Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky

Významné vylepšenia, ktoré prinesie WordPress 5.5

Nedávno vydaná beta WordPress 5.5 obsahuje okrem štandardných vylepšení používateľskej skúsenosti aj niekoľko zásadných noviniek, ktoré zlepšia výkon a bezpečnosť webu.

Automatické aktualizácie pluginov a tém

Vo WordPress 5.5 bude možné označiť, ktoré pluginy a témy sa majú automaticky aktualizovať. Všeobecne odporúčaným pravidlom je udržiavať všetky súčasti WordPress aktuálne. Práve staré pluginy, ktoré v sebe obsahujú chyby sú najväčšou slabinou v zabezpečení vášho webu.

Nastavenie automatickej aktualizácie pluginu.
Nastavenie automatickej aktualizácie témy.

Lazy loading pre obrázky

Lazy-load mal byť pôvodne pridaný už do WP 5.4. Pôvodné plány nevyšli a testovanie fuature pluginu pokračovalo ďalej.

Natívna podpora lazy-load vo WordPress 5.5 zrýchly načítanie webu. Lazy-load funguje tak, že obrázky sú do prehliadača sťahované až keď sú viditeľné. Doteraz táto vychytávka vyžadovala plugin (alebo šikovnú tému), teraz bude dostupná každému ihneď. Fantastické!

Každý obrázok dostane atribút loading. Najnovšiu špecifikáciu zatiaľ podporujú iba Chromium-based prehliadače a Firefox. Podpora v Safari zatiaľ chýba.

XML sitemaps

S WordPress 5.5 bude predvolene každý web generovať XML sitemaps súbory. Zlepší to viditeľnosť nášho webu pre vyhľadávače, ktoré s touto novinkou ľahšie nájdu vaše stránky, články, aj custom post type obsah.

Doteraz túto funkcionalitu zastrešovali rôzne SEO pluginy, napr. Yoast SEO alebo Google XML sitemaps. WordPress 5.5 preberie základnú funkcionalitu a špecifikáciu XML sitemaps. Spomínané pluginy však môžu naďalej ponúkať pokročilé možnosti – napr. vynechať vybraný typ obsahu alebo naopak XML sitemap rozšíriť.

Ostatné novinky a vylepšenia

Blokový editor ponúkne responzívny náhľad obsahu na rôznych obrazovkách, inline úpravy obrázkov (napr orezanie) aj priamu inštaláciu blokov tretích strán z katalógu.

Redizajnový výber blokov
Responzívny náhľad na web priamo cez editor.

Plánovaných vylepšení je celkovo viac ako 1500. Sledovať môžete oficiálne release notes WordPress 5.5 Beta 1.

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

Jedna odpoveď na “Významné vylepšenia, ktoré prinesie WordPress 5.5”

XML sitemaps a Lazy loading sú super, ale tie automatické aktualizácie sú predsa len trochu odvážne. Ak si to klient zapne sám a developeri pluginu spravia chybu, tak sa stane, že sa ráno zobudí a uvidí stránku nefunkčnú.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *