Preskočiť na obsah
Kategórie
Pre profesionálov Technológie

Končí podpora pre Ubuntu 16.04 LTS – 3 možnosti ako ďalej

V apríli 2021 končí technická podpora pre obľúbenú linuxovú distribúciu Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus. V praxi to znamená, že pre ňu už nebude voľne dostupná žiadna bezpečnostná aktualizácia. Časom pre ňu zrušia podporu aj dodávatelia softvéru napríklad v repozitároch.

V prípade, že Ubuntu 16.04 LTS na svojom serveri prevádzkujete, prinášame vám niekoľko tipov, ako prejsť na vyššiu verziu. Na začiatok odporúčame preveriť, akú verziu Ubuntu používate.

Túto informáciu získate príkazom lsb_release -a v terminále. Ak vás zaujíma podpora balíčkov, tak detailné informácie ponúka príkaz ubuntu-support-status.

Nová inštalácia systému

Nami preferované riešenie je čistý setup na poslednú, a teda najaktuálnejšiu verziu Ubuntu 20.04 LTS a premigrovanie vašej aplikácie. Takto bude nutné aktualizovať nielen operačný systém, ale aj knižnice a ďalší podporný softvér. Predsa len, päť rokov od vydania Ubuntu 16.04 je dlhá doba a odvtedy sa objavilo množstvo zmien a vylepšení.

Tento prístup si vyžaduje viac námahy z pohľadu upravenia aplikácie tak, aby vedela na takomto novom prostredí bežať. Výhodou ale je, že máte pôvodné aj nové prostredie a na nové môžete prejsť až po jeho doladení.

V prípade, že sa rozhodnete ísť do nového VPS, máme pre vás 20% zľavu na prvú platbu. Pri platbe stačí zadať kód J0KWDY90SK. Ak máte dedikovaný server, neváhajte kontaktovať naše obchodné oddelenie a získate jeden mesiac zadarmo počas upgradu na nový server.

(* Kód pre VPS je platný do 31. mája 2021 a platí pre prvých 100 použití.)

Upgrade na 18.04 LTS

Ubuntu obsahuje mechanizmus na update na vyššiu verziu. Jeho úspešnosť a funkčnosť je závislá od rozsahu zmien, ktoré sú v existujúcom systéme vykonané. Takisto aj od toho, koľko externých repozitárov používate a ako veľmi sú kompatibilné s Ubuntu 18.04. Zároveň treba povedať, že pre 18.04 LTS komunitná podpora končí v apríli 2023.

Do aktualizácie sa nepúšťajte bez kompletnej a funkčnej zálohy, pomôcť vám môže na VPS a vo VDC aj snapshot. Inak je krok späť v prípade problémov mimoriadne náročný. Taktiež nezabudnite na dostatočný priestor na disku pre takúto operáciu. Popis celého procesu nájdete v oficiálnej dokumentácii.

V prípade, že chcete ísť ešte ďalej, až na aktuálnu verziu 20.04 LTS, je najprv nutné upgradovať na medzistupeň v podobe Ubuntu 18.04 LTS. Čiže technicky ide o dve zásadné aktualizácie. Tu už je väčšie riziko s kompatibilitou aplikácií.

Aplikácia16.04 LTS18.04 LTS20.04 LTS
MySQL5.75.78.0
PostgreSQL9.51012
NodeJS4.2.68.1010.19
PHP7.07.27.4
Python2.7.122.7.153
Ruby2.32.52.7
Prehľad verzií aplikácií v LTS verziách Ubuntu

Canonical – platená podpora

Priamo Canonical, ako hlavný tvorca distribúcie Ubuntu, umožňuje rozšíriť podporu o ďalšie roky – až do 2024. Ide o platenú službu Extended Security Maintenance (ESM) v rámci Ubuntu Advantage for servers. Platí sa ročná licencia pre dedikovaný (fyzický) alebo virtuálny server. Môže to byť vhodné riešenie pre tých, ktorí vedia, že do ukončenia podpory upgrade nestihnú, prípadne ak ich aplikácia na to nie je pripravená.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *