Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Technológie Zákulisie

Rýchlejšie, spoľahlivejšie a lacnejšie dedikované servery

Rýchlejšie, spoľahlivejšie a lacnejšie. Aj takto by sa dali v skratke opísať nové dedikované servery (označované aj ako fyzické alebo bare-metal). Servery, kompletne vyhradené pre jedného zákazníka, sú pomerne obľúbené pri náročnejších riešeniach, nielen pre to, že ponúkajú neobmedzený root / admin prístup, ale sú plne v moci majiteľa.

Nové hardvérové nastavenia

Mnoho zákazníkov s nami vyrástlo od zdieľaného hostingu, cez VPS až po vlastný cluster na dedikovanom “železe”. Nové hardvérové nastavenia boli práve pre to navrhnuté podľa najčastejších požiadaviek zákazníkov s prihliadnutím na možnosti ďalšieho rozšírenia a možnosťou vertikálneho škálovania (pridávanie ďalších komponentov do toho istého servera).

Pri výbere hardvéru sme zvolili značku Dell, ktorá sa nám z dlhodobého hľadiska osvedčila na prevádzku služieb pokrývajúcich všetky časti zdieľaného hostingu a virtualizáciu serverov. Ide o prevádzku rádovo niekoľkých desiatok tisíc služieb.

Zákazníkom štandardne dodávame servery s dvoma zdrojmi. Každý zo zdrojov je napájaný z inej vetvy elektrickej energie. Disky v RAID1 sú samozrejmosťou. Servery pred odovzdaním zákazníkovi vždy podrobne testujeme.

Zdvojená záloha konektivity

Novinkou je bonding / teaming – pripojenie servera dvomi sieťovými kartami do dvoch rôznych switchov. Pre istotu sme teda zdvojili zálohu konektivity dvomi nezávislými, mezinárodnými poskytovateľmi pripojenia k internetu. Vďaka tomu neovplyvnia dostupnosť vašej aplikácie prípadné problémy s konektivitou alebo sieťovými prvkami. Skvelé je, že odteraz nejde o príplatkovú službu.

„Službu dostanete ku každému serveru zdarma“

Naše nastavenia sú postavené na Dell PowerEdge R330 a PowerEdge R430. Druhé spomínané nastavenie je rozšíriteľné aj o druhý procesor. Ide teda o plnohodnotné rackové servery s procesormi Intel Xeon a DDR4 pamäťami, ktoré dodávajú o 33% lepší výkon v porovnaní s DDR3.

Férová cena

Pri nastavovaní cenového modelu sme prihliadali na fakt, že dedikovaný server je produkt, ktorý zákazníci používajú dlhšiu dobu. Z toho dôvodu sa rozhodne oplatí platba na dlhšie obdobie, ktorá ušetrí nemalé percentá oproti mesačnej fakturácii. Uvedomujeme si tiež potreby garancie dostupnosti služieb bežiacich na serveroch, a preto ponúkame možnosť rozšíriť kontrakt o SLA (Service-level agreement) na hardvér.

Aj Windows servery prešli zmenou

Inovácia hardvéru sa týka aj nastavení serverov s operačným systémom Microsoft Windows či Hyper-V, ktoré sú v ponuke už nejakú dobu. Ide o identický hardvér, ku ktorému ponúkame licenčné pokrytie pre operačný systém Microsoft Windows, ale aj ďalšie aplikácie. V prípade, že chcete na serveri prevádzkovať viacero operačných systémov pomocou virtualizácie, tak vieme pomôcť aj s inštaláciou Hyper-V servera, prípadne inou virtualizačnou platformou.

Priestor pre “custom” riešenia

Aj naďalej ostáva priestor na individuálnu konfiguráciu pre vaše konkrétne potreby, mimo štandardnú ponuku, v čom vám ochotne poradí obchodné oddelenie.

Týmto samozrejme jarné upratovanie rozhodne nekončí a už teraz pripravujeme niekoľko ďalších aktualizácií a noviniek. Sledujte nás.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *