GB RAM a 250 GB úložiska na rýchlych SSD. Je len na vás, či z toho postavíte jeden server alebo sa vydáte cestou microservices a doslova zdroje rozbijete medzi viacero malých VPS. Tie potom viete klonovať a služby horizontálne škálovať. Zároveň máte istotu, že objednaný výkon máte kedykoľvek k dispozícii. Voľné prostriedky tak môžete využiť napríklad pre testovacie prostredie. Ak tipujete, že ide o niečo, čo sa nazýva Infraštruktúra ako služba (IaaS), máte pravdu.

Zriadenie vlastného virtuálneho privátneho cloudu je teraz vecou pár kliknutí. Ide o samoobslužný proces bez zbytočných komplikácii a čakania. Úplne rovnako je to aj s navyšovaním ďalších zdrojov a to z prostredia Webadminu, ktoré veľmi dobre poznáte aj z ďalších WebSupport služieb. Čiže môžete začať aj s najnižším setupom a podľa rastu pridávať, čo potrebujete.

Moderný webový manažment

Pre vytváranie virtuálnych serverov vo VDC a ich manažment slúži prehľadný webový portál (dashboard). Nie je žiadnym tajomstvom, že cloud infraštruktúra je postavená na technológii OpenStack. Práve naopak – patríme v jej používaní medzi priekopníkov v regióne a máme s ňou bohaté a dobré skúsenosti. Práca s portálom je pomerne intuitívna aj keď poskytuje pomerne veľké množstvo možností a nastavení.

Máte ihneď prehľad o spotrebe prostriedkov vášho VDC, môžete upravovať parametre virtuálnych serverov, prihlásiť sa na HTML5 konzolu k terminálu alebo vzdialenú plochu. Portál umožňuje vytvárať a pridávať SSH kľúče k serverom.

Pre tých najnáročnejších je k dispozícii aj plnohodnotné OpenStack API.

Je zrejmé, že pre manažment VDC treba mať nejaké technické vedomosti, čo sa týka administrácie a konfigurácie. Samozrejme, tu vám vieme pomôcť s výberom parametrov, setupom VDC aj virtuálnych serverov – neváhajte nás kontaktovať.

Funkcie bez ktorých už nebudete chcieť byť

Čím sa teda VDC líši od VPS? Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je to len viac VPS, no je za tým oveľa viac mágie. Každé VDC je samostatnou oddelenou jednotkou v rámci našej platformy. Má vlastný interný IPv4 subnet, verejnú IP (floating IP) teda pridelíte len serveru, ktorý ju naozaj potrebuje – typicky najčastejšie ide o webserver alebo load balancer a napríklad databázové servery teda nemusia byť vystavené do internetu.

Mocným nástrojom sú Bezpečnostné skupiny (Security Gropus), v ktorých je možné si vytvárať rôzne pravidlá pre pripojenie podľa portov, protokolov či aplikácií. Firewall tak môžete riešiť už na tejto úrovni a pravidlá priraďovať k VPS. Bezpečnostných skupín si môžete vytvoriť viacero.

Ďalšou výhodou je možnosť spúšťať vlastné imidže operačných systémov, môže ísť o linuxové distribúcie, ktoré nemáme v ponuke, či rôzne vlastné modifikácie. Veľký potenciál je aj v snapshotoch, ktorých počet nelimitujeme a majú životnosť 4 týždne. Je možné z nich vytvárať ďalšie virtuálne servery. Spraviť si testovacie prostredie z produkčného je tak veľmi jednoduché. Obľúbeným scenárom je mať k dispozícii viac zdrojov, napríklad pre náročnejšie obdobie počas reklamných kampaní, či náporových období ako Vianoce či výpredaje.

Sky’s the Limit

Na našej infraštruktúre pre cloudové produkty máme v porovnaní s lokálnou ale aj globálnou konkurenciou veľmi dobré výsledky, čo ukázal aj nedávny test. Škála parametrov, s akou vie Virtuálne dátové centrum pracovať je pomerne veľká, veď posúďte sami – strop je 1024 GB operačnej pamäte, 200 CPU, 4000 GB SSD a 20 verejných IP. Pre jedno VDC, teda jedného zákazníka! A ak by aj toto bolo málo, radi vám pripravíme individuálnu ponuku.

Virtuáne dátové centrum, ako bolo na začiatku spomenuté, vznikalo z potrieb našich zákazníkov. Scenárov použitia je niekoľko – dožívajúce a morálne zastaralé fyzické servery, riešenia s virtualizáciou bez vysokej dostupnosti, prostredie, kde je vhodné nárazovo pridať výkon a ďalšie. Ak máte väčšie množstvo VPS v rámci projektu, čo môže byť už napríklad aj počtom tri alebo nevyužívate výkon dedikovaných serverov, môže byť VDC pre vás zaujímavým produktom.

Náklady si viete veľmi rýchlo vypočítať a nie je žiadnym tajomstvom, že budú nižšie ako pri bežných VPS.

Svojimi parametrami ide o “najmocnejší” a možnosťami použitia a konfigurácie zase najviac enterprise produkt v rámci celého WebSupport portfólia. Budeme veľmi radi, keď sa o tom sami presvedčíte.

Pripravíme vám osobné demo

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

2 odpovede na “Náš nový a najmocnejší produkt – Virtuálne dátove centrum”