Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie Tipy a triky Vzdelávanie

Poznáte 5 najnebezpečnejších vírusov?

Napriek katastrofálnym následkom, ktoré dokážu počítačové vírusy spôsobiť, je dnes prevencia pred nimi stále podceňovaná. Nehas, čo ťa nepáli, avšak obete škodlivého kódu sa dostávajú do veľmi nepríjemnej situácie často s nezvratným výsledkom. Prečítajte si o historicky najznámejších nebezpečných vírusoch a nezabudnite sa s nami podeliť o svoje skúsenosti.

Melissa

Tento makro vírus (údajne z nejakého dôvodu pomenovaný po striptérke) prvýkrát uzrel svetlo monitorov v roku 1999, kedy sa mu za približne 8 mesiacov podarilo rozšíriť do 20 % počítačov po celom svete. Dnes by asi išlo o zaujímavejšie číslo, no predsa sa Melissa stala dobrým príkladom toho, prečo si pri otváraní príloh podozrivých správ treba dávať skutočne pozor. Tento vírus nespôsobil použivateľom Wordu škody v zmysle zmazaných alebo ukradnutých súborov, no riešenie situácie s nákladmi v miliónoch dolárov spôsobilo až niekoľkodňové výpadky viacerých stránok a emailov.

ILOVEYOU

Kým sa Melissa dokázala rozposlať prvým 50 kontaktom v adresári, toto tajomné vyznanie sa samo rozposlalo úplne všetkým v Outlooku. Záhadná láska s predmetom správy “I LOVE YOU” sa z Filipín do sveta rozšírila veľmi rýchlo, nakoľko prípona súborov .vbs bola defaultne na Windowsoch skrytá a príloha sa javila ako bežné .txt vyznanie lásky.

Email-Worm.Win32.Loveletter (ILOVEYOU Worm) | danooct105:04Youtube video: Email-Worm.Win32.Loveletter (ILOVEYOU Worm)
danooct1

Viete si predstaviť nadšenie ľudí s akým v roku 2000 otvárali túto život meniacu správu – ktorá im vášnivo prepísala a ukryla náhodné typy súborov v počítači. Tento červ sa rozliezol po viac ako 45 miliónoch počítačov a spôsobil celkové škody vo svete do výšky 8.7 biliónov amerických dolárov. Takže dámy a páni, vo svete lásky a technológií opatrne.

Stuxnet

Vírus šíriaci sa emailom je nebezpečný, no čo takto vírus, ktorý zničil systém jadrových zbraní? Údajne dielo spojených americko-izraelských síl dokázalo účinne sabotovať nukleárny program Iránu a behom necelého roka, kým ho konečne odhalili, zneškodniť funkčný systém zbraní hromadného ničenia. Napriek výraznému úspechu sa k tejto “cyber” zbrani oficiálne obe krajiny nehlásia.

Code Red

Aby ste prispeli k šíreniu “Červeného Kódu” nemusíte otvárať prílohu alebo spúšťať súbor – tomuto vírusu stačí aktívne internetové pripojenie. Ak ste uznanlivo kývali hlavou pri predošlom víruse, pripravte sa na toto – Code Red behom jedného týždňa zložil viac ako 400.000 serverov, vrátane Bieleho domu. Jeho hrozivý názov vznikol podľa nealkoholického nápoja Mountain Dew Code Red, ktorý jeho tvorcovia v tom čase neustále pili.

Mydoom

Tento počítačový červ napádajúci systém Windows prekonal behom dvoch dní v roku 2004 rýchlosťou svojho šírenia i “ILOVEYOU”. Jeho autor je neznámy, no legendy hovoria, že pochádza z Ruska. Otváranie neznámych príloh sa stalo moderným ekvivalentom strkania prstov do elektrickej zásuvky, a tak sa globálne škody údajne vyšplhali až na 38.5 biliónov dolárov. Microsoft za viac informácií vedúcich k dolapeniu tvorcu Mydoom dokonca ponúkal 250.000 dolárov.

Pravdepodobne sa dnes nestanete obeťou týchto deštruktívnych vírusov, no prevencie pred nimi nie je nikdy dosť a preto si (okrem iného) dajte pozor na podozrivé emaily, programy, stiahnuté súbory a zabezpečenie svojich prístupov – nielen na web.

Ochráňte svoj web a dáta

Chcem získať SSL certifikát

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *