Preskočiť na obsah
Kategórie
Zákulisie

Kto sa postará o mojich kolegov?

Pamätám si, ako ma WebSupport zlákal pred viac ako tromi rokmi na inzerát, ktorého titulok znel “Kto sa o nás postará?”. Znelo to tak super, že som sa hneď prihlásila a nakoniec bola aj úspešne prijatá. Od tej doby považujem každý deň strávený v tejto firme za azda najlepšiu skúsenosť v HR. Dnes som už v inej úlohe a mojim cieľom je nájsť vhodného človeka, ktorý sa postará o mojich kolegov. Mňa čakajú najbližšie roky materské povinnosti a príprava novej bytosti na život ako taký.

O čom je moja práca?

Kým začnete posielať svoj životopis, pokusím sa vám priblížiť moju prácu. Spomínam si, že moja prvá úloha bola navrhnúť úplne nový HR koncept, prehodnotiť zabehnuté procesy a navrhnúť vylepšenia. Vzhľadom na to, že som bola vo firme pár dní, bola to pomerne ťažká úloha. Ťažko sa mi hodnotilo po tak krátkom čase situáciu a v podstate na mňa všetko ešte len čakalo, aby som si to zažila. V priebehu niekoľkých týždňov som však absolvovala hneď niekoľko pohovorov, hodnotiacich pohovorov so zamestnancami, vzdelávanie, teambuildingy a strategické stretnutia. Práve to oklieštené “hodenie do tečúcej rieky, alebo rozbehnutého vlaku” mi veľmi pomohlo vytvoriť si obraz, predstavu a víziu, ako by malo vyzerať moderné HR vo firme, ako je WebSupport.

Nájdite si mentorov

S mnohými HR záležitosťami som sa stretla vôbec prvýkrát a ak som chcela na ne rýchlo reagovať a prichádzať so svojimi nápadmi, musela som sa tieto skúsenosti niekde naučiť. V tomto mi veľmi pomohli ľudia z brandže, ktorí sa stali mojimi mentormi. Veľa mi dali stretnutia s Daliborom Slávikom, školenia v McRoy a hlavne HR konferencie na Slovensku ale aj v Čechách, kde som spoznala veľa HR ľudí. Práve toto mi dodalo potrebnú dávku odhodlania.

Od začiatku som chodila veľa po priestoroch firmy a postupne sa spoznávala s ľuďmi. Sadla som si k nim, obedovali sme spolu a rozprávali sa pri káve. Práca v HR je práca s ľudmi a tú nebudete nikdy dobre vykonávať, ak tých ľudí nespoznáte a nebude ich naozaj počúvať a vnímať. Začala som organizovať rôzne interné akcie, grilovačky, alebo po práci sme vybehli na pivko.

Pripravte sa na neustálu zmenu

Od môjho nástupu sa moja pracovná náplň veľmi rozvinula a naberala stále viac zodpovednosti. Na toto sa pripravte aj vy. Firma neustále rastie a vždy bude treba vyvíjať aj procesy, mať veci viac pod kontrolou a byť profesionál voči každému zamestnancovi. Mojou úlohou bolo najmä vytvárať prostredie, kde môžu všetci rásť a napredovať z pohľadu interných projektov a kariérneho rozvoja. Po mojom príchode sme sa začali omnoho viac zameriavať práve na kariérny rozvoj všetkých tímov a jednotlivých ľudí.

Je dôležité uvedomiť si, že oblasť HR je jedna z najdôležitejších vo firme. Najmä tej, ktorá je už zabehnutá na trhu, vyrástla zo startupového prostredia a chce naďalej napredovať. Práve vy budete zodpovední za nové talenty vo firme, o ktoré sa treba navyše starať po všetkých stránkach a predvídať nepredvídateľné. To znamená, že ľudský kapitál vo firme je to najdôležitejšie.

Druhou, veľmi dôležitou náplňou je stať sa odhodlaným ambasádorom firemnej kultúry, udržiavať a pestovať firemné hodnoty, vzťahy a budovať firemné prostredie tak, aby sa v ňom všetci cítili slobodne. Toto je podstatná vec aj pri hiringu. Okrem potrebných zručností totiž sledujeme aj to, či sa kandidát hodí osobnostne do tímu.

Práve HR manažér má na starosti všetko od prípravy a spísania pracovnej náplne až po onboarding, ako aj spoluprácu na kariérnych podujatiach s našimi partnermi ako je, napríklad, Nexteria. V neposlednom rade je dobrá vedieť niečo o HR legislatíve, zákonníku práce, príprave zmlúv a dodatkov, dochádzkovom systéme, sledovaní noviniek a zmien v tejto oblasti.

Pozrite si oficiálnu pracovnú ponuku na moju pozíciu a prihláste sa na pohovor.

Musí vás to baviť, musíte tým žiť

Práve kariérne programy boli niečo, čo ma ohromne bavilo. V minulosti s tým firma nemala viac menej žiadne skúsenosť. Začala som sa viac a viac ponárať do oblasti rozvoja ľudí, začala som sa vzdelávať a spoznávať rôzne štúdie, chodiť na rôzne konferencie baviť sa s ľuďmi, ktorí mali skúsenosti so zavádzaním kariérnych programov. Je to zaujímavá oblasť, ktorá neskončí tým, že to proste nejako nastavíte. Stále je potrebné priebežne sledovať vývoj, vyhodnocovať a následne robiť zmeny. Na toto je základný predpoklad, že vás proste táto práca musí baviť a musíte ňou žiť 24h denne.

Som šťastná, že sa nám podarilo nadviazať silné partnerstvo so študentskou organizáciou Nexteria, vďaka ktorej sa nám podarilo získať do firmy skvelých ľudí a posilniť náš brand medzi študentmi na vysokých školách. Som pyšná na zavedenie kariérnych programov, na ktorých pracujeme s viacerými kolegami.

Aký je základný predpoklad, že vás bude táto práca baviť?

Mohla by som vymenovať X premenných, ktoré sú skvelým predpokladom na to, aby ste boli skvelí HR manažéri. Koniec koncov, prečítať si to môžete aj v aktuálnom inzeráte na moju pozíciu. Nič z toho však nebude fungovať, ak nebudete maximálne orientovaní na ľudí s motiváciou ich neustáleho rozvoja.

Čo na tejto pozícii dosiahnete?

Okrem benefitov, ktoré som už spomínala vyššie, neoceniteľným pocitom pre človeka, ktorý venuje svojej práci maximum svojho času a častokrát sa obetuje v prospech iných, ten najpodstatnejší pocit je, že sa pri odchode cítite, ako keď opúšťate skvelú partiu blízkych kamošov, s ktorými si stále máte čo povedať, radi s nimi trávite čas v práci ale aj po práci a stále sa máte od nich čo učiť. Nič netrvá večne a aj ja sa musím s týmto pocitom vysporiadať, no o to viac ho chcem dopriať niekomu, komu bude podobne ako mne, záležať na rozvoji ľudí, za ktorých ste zodpovední. Teším sa na stretnutie s vami a vlastne môj posledný pohovor 🙂

Pozrite si oficiálnu pracovnú ponuku a prihláste sa na pohovor.

Autor: Eva Hrabovská

HR manažérka, ktorá zvláda multi-multitasking s absolútnym prehľadom. Maká na všetkej tej administratíve, starostlivosti o naše pohodlíčko a popri tom stíha byť stále dobre naladená a rozdávať úsmevy naokolo.