Preskočiť na obsah
Kategórie
Ostatné

Nová generácia virtuálnych serverov (2016)

“Urobme tie virtuálne servery tak, aby sme s nimi boli maximálne spokojní a aby si ich chcel objednať každý z nás”. Takto znelo zadanie na začiatku projektu inovácie virtuálnych serverov. Podrobili sme ich výrazným vylepšeniam po technologickej, ale aj produktovej stránke. V rámci produktovej stránky ide o 3 dôležité piliere – kvalita, funkcie a cena.

Kvalita až na prvom mieste

Bohužial, ťažko sa to hovorí, ale kvalita doteraz stála a zároveň padala na diskovom úložisku. Po dôkladnom výbere a konzultáciach s poprednými dodávateľmi  bolo pôvodné riešenie doplnené o storage bežiaci na platforme Nexenta. Ide o Full Flash Storage, čiže je celé postavené výhradne na technológii SSD. Zmena je naozaj citeľná a skvelou správou je, že na toto úložisko boli presunuté už všetky virtuálne servery. Čiže jeho pozitívne výhody by sa maliprejaviť u každého užívateľa.

Výraznými zmenami prešla aj celá virtualizačná platforma. Prebehla aktualizácia OpenStack-u ale aj compute nodov. Čiže serverov, kde beží výpočtový výkon a pamäťové operácie virtuálnych serverov. Vďaka tomu sme sa odbremenili od starých obmedzení a limitov, vďaka čomu vám vieme poskytnúť až dvojnásobné parametre VPS, konkrétne z maximálne 6 jadier (vCPU) na 12, zo 16GB operačnej pamäte (RAM) až na 32 a z 200GB disku na 500 GB SSD.

Uvedomujeme si, že na naše „virtuálky“ sa spoliehate a preto ich dostupnosť posúvame na maximálne hranice. VPS ponúkajú prémiovú funkcionalitu high-availability (HA). To znamená, že v prípade problému je virtuálny server za behu zmigrovaný na iný hardvér v rámci dátového centra. Toto platí rovnako v prípade úplného zlyhania hardvéru, pričom dané VPS je štartované okamžite inde.

Nové funkcie

Veľa zmien sa udialo na backende, čiže „pod kapotou“ našej cloud platformy. Avšak tie zásadné, ktoré môžete aj vidieť a používať sú dve:

  1. K doterajším Linuxovým distribúciam pribudla možnosť prevádzkovať ako operačný systém aj Microsoft Windows Server 2012 R2 Standard. Windows bol našimi zákazníkmi na VPS žiadaný, doteraz však bol v ponuke len dedikovaný server s týmto systémom.
  1. Druhou spomínanou novinkou sú snapshoty. Tie umožňujú “zmraziť” aktuálny stav virtuálneho servera, realizovať na ňom zmeny a v prípade potreby sa vrátiť k pôvodonému stavu zmrazenia. Príkladom praktického využitia sú aktualizácie aplikácií alebo celého VPS, keď očakávate, že by mohlo prísť k ich znefunkčneniu. Snapshoty sú dostupné každému a zadarmo je k dispozícii jeden slot. V prípade, že ich potrebujete viac, je možné ich dokúpiť v nastaveniach VPS cez WebAdmin. Snapshot má po vytvorení životnosť 4 týždne (28 dní), následne je zmazaný.

Lepšia cena za kvalitu

Cena sa mení lineárne podľa zmien konkrétnych parametrov (vCPU, RAM, disk). Nové ceny sa vzťahujú na novo objednané VPS a sú oproti predchádzajúcej ponuke o cca 30% nižšie. Aj teraz odmeňujeme za vernosť našich zákazníkov a preto pri 6 mesačnej platbe za VPS platí 5% zľava a pri ročnej až 10%.

Stačí jedenkrát zažiť, ako stokrát čítať. Preto stále platí, že si môžete vyskúšať virtuálny server na 7 dní bez akýchkoľvek poplatkov a obmedzení. Samozrejme s plnohodnotným výkonom.

V tomto roku sú nové virtuálne servery najrozsiahlejším projektom WebSupportu po finančnej, časovej ale aj odbornej stránke. Uvedomujeme si ich dôležitosť, rovnako ako aj dôležitosť ďalších serverových produktov. Veď v len máji sme informovali o novej ponuke dedikovaných serverov. Cez leto sme posunuli na novú úroveň aj Monitoring a Správu serverov, o ktoré je možné rozšíriť aj virtuálne servery.

Chcete vedieť viac o naších produktoch? Radi vám poradíme

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

Jedna odpoveď na “Nová generácia virtuálnych serverov (2016)”