Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie

Ako ďalej s vaším serverom alebo ukončenie podpory pre Ubuntu 14.04

Technická podpora pre distribúciu Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr bude ukončená 30. apríla 2019. Potom už pre tento operačný systém nebude k dispozícii žiadna bezpečnostná záplata, čo znamená, že systém bude zraniteľný.

Podobný krok môžme očakávať aj od tvorcov repozitárov softvéru (tretie strany) pre túto verziu systému – že rovnako nebudú časom dostupné. Odporúčame preto v dostatočnom časovom predstihu prejsť na vyššiu verziu distribúcie v prípade, že Ubuntu 14.04 prevádzkujete. Ponúkame tri tipy, ako sa s upgradom vysporiadať.

Ako zistiť verziu Ubuntu

Prvým dobrým krokom je overenie, akú verziu Ubuntu používate. V terminále stačí zadať príkaz lsb_release -a. Prípadne ubuntu-support-status, ktorý poskytne detailnejšie informácie aj s dátumom ukončenia komunitného supportu (tri roky) a od Canonical (päť rokov).

Nová inštalácia najvyššej verzie

Nami preferované riešenie je „čistý“ setup na poslednú, a teda najaktuálnejšiu verziu Ubuntu 18.04 LTS a premigrovanie aplikácie. Takto bude nutné aktualizovať nielen operačný systém, ale aj knižnice a ďalší podporný softvér. Predsa len, päť rokov od vydania Ubuntu 14.04 je dlhá doba a odvtedy sa objavilo množstvo zraniteľností.

Samozrejme, toto si často vyžaduje veľa námahy z pohľadu upravenia aplikácie tak, aby vedela na takomto novom prostredí bežať. Výhodou ale je, že máte pôvodné aj nové prostredie a na nové môžete prejsť až po jeho doladení.

V prípade, že sa rozhodnete ísť do nového virtuálneho servera, máme pre vás 20 % zľavu na prvú platbu – pri platbe stačí zadať kód 08V1JW0AN5 *. Ak máte dedikovaný server, neváhajte kontaktovať naše obchodné oddelenie a získate jeden mesiac zadarmo počas upgradu na nový server.

(* Kód je platný do 31. mája 2019 a platí pre prvých 100 použití.)

Upgrade na 16.04

Ubuntu obsahuje mechanizmus na update na vyššiu verziu. Jeho úspešnosť a funkčnosť je závislá od rozsahu zmien, ktoré sú v existujúcom systéme vykonané. Takisto aj od toho, koľko externých repozitárov používate a ako veľmi sú kompatibilné s Ubuntu 16.04. Zároveň treba povedať, že pre 16.04 komunitná podpora končí v apríli tohto roka a úplná podpora v apríli 2021.

Do aktualizácie sa nepúšťajte bez kompletnej a funkčnej zálohy, s ktorou vám pomôže aj náš snapshot. Inak je krok späť v prípade problémov mimoriadne náročný. A taktiež nezabudnite na dostatočný priestor na disku pre takúto operáciu. Popis celého procesu nájdete v oficiálnej dokumentácii.

Canonical – platená podpora

Priamo Canonical umožňuje rozšíriť podporu o ďalší rok – ide o platenú službu Extended Security Maintenance (ESM) v rámci Ubuntu Advantage for servers. Ročná licencia pre dedikovaný (fyzický) server začína na 225 USD a pre virtuálny server na 75 USD. Môže to byť vhodné riešenie pre tých, ktorí vedia, že do ukončenia podpory upgrade nestihnú, prípadne ak ich aplikácia na to nie je pripravená.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.