Preskočiť na obsah
Kategórie
Pre používateľov Tipy a triky

Aké sú výhody a nevýhody webstránky zadarmo?

V súčasnosti existuje veľa spôsobov, ako si vytvoriť vlastný web. Všetko záleží od vašich schopností. Buď si vyberiete cestu začiatočníka bez technických znalostí alebo zvolíte možnosť, s ktorou sami zvládnete aj náročnejšie kúsky.

V tomto článku sa bližšie pozrieme ako urobiť web stránku zadarmo – aké sú jej výhody a nevýhody a či to zadarmo vás nakoniec nevyjde príliš draho.

Minimálne náklady pri tvorbe webovej stránky

Ak ste sa rozhodli, že vstúpite do online sveta a webovú stránku si vytvoríte sami, potrebujete zaplatiť za:

  • Doménu – Ide o názov webu, pod ktorým vás môžu návštevníci a klienti nájsť. Aby váš biznis na webe neskončil hneď fiaskom, prečítajte si článok Ako si vybrať správnu doménu, ktorú si zapamätá úplne každý
  • Hosting – Je miesto na serveri, kde je uložený váš web. Doménu aj webhosting si kúpte naraz u toho istého poskytovateľa. Ušetríte čas, peniaze aj prípadné komplikácie pri prepájaní domény s webhostingom.
  • Nástroj, cez ktorý web vytvoríte – Existujú aj nástroje zdarma (napríklad WordPress). Avšak ak chcete lepší vizuál, potrebujete vhodnú tému (šablónu), ktorá zvykne byť platená. Alebo ak chcete z webu vyťažiť maximum a efektívnejšie ho nastaviť pre Google či sociálne siete, bez rozšírených (platených) možností sa nezaobídete.

Ak nemáte čas a chcete, aby vám web vytvoril niekto iný, myslite na tieto 4 veci.

👍 Výhody webovej stránky zdarma

Najväčšou výhodou webovej stránky zdarma je, že za ňu neplatíte. Aké prekvapujúce. Otázne je, či naozaj ide o výhodu. Záleží na tom, čo s webovou stránkou zamýšľate a aký je jej účel. 

Predstavte si, že ste sa dostali ku krásnym plesovým šatám zdarma. Tešíte sa a užívate si tú dokonalosť. Všetko sedí, ako má. O pár dní neskôr vás veľmi dobrý priateľ pozve na víkendovú stanovačku. Máte si zabaliť iba oblečenie. To ostatné je už zariadené. Nabetón si so sebou nezoberiete plesové šaty, aj keď ste ich získali zdarma. Kľúčový je účel. A s webovou stránkou je to podobné.

Kedy využiť webovú stránku zdarma

Ak chcete rozbehnúť seriózny biznis, ktorý sa v budúcnosti môže rozšíriť, webu zdarma sa vyhnite. Existuje však niekoľko príkladov, kedy web zdarma nemusí skončiť katastrofou.

  • Osobný blog – Radi píšete a chcete sa so životnými postrehmi podeliť so svojím okolím? Web zdarma je ideálny, najmä ak vám ide o obsah a nie dizajn stránky. Nielenže sa zdokonalíte v písaní, ale vďaka reakciám priateľov a známych môžete prísť na nový podnikateľský zámer.
      
  • Študentský projekt – Už vás nebaví spolužiakom neustále vysvetľovať, ako ste vyriešili úlohu? Presný postup zaveste na web zdarma. Ten poslúži aj v prípade projektu, na ktorom pracuje viac študentov. Zjednodušíte vzájomnú komunikáciu a naučíte sa niečo nové.
     
  • Jednorazová udalosť – Rozhodli ste sa, že zrealizujete workshop a priestor na sociálnych sieťach vám nestačí? Potrebujete, aby účastník vyplnil formulár, stiahol si pripravený materiál a vopred si natrénoval určité zručnosti? Vytvorte web zdarma a sociálne siete využite na marketing, aby sa workshop dostal k tým správnym klientom.
  • Malé charitatívne projekty – Záleží vám na kvalite bývania vo vašom meste? Chcete zorganizovať upratovanie sídliska či zbierku oblečenia pre ľudí bez domova? Smelo do toho. Aj takejto prospešnej veci veľmi dobre poslúži webstránka zdarma.

👎 Nevýhody webovej stránky zdarma

Web zdarma nie je pre každého. Tak ako plesové šaty na stanovačke, ani web zdarma vám veľmi nepomôže pri budovaní dôveryhodného biznisu. Dôvodov je niekoľko. Spomenieme základné nevýhody webovej stránky zdarma:

  • Doména obsahuje názov poskytovateľa – Fungujúce podnikanie je o vzájomných výhodách pre klienta, ale aj firmu. Ak za službu nezaplatíte, aká je výhoda firmy, ktorá službu ponúka? Šírenie jej dobrého mena. Rovnako ako názov domény, aj pätička ponúka poskytovateľovi služby ďalší skvelý priestor na šírenie reklamy zdarma.
  • Obmedzený hosting a vyššie riziko výpadkov serverov – Webstránka zdarma funguje na princípe ochutnávky. Ak chcete viac priestoru na serveri, potrebujete za to zaplatiť. Ani potravinové reťazce vám k nákupu nezabalia kilo propagovaného syra. Musíte si vystačiť s úhľadne nakrájanou kockou na špáratku. Zachutí vám, kúpite si viac.
  • Obmedzené šablóny – Väčšina nástrojov na tvorbu webu zdarma ponúka opozeraný dizajn, ktorý vôbec nepôsobí profesionálne. Vaša stránka bude vyzerať ako iné weby, ktoré tiež využili možnosť zdarma. Navyše aj možnosti, ako stránku upraviť, majú svoje limity. 
  • Reklama na webe – Ísť do kina na Marvelovku v Batmanovom tričku je veľká výzva. Rovnako to môže dopadnúť aj na vašom webe, ak využívate nástroj zdarma. Ani v telke neviete ovplyvniť, aké reklamy sa vám zobrazia pri pozeraní obľúbeného seriálu. Uvidíte tie, za ktoré niekto zaplatil. Ide o vašu konkurenciu? Smola… 
  • Technická podpora – je veľmi sporadická a nevyrieši každý problém včas. Pri blogoch to nie je žiadna katastrofa, ale o e-shopoch sa to povedať nedá. Najmä v čase Black Friday výpredajov. 

Webové stránky zdarma nezatracujeme. Ale ako sme už spomínali, je veľmi dôležitý účel webu. 

Ak vám chýbajú technické zručnosti a chcete sa vyhnúť nevýhodám webov zdarma, využite možnosť Vlastnej webstránky. S touto službou získate peknú a funkčnú webstránku pripravenú na okamžité zverejnenie. Navyše máte 14 dní, počas ktorých si môžete vyskúšať plnú verziu bez nutnosti platby.

Vypočujte si na záver podcast o tom, ako na content marketing:

Autor: Dana Piljarová

Tvorím weby, píšem články a e-booky, vďaka ktorým si ľudia budujú meno experta vo svojej oblasti. Som detailista, čo ocení kvalitnú kávu, horkú rukolu a domáce paradajky. Milujem rovnováhu, preto si zo sveta IT rada odskočím k maľovaniu a háčkovaniu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *