Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky Zákulisie

11 dní práce z barcelonského coworkingu

V posledných mesiacoch ste si na našom blogu mohli prečítať viacero článkov o digitálnych nomádoch. Ich zaujímavé príbehy nás inšpirovali natoľko, že sme si aj my chceli vyskúšať takúto formu práce na diaľku.

V rámci tímového utužovania vzťahov na pracovisku mávame spoločné piatkové obedy. Na jednom z nich sme sa rozprávali na tému remote work z rôznych krajín a veľmi nás táto téma pohltila. Kým sme sa vrátili späť do práce, vysnívali sme si miesto, orientačný dátum a dopravu nášho budúceho pracoviska.

Barcelona

Vo firme sme momentálne štvorčlenný tím: Rišo, Šimon, Luboš plus ja. Polovica z nás už Barcelonu niekedy navštívila. Pre mňa osobne to mala byť piata návšteva centra Katalánska. Myslím, že každý z nás mal nejaký dôvod, prečo vyskúšať prácu práve v Barcelóne. Pre mňa to bolo hlavne:

  • chcel som vedieť, či dokážem efektívne pracovať z iného miesta a aký bude môj výkon
  • ak mi stačí na lepšie sústredenie sadnúť si inde, ako je moje obvyklé miesto, aké to bude, keď svoj zadok presuniem o 1400 kilometrov
  • rozvinúť niektoré nápady
  • mám rád cestovanie a svoju prácu zároveň – work&travel teda nemusí byť win-win len pre smetiarov
  • lepšie spoznať chalanov v tíme
  • Barcelonu mám fakt rád, čiže moja odpoveď na ňu bude vždy áno

Ideme

Získať požehnanie od vedenia spoločnosti bolo prvým úspechom. Máme to šťastie, že každému z nás stačí na prácu vlastný Macbook a dobré pripojenie – tieto podmienky nie je ťažké splniť. Zároveň to malo byť demo aj pre ostatné tímy v rámci firmy, ktoré sú väčšie a niečo podobné by mohli dať na pár turnusov. Taký experiment na ľudoch. Niektoré firmy sa môžu aj celé teleportnúť. Otázkou boli ešte financie – na letenky sme minuli sme náš teambuildingový budget, ostatné išlo z nášho.

0612_01
Už ostáva len sa tešiť a mať očakávania

Doprava

V rámci dopravy (leteniek) patrí Barcelona medzi finančne menej nákladné destinácie. Najlepšie to vyšlo z Budapešti. Po ceste do maďarského veľkomesta nás okrem sneženia zastihli snáď všetky formy počasia. Prileteli sme priamo do Barcelony. Bolo super, že len od februára jazdí metro priamo na letisko. X dňové lístky vám budú platiť, tie T-10 nie a treba si dokúpiť „špeci“ príplatok.

Cestou na letisko
Cestou na letisko

 

Apple robí už aj do lietadiel
Apple robí už aj do lietadiel

Do akejkoľvek destinácie, kde chcete vykonávať svoju bežnú prácu, odporúčam prísť pred začiatkom pracovného tyždňa, čiže na víkend. Zoznámite sa s mestom, pobeháte highlighty a budete mať už vytvorený názor na mesto. Nebudú vám utekať preč myšlienky počas práce a už tušíte, čo a ako.

Je fajn si pobehať mesto ešte než sa pustíte do práce
Je fajn si pobehať mesto ešte než sa pustíte do práce

Ubytovanie

Pre štyroch ľudí (na taký počet dní) je nemysliteľný hotel. Voľba prirodzene padla na Airbnb. Dobrou radou je booknuť ubytko čo najskôr. Ponuka sa na rozdiel od leteniek bude len zužovať a cena rásť. Najmä ak máte požiadavky na polohu, internet a podobné veci.

Je lepšie bookovať s niekoľko mesačným predstihom. My sme išli v strede mája, čiže pred začiatkom letnej sezóny a ponuka naozaj rýchlo klesala. Tak isto odporúčam prelúskať si referencie a komentáre. Prípadne si držať niečo v zálohe. Je bežnou praxou, že aj niekoľko mesačné rezervácie zvyknú majitelia bytov rušiť pár dní pred termínom. Nám sa našťastie nič podobné nestalo, len realita bytu bola o niečo slabšia, ako uvádzali pôvodné fotografie na webe. Ale človek si zvykne.

Naša hacienda
Naša hacienda

Coworking

Možnosti odkiaľ pracovať sú v podstate dve – buď odtiaľ, kde bývate, alebo skúsite coworking. Ak máte super haciendu s terasou a rýchlym internetom (určite sa pýtajte na optiku a rýchlosť pripojenia), tak máte pracovisko vyriešené. Ak sa chcete spoľahnúť na nejaké zázemie, tak jednoznačne coworking. Barcelona ich ponúka desiatky a niektoré sú špeciálne zamerané.

Valkiria Hub Space
Valkiria Hub Space

Všetko však záleží od vašich požiadaviek, finančných možností a pod. My sme si vybrali Valkiria Hub Space s fajn polohou a rýchlemu prístupu na pláž. Veľmi kľudné miesto. Väčšina členov tu má svoje kancelárie. My sme fungovali v open space. Týždeň nás stál niečo vyše 50 € bez dane.

Open office
Open office

Inak ešte veselá story – v pondelok, prvý deň, sme sa vybrali do coworkingu. Celý čas nám prišlo mesto akési prázdne, tiché. Vyzeralo to ako po zombie apokalypse. Po príchode do coworkingu sme zistili že sú všetky dvere a brány zamknuté. A vlastne sme si uvedomili, že po ceste bolo zavreté úplne všetko. Zbehli sme preto do vedľajšieho otvoreného priestoru, kde sme sa od domácich dozvedeli, že práve prebieha nejaký lokálny katalánsky sviatok. Prvý deň sme teda fungovali z bytu.

V coworkingu sme však strávili ďalších päť dní – normálnu pracovnú dobu. Pre dlhší pobyt by som však nabudúce volil niečo s denným svetlom. Open-space bol totiž zahrabaný v budove a z Websupport-u som zvyknutý na presvetlené priestory s denným svetlom.

More na dosah
More na dosah

Výsledky

Najťažšie sa asi (nielen kolegom) vysvetľuje, že sme tam naozaj išli pracovať. Lenže my sme to do bodky dodržali. Všetci máme v tomto čisté svedomie. No a na čo to bolo vlastne dobré?

Containers everywhere
Containers everywhere

Všetci sme sa zhodli na tom, že sme toho spravili asi dvojnásobok, čo z Bratislavy. Dôvodom bol absolútny focus na prácu – asi ako keď máte nový job a venujete sa len nemu. Skrátka nič vás nerozptyľuje. Osobne som dokončoval upratovanie serverových produktov a pripravoval jeden nový, ktorý by sa mal objaviť v najbližších týždňoch. Popri tom bežná operatíva, nejaké pozostatky z adminskej práce.

Navyše sa mi podarilo vytvoriť najčítanejší májový blogpost, za čo ma neminula odmena. Samozrejme, chalani si išli svoje a myslím, že každý z nás mohol byť naozaj spokojný.

After work
After work

Niektoré veci sme preberali aj mimo coworkingu, no nie nonstop. Je zaujímavé vidieť kolegov v podstate stále, najmä ak sa snažíte ešte nejako oddeľovať prácu od osobného života. Napriek tomu som mal pocit, že to celé trvalo dva dni. Čo je teda úplne pozitívne a myslím si, že málo kto si to môže dovoliť povedať.

Na pláž
Na pláž

Free time

Ako som spomínal, najzaujímavejšie miesta sme pobehali počas prvého víkendu. Spísali sme si ďalšie aktivity a miesta, ktoré sme chceli ešte vidieť. Celý čas sme však nemali nič pevne naplánované a podriaďovali sme sa úplne slobodnému výberu. Buď sme šli chill-ovať na pláž, alebo sme dávali meststé parky, pamiatky a pod.

Povinná jazda

  • Sagrada Familia – konečne som ju videl aj z vnútra
  • zbehnúť si Cassa Milà a Battló
  • Plaça Catalunya, La Rambla
  • odbočka na Mercado de La Boqueria a Plaça Reial
  • dole až po Mirador de Colom
  • skončit v Rambla de Mar**
  • pobehať Park Guell
  • Barri Gotic a El Born Centre de Cultura i Memòria
  • Montjuïc
  • Plaça d’Espanya a MNAC
Arco de Triunfo
Arco de Triunfo

Moje srdcovky

  • streetart v El Raval
  • Platja de Llevant, Platja de Nova Mar Bella a Platja de la Mar Bella
  • výhľad z Temple Expiatori del Sagrat Cor
  • Arco de Triunfo a Parc de la Ciutadella
Dream team
Dream team

Kapitolou samou o sebe je jedlo – to je individuálna záležitosť a mesto ponúka pre každého niečo. Niekoľko tipov:

Mercado de La Boqueria je vždy dobrý nápad
Mercado de La Boqueria je vždy dobrý nápad

Nečakane sme natrafili aj na niekoľko zaujímavých eventov. La Nit dels Museus, alebo Noc múzeí sa konala 18. mája. No nebolo reálne sa kamkoľvek v rozumnom čase dostať. Čiže sme sa mohli kochať akurát tak  radami pred niekoľkými desiatkami múzeí.

Aj Antoni Gaudí mal bordel na stole
Aj Antoni Gaudí mal bordel na stole

Nie som síce futbalový fanúšik, no oslavy výhry Barcelony v ich La Lige mali super atmosféru. Niekoľko hodinový sprievod v otvorenom autobuse po jednej z najfrekventovanejších ulíc bol magický. Kopec ľudí a hluku, no zároveň upratovacia čata, ktorá mesto dávala okamžite zase do poriadku. Iný svet.

It's time for Barcelona to party!
It’s time for Barcelona to party!

Amsterdam som mal rád aj kvôli rozvinutej cyklistickej doprave, tú však vytlačili skútre. Barcelona ju má tiež a bol super nápad požičať si na 24 hodín bicykle. Mesto je celé poprepájané a dá sa dostať všade. Večer sme s boľavými zadkami odložili bajky do bytového vchodu.

Ráno nás však čakala celkom nemilá situácia a smutný pohľad na 4 prázdne (prepichnuté) duše. V dnešnej dobe si však môžete kúpiť úplne všetko, dokonca aj dušu. Nakúpili sme si hneď 4, bajky opravili a vyrazili sme na mestskú pláž.

0612_29

Celý pobyt ubehol strašne rýchlo. Mám z toho všetkého však veľmi dobrý pocit. Očakávania boli relatívne veľké, no zároveň sa ich podarilo bez problémov naplniť.

Podobnú skúsenosť odporúčam každému, kto si ju môže dovoliť (organizačne) všetko v rámci hesla neskúsiš – nezažiješ. Barcelona je vhodná na návštevu v akékoľvek ročné obdobie pre stredoeurópana. Vyhol by som sa možno júlu a augustu, kedy tam býva pekelne teplo.

Toto sa nikdy neopozerá
Toto sa nikdy neopozerá
Späť domov
Späť domov

Ak ste sa dostali až sem, gratulujem. Máme na srdci ešte dve veci. Tou prvou je video, ktoré si môžete pozrieť nižšie, no a ak by nestačilo, tak pozrite aj môj Instagram.

Tou druhou vecou je ponuka práce, ktorá je možno šitá tebe na mieru. Ak sa cheš stať súčasťou nášho tímu, alebo vieš o niekom, kto by sa k nám hodil, teraz je jedinečná šanca. Všetko podstatné nájdeš na stránke rozsirujeme.team. A nabudúce už dáme takýto trip možno spolu. Čo povieš? Teším sa!

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

3 odpovede na “11 dní práce z barcelonského coworkingu”

Barcelona je skutočné nádherné mesto. Boli sme tam na prelome apríla a mája. Človek tam má toľko možností čas na prácu a zároveň čas na relax. Čo by stalo za zmienku, tak aj nočná prechádzka Barcelonou je skutočné nádherná a vtedy vyzerá Barcelona, ako mesto duchou. 😀

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *