Preskočiť na obsah
Kategórie
Návody Pre profesionálov Technológie Tipy a triky Vzdelávanie

Spoznajte Docker vďaka prehľadným návodom

Docker je sada produktov a nástrojov typu platforma-ako-služba (PaaS), ktoré využívajú virtualizáciu na úrovni operačného systému na dodávanie softvéru v balíkoch nazývaných kontajnery. Kontajnery priniesli zásadnú zmenu spôsobu, akým sa softvér vyvíja, zostavuje a aj prevádzkuje. A aj keď tu rôzne technológie boli už pred Docker-om, tak reálna zmena a posun prišli až s ním.

Ak by ste aj vy radi zistili, čo sa za pojmom Docker skrýva, pripravili sme praktický seriál. Pomocou neho si veľmi jednoducho osvojíte základy práce s aplikačnými kontajnermi.

Celý seriál nájdete v Báze znalostí, kde nájdete aj množstvo ďalších praktických návodov pokrývajúcich rôzne serverové technológie a prostredia.

Docker si môžete otestovať napríklad aj na našom virtuálnom serveri. Ide o ideálny spôsob, ako sa s touto zaujímavou technológiou oboznámiť.

Obsah seriálu

  1. Predstavenie, inštalácia a základné operácie – krátky pohľad do histórie tohto projektu, vysvetlenie základných pojmov a samotná inštalácia.
  2. Dockerfiles a images – akým spôsobom sa kontajnery vytvárajú a v čom sú odlišné od obrazu disku (image).
  3. Volume – práca s perzistentnými dátami.
  4. Network – prepájanie portov zvnútra kontajnera do hostiteľského systému a vytváranie sietí medzi kontajnermi.
  5. Compose – konfigurácia a spúšťanie viacerých kontajnerov pre tvorbu komplexných riešení.
  6. Swarm – orchestrácia kontajnerov na viacerých systémoch.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *