Preskočiť na obsah
Kategórie
Návody Pre používateľov

Ako vložiť video do článku vo WordPresse

Kvalitný obsah na webe je kľúčový. Text na jednotlivých stránkach webu, fotografie a ich popis, tlačidlá, formuláre, články alebo videá – toto všetko je obsah, vďaka ktorému môžete svojich klientov získať alebo odradiť. 

Videá sú skvelou formou obsahu. Dokážu zjednodušiť proces získavania informácií, zábavy alebo samotného predaja produktov/služieb. Sú perfektným oživením každého webu.

V tomto článku vám ukážeme, ako:

  • vložiť url adresu videa do článku,
  • upraviť umiestnenie videa na webovej stránke,
  • nahrať vlastné video do knižnice médií.

Ako vložiť URL adresu videa do článku

Prihláste sa do administrácie svojho webu, v menu kliknite na Články a potom na Pridať nový. Vyplňte nadpis článku a cez ikonu „+“ pridajte blok. Zobrazia sa vám elementy, ktoré ste pri písaní článku použili ako posledné, napr. Nadpis. 

Aby ste sa dostali k elementom, ktoré ste doteraz nepoužívali, kliknite na Prechádzať všetko a v blokoch nájdite celok Vložené prvky. Zobrazia sa vám ikony YouTube, Vimeo, Spotify, Pinterest a mnohé ďalšie, odkiaľ chcete video pridať. 

Ako pridať blok 
Ako vložiť prvky

My sme sa rozhodli, že do článku vložíme YouTube video. Zvoľte ikonu YouTube, skopírujte url adresu videa a nakoniec kliknite na Vložiť

YouTube video

Tam-ta–da-daaaa, video je v článku.

Vložené YouTube video

Ak ste zatiaľ vo WordPresse nepublikovali žiaden článok a výrazy Blok, Elementy sú vám cudzie, pozrite si návod: Ako vytvoriť svoj prvý článok. Hneď budete múdrejší. 

Ako upraviť umiestnenie videa na webovej stránke

Video sme vložili do článku, teraz sa s ním trochu pohráme. Primárne WordPress nahrá video ako samostatný blok, pri ktorom môžete zmeniť:

  • url adresu videa (kliknite na ikonu ceruzky),
  • zarovnanie – vľavo, na stred, vpravo (kliknite na ikonu „hamburgera“),
  • jeho typ alebo štýl (kliknite na ikonu YouTube).
Možnosti úpravy videa

Prečo meniť typ a štýl bloku, v ktorom je nahraté video? Využijete to najmä vtedy, ak vedľa videa chcete napríklad umiestniť text. Vtedy kliknite na ikonu YouTube, zvoľte možnosť Stĺpce a upravte ich počet. Zároveň môžete upraviť aj vertikálne zarovnanie textu (alebo iného elementu), ktorý bude hneď vedľa videa. 

Počet stĺpcov a zarovnanie textu

TIP NAVYŠE

Ak vám rozdelenie stĺpcov 50/50 nevyhovuje, najprv si pridajte nový blok – kliknite na „+“, Prechádzať všetko, nájdite celok Dizajn a vyberte možnosť Stĺpce. K dispozícii máte rôzne variácie. Potom do jednotlivých stĺpcov vložte video a text. To je spôsob, ako viete upraviť rozmery videa zobrazeného na webe.

Stĺpce – rôzne variácie

V bloku Vložené prvky máte k dispozícii aj možnosť Vložiť. Využite ju pri videu z iných služieb/zdrojov, ako ponúka WordPress (YouTube, Vimeo, Animoto…). 

Ako nahrať vlastné video do knižnice médií

Princíp vloženia videa je rovnaký. Rozdiel spočíva v tom, že nevyužívate externé zdroje, ale video priamo nahráte na web do knižnice Multimédií.

Pri pridávaní nového bloku nájdite Médiá a vyberte možnosť Video.

Knižnica multimédií

Kvalitný obsah na webe „recyklujte“. Hlavné myšlienky z videa môžu zaznieť v texte pod ním alebo v samostatnom článku. Ide o rovnaký obsah, ale inú formu. Niekto radšej pozerá videá, iný si skôr prečíta článok (napr. ako chvíľkové odreagovanie v práci, kde by video rušilo ostatných kolegov).

Vypočujte si na záver skvelý podcast o WordPresse:

Autor: Dana Piljarová

Tvorím weby, píšem články a e-booky, vďaka ktorým si ľudia budujú meno experta vo svojej oblasti. Som detailista, čo ocení kvalitnú kávu, horkú rukolu a domáce paradajky. Milujem rovnováhu, preto si zo sveta IT rada odskočím k maľovaniu a háčkovaniu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *