Preskočiť na obsah
Kategórie
Pre používateľov Tipy a triky

Myslite na tieto 4 veci, ak vám robí web niekto iný

Začínate podnikať, ste nadšený z toho, čo vás čaká a prvé, čo vám napadne – potrebujem poriadny web! Ak vás obmedzuje rozpočet, je pravdepodobné, že nebudete schopný osloviť profesionálnu firmu, ktorá má už čo to za sebou, má skvelé recenzie, a videli ste výsledky jej práce. 

Popýtate sa preto svojich známych, pogooglite, a nakoniec nájdete toho pravého človeka, ktorý vám vytvorí vysnívaný web. A za dobrú cenu! Na trhu je veľa šikovných ľudí a netreba sa toho báť. V skutočnosti a vo väčšine prípadov funguje podobný model na skoro „kamarátskej“ úrovni. 

Avšak tak, ako pri všetkom v živote, aj pri vytváraní webu je treba stáť nohami na zemi. Aspoň jednou. Najmä, ak idete do novej spolupráce v oblasti, v ktorej sami nemáte až taký prehľad. Ktovie, možno vám to v budúcnosti ušetrí zbytočné nepríjemnosti. A ak predsa pôjde všetko tak, ako má, aspoň sa ukážete ako človek, ktorý sa rozumie tomu, čo si objednáva a „vie, čo chce“.  

Na čo teda myslieť pred zadaním vývoja vášho webu?

1. Developer zaregistroval moju doménu – je naozaj moja?

Doména je adresa vášho webu na internete. Skúsený webdeveloper sa vám v prvom rade pred vývojom stránky postará o registráciu vašej domény. Vy nemusíte robiť nič. Len mu zaplatíte faktúru za prácu a poplatok za registráciu. 

Najpravdepodobnejší scenár je, že webdeveloper zaregistruje vašu doménu pod svojím menom. Ide o bežnú prax. Je však dobré myslieť aj do budúcnosti, napríklad čo sa stane, ak s webdeveloperom budete chcieť zrušiť spoluprácu.  

Urobte preto prevenciu hneď na začiatku spolupráce. Skúste sa s vaším dodávateľom webu porozprávať o tom, ako zaregistrovať doménu vo vašom mene. Je to totiž jednoduché. Webdeveloper vám vie u akéhokoľvek registrátora vytvoriť účet a zaregistrovať vašu doménu na vaše meno. A následne vám odovzdá, pokiaľ možno, čo najbezpečnejšou formou prihlasovacie údaje. 

Samozrejme, ak sa vzájomne dohodnete, môžete to všetko nechať na neho. Aj taká je prax a je to o vzájomnej dôvere. Ak sa však nepoznáte, je na mieste premýšľať aj nad istou formou zmluvy o správe domény a zodpovednosti developera za prípadné porušenie povinností. Je malá šanca, že by váš dodávateľ zabudol obnoviť platnosť vašej domény, ale človek nikdy nevie. Pre váš pokoj a nerušený chod webu či biznisu to bude rozhodne prospešné. 

Ak chcete ušetriť na nákladoch, bez akýchkoľvek obáv si môžete svoju doménu zaregistrovať aj sami – u nás na pár klikov.

2. Komu patrí hosting?

Na to, aby vám mohol web fungovať, potrebujete priestor, kde bude web uložený. A práve táto služba poskytnutia úložného miesta niekde na serveri sa nazýva hosting. 

Môžu nastať dva scenáre – webdeveloper vyvíja vašu stránku u seba na serveri, kde v ostrej prevádzke aj ostane, čiže vám hosting zabezpečí priamo on. Môže prevádzkovať vlastný server alebo používať partnerské služby webhostingovej spoločnosti. Druhý scenár je, že web vám vyvíja priamo na hostingu, ktorý si vyberiete alebo vám ho vyberie webdeveloper.

Aj v tomto prípade platí, že ak ste si nenajali úplne ostrieľaného profesionála na dlhodobú spoluprácu, skúste si s ním radšej prejsť vopred možnosť, aby bola zmluva o hostingu uzatvorená vo vašom mene. Toto riešenie vás oboch môže zbaviť neskoršej zbytočnej administratívy, keď budete chcieť odísť k niekomu inému alebo si web spravovať sami. 

Ak si chcete zvoliť najjednoduchšiu a najistejšiu cestu, objednajte si hosting úplne jednoducho sami.

3. Kto má autorské práva k môjmu webu?

Ak je váš web nakódený na mieru, môže byť autorským dielom vášho developera. Poviete si, aký problém? Zaplatil/a som za to, stránka je moja. Nemusí to byť tak úplne pravda.

Ak si dáte vytvoriť váš web u freelancera, ktorý ho sám vytvorí, všetky autorské práva k vytvorenému webu zo zákona máte vy. A keď je vaším zamestnancom? Platí to isté – je to vaše.

Čo ak je vývojárom vášho webu firma? V takom prípade je lepšie mať písomnú zmluvu, ktorou vám firma udelí všetky licencie k vášmu webu alebo vám priamo prevedie právo vykonávať autorské práva k vášmu webu. Každá dobrá firma by mala mať tieto veci ošetrené vo svojich vzorových zmluvách. 

Ak vám web vyvíja priamo autor (freelancer), ste objednávateľom webu a všetko je v poriadku. Ak je však vaším dodávateľom firma, ona si objednáva vývoj vášho webu u ďalších ľudí – autorov. Teda firma je objednávateľom podľa autorského zákona a mala by vám odovzdať všetky práva k vášmu webu. Tak len pre istotu na to myslite.

4. Kto vlastní fotky a texty na mojom webe?

Netreba zabúdať na to, že jednotlivé časti webu ako: 

  • texty, 
  • fotografie, 
  • videá, 
  • animácie, 
  • hudba 

sú samostatnými autorskými dielami.

Každý dobrý webdeveloper vie, že ak nájde fotku na Google a tá je použitá na x ďalších webových stránkach, neznamená to, že ju môže použiť aj na akomkoľvek ďalšom webe. 

Na webe by mali byť len také prvky, ktoré nebudú porušovať autorské, priemyselné ani iné práva. Inými slovami, webdeveloper by mal použiť len obsah

  • ktorý sám vytvoril (fotogragie, videá, texty atď.),
  • ku ktorému má licenciu
  • pochádzajúci z overených fotobánk alebo iných zdrojov, ktoré poskytujú licenciu na komerčné účely – to buď ako free licenciu alebo platenú licenciu. 

Občas niektoré redakčné systémy môžu používať rôzne rozšírenia alebo pluginy, ktoré môžu byť platené. Preverte u vášho webdevelopera, ako sú tieto rozšírenia licencované a či je cena za ne súčasťou riešenia.

Vždy sa radšej uistite o týchto eventualitách, ktoré môžu mať nepríjemné následky. Skúška správnosti nikdy nemôže byť na škodu. 

Myslite aj na tieto veci:

Skúste si s developerom dohodnúť vopred, ideálne písomne, aj:

  • hladký presun webu k inému správcovi, aby ste neostali na mŕtvom bode,
  • zálohovanie obsahu vašich stránok, aby ste o všetko neprišli,
  • pridanie meracích kódov do vášho webu (do HTML), aby ste mohli merať úspech vášho webu.

A to najdôležitejšie: Dohodnite sa, kedy a za čo budete platiť. Nech môžete rozbehnúť váš biznis bez problémov, s peknou a funkčnou webovou stránkou. 

Vypočujte si na záver podcast o tom, ako sa prepracovať na vrchol Google:

Autor: Simona Uhrinová

Simona je fanúšička digitálneho sveta a kyberbezpečnosti, copywriterka a IT právnička. Je vášnivá cestovateľka s láskou k dobrovoľníctvu, zdravému životnému štýlu, neštandardným víziám, a večná začiatočníčka v programovaní. Motto: "Life is 10 % what happens to you and 90 % how you react to it." Charles R. Swindoll

2 odpovede na “Myslite na tieto 4 veci, ak vám robí web niekto iný”

Autorské práva má vždy autor. To o čom píšete je niečo iné. A pojem freelancer žiadny zákon nepozná. Ak má freelancer SROčku, tak to čo píšete nie je pravda.
Radšej to prerobte na článok o troch veciach a aktuálny tretí bod vymažte. Alebo to prediskutujte s právnikom, nech nepletiete čitateľov.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *