Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky

Toto sú najkratšie domény na svete

Doména je skratka, alebo názov konkrétnej webovej stránky. Je to unikátna adresa na internete – čiže nie je možné aby sme mali dve domény s rovnakým názvom. Keď ju napíšeme do prehliadača, otvorí sa daná stránka, napríklad websupport.sk. Takáto stránka smeruje na úložisko na serveri, kde sú uložené všetky dáta, ktoré potrebuje pre jej zobrazenie. 

Text názvu domény vlastne zastupuje IP adresu, na ktorú sa užívateľ pripája. Je totiž oveľa ľahšie zapamätať si názov domény (napríklad websupport.sk) ako IP adresu, napríklad 195.210.29.7.

Úrovne domén

Najvyššie stoja domény prvej úrovne – TLD (Top Level Domain), kde môžeme zaradiť generické domény (.com, .edu., .org) a tiež národné domény (.sk, .cz, .pl, .eu). 

Domény prvej úrovne sú teda tvorené len koncovkami. Domény druhej úrovne sú už ale zložené z dvoch častí, tak ako ich bežný užívateľ v praxi pozná – napríklad websupport.sk, google.com. Poznáme taktiež ale aj domény tretej úrovne a sem patria takzvané subdomény, napríklad naša staršia verzia tohoto blogu bola dostupná na blog.websupport.sk

Vytváranie názvu domény

Pri vytváraní stránky je vždy dôležité premyslieť si, aký názov chceme pre našu novú stránku. Či už chceme reprezentovať firmu, blog či portfólio, je vhodné si názov poriadne premyslieť. Aké názvy sú vám sympatické? Možno ste to doteraz netušili ale existujú aj také, ktoré sú extrémne krátke.

Jednoznakové domény

Jednopísmenové domény druhej úrovne sú názvy domén, v ktorých doména druhej úrovne pozostáva iba z jedného písmena, napríklad x.com. Spoločnosť Google zakúpila čo najkratší názov domény, aby čínski používatelia ľahšie našli Google: g.cn

Príklady najkratších domén

Zaujímavé je, že „g.com“, spolu s väčšinou ostatných jednopísmenových a jednociferných názvov domén, si vyhradzuje úrad „Internet Assigned Numbers Authority“. IANA je hlavným arbitrom doménových mien a adries na internete. Existuje niekoľko jednopísmenových doménových mien: Z.com vlastní spoločnosť Nissan. Pred niekoľkými rokmi bol vznesený návrh na dražbu doménových mien s jedným písmenom, ale nič z toho nebolo.

Dvojznakové domény

Existuje 676 webových stránok, ktoré majú dvojpísmenové doménové mená s bodkami. Dvadsaťdva z nich sú spravodajské weby. Tridsaťjeden sú finančné, účtovnícke alebo poradenské firmy vrátane gs.com Goldman Sachs, db.com Deutsche Bank a nb.com Neuberger Berman, či qz.com. Deväť ľudí má svoje vlastné osobné webové stránky na doménach s dvoma písmenami. Veľa z nic sú vsak tzv. parkované domény: vlastnené, ale nevyužité.

Vyskúšajte si sami, akú najkratšiu doménu dokážete nájsť voľnú.

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *