Preskočiť na obsah
Kategórie
Bezpečnosť Pre používateľov

Ako zistím majiteľa domény?

Vybrali ste si svoju vysnívanú doménu a cez Websupport stránku ste jednoducho a rýchlo zistili, že je už obsadená. Ale vy ju chcete! Môžete čakať na jej náhodnú exspiráciu alebo sa rozhodnete ju od držiteľa odkúpiť. Vtedy je užitočné vedieť, ako ho nájsť a kontaktovať. 

Kde sa domény registrujú?

Národné slovenské TLD domény .sk (top-level doména, teda doména najvyššej úrovne) spravuje spoločnosť SK-NIC. V iných štátoch sú správcami národných domén neziskové organizácie (v Česku, Nemecku, Rakúsku), akademické inštitúcie (v Poľsku) či štát sám (Fínsko, Španielsko).

Správcom registra domén s koncovkou .eu je nezisková organizácia EURid, ktorej webová stránka je aj v slovenčine. 

Poznáme aj registre nadnárodných alebo generických TLD domén, napríklad .com alebo .org. 

Pri kúpe domény nie ste v kontakte priamo so správcom TLD domén. Všetko potrebné vám zariaďuje registrátor, ktorý komunikuje so správcom. Takýmto registrátorom je aj Websupport.

Registruje sa doména druhej úrovne. To znamená, že vami vybrané doménové meno je – čítajúc z pravej strany doľava – na druhom mieste (preto druhej úrovne), TLD koncovka je sprava ako prvá. Časť webovej adresy, ktorú všetci poznáme ako www, k doménovému menu nepatrí. 

Kde nájdem držiteľa domény?

Registrátori domén na svojich stránkach poskytujú len údaj o tom, či je doména obsadená alebo voľná. Nedozviete sa, kto je jej držiteľom. Preto je potrebné hľadať inde.

Dobrá správa je, že nemusíte zisťovať, kde presne je doména registrovaná a vyhľadávať na stránke jej správcu, ktorá ani nemusí byť v jazyku, ktorému rozumiete. 

Ak ale hľadáte držiteľa domény s koncovkou .sk, najjednoduchšie je otvoriť si stránku SK-NIC a dať si vyhľadať doménu druhej úrovne (bez www., ako sme si už povedali). Vyhodí vám okrem držiteľa domény veľa ďalších údajov, ktoré môžu byť pre vás užitočné.

Pre doménu slovensko.sk vyzerá záznam takto:

1. časť:

V tejto časti vidíme názov domény, kód držiteľa (kto sa pod ním skrýva, uvidíme v 3. časti), dátum vytvorenia aj exspirácie domény, dátum poslednej zmeny vlastníka a EPP status domény.

Pro: EPP status (z angl. Extensible Provisioning Protocol) je kód statusu domény, ktorý vám vie povedať, či je všetko v poriadku, alebo sa s doménou niečo deje. Pri doméne slovensko.sk je jej EPP status „ok“, teda je zaplatená a aktívna, bez nejakých obmedzení. Tým môže byť obmedzenie neautorizovaného prevodu alebo vymazania. 

2. časť:

V druhej časti vidíme, kto doménu registroval, teda registrátora (nie držiteľa). Ak je doména registrovaná cez Websupport, vidíme v tejto časti identifikáciu spoločnosti Websupport. 

3. časť:

Ak chceme odkúpiť obsadenú doménu, 3. časť je pre nás tá dôležitá. Tu nájdeme údaje o držiteľovi domény, jeho kód (ktorý bol v prvej časti) a kontaktné údaje.

Ďalším spôsobom, ktorý môžete využiť, najmä ak hľadáte inú ako slovenskú doménu, je register WHOIS. Po zadaní akejkoľvek domény na stránke vpravo hore (do vyhľadávača Enter domain or IP) vám pri slovenských doménach vyhodí rovnaké údaje ako SK-NIC, budú ale v angličtine. Pri iných doménach môže byť rozsah iný. 

Ak ide o .eu doménu, môžete sa pozrieť aj do registra EURid. Výsledok uvidíte aj v slovenčine, ale rozsah údajov je menší v porovnaní s WHOIS databázou.

Dôležité: Držiteľa domény vám registre zobrazia, iba ak ide o právnickú osobu (spoločnosť, občianske združenie, štátny orgán atď.) alebo fyzickú osobu – podnikateľa. Osobné údaje držiteľa domény, ak je fyzická osoba (teda človek) – nepodnikateľ, sa v zázname nezobrazia. 

Čo robiť, ak je držiteľ neznámy?

Ak chcete odkúpiť doménu, ktorej držiteľom je neznáma fyzická osoba, máte v zásade tieto možnosti:

  1. Ak je pod doménou prevádzkovaná webová stránka, a ide o e-shop, musia tam byť kontaktné údaje prevádzkovateľa. Ak ide o iný typ obsahu, spravidla tam bude aspoň e-mail. 
  2. Môžete kontaktovať aj registrátora domény (kontakt nájdete spôsobom popísaným vyššie), aby oslovil svojho klienta (držiteľa domény) s vašou ponukou na odkup domény. Možno budete mať šťastie.
  3. Ak doména porušuje vaše práva, napríklad k obchodnému menu, autorskému dielu, ochrannej známke, kontaktuje priamo SK-NIC podľa jeho obchodných podmienok. Ten vám môže v takom prípade poskytnúť osobné údaje držiteľa, a môže aj zablokovať doménu alebo zrušiť jej registráciu. 

Oplatí sa odkúpiť obsadenú doménu?

Doménové meno s konkrétnou TLD doménou môže byť registrované len jedinýkrát. Odkúpenie domény od jej súčasného držiteľa môže byť pomerne náročné. Je pravdepodobné, že natrafíte aj na „podnikavcov“, ktorí odchytávajú voľné alebo práve exspirované domény, a následne ich predávajú za vysoké ceny. Výsledok bude závisieť aj od vašich obchodných a vyjednávacích zručností.  

Kedy sa teda oplatí ísť do toho?

  • Ak sa obsadená doména zhoduje s vaším obchodným menom alebo vašou ochrannou známkou.
  • Expandujete biznis do zahraničia a vaša doména so zahraničnou koncovkou je už obsadená.
  • Názov je unikátny a viete, že je pre vašu doménu (a biznis) ten pravý.

Nie vždy je výhodné ísť hlavou proti múru. Ak sa vám skrátka nepodarí nájsť alebo presvedčiť držiteľa domény, aby ju predal, berte to ako dôvod zapojiť svoju kreativitu a vymyslieť si novú doménu. A tiež si prečítajte naše tipy, ako si vybrať tú správnu doménu.

Vypočujte si na záver podcast, ako nastaviť digitálne účtovníctvo:

Autor: Simona Uhrinová

Simona je fanúšička digitálneho sveta a kyberbezpečnosti, copywriterka a IT právnička. Je vášnivá cestovateľka s láskou k dobrovoľníctvu, zdravému životnému štýlu, neštandardným víziám, a večná začiatočníčka v programovaní. Motto: "Life is 10 % what happens to you and 90 % how you react to it." Charles R. Swindoll

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *