Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie Tipy a triky Vzdelávanie

Poznáte 5 najnebezpečnejších vírusov?

Doba čítania: 3 min.

Napriek katastrofálnym následkom, ktoré dokážu počítačové vírusy spôsobiť, je dnes prevencia pred nimi stále podceňovaná. Nehas, čo ťa nepáli, avšak obete škodlivého kódu sa dostávajú do veľmi nepríjemnej situácie často s nezvratným výsledkom. Prečítajte si o historicky najznámejších nebezpečných vírusoch a nezabudnite sa s nami podeliť o svoje skúsenosti.

Melissa

Tento makro vírus (údajne z nejakého dôvodu pomenovaný po striptérke) prvýkrát uzrel svetlo monitorov v roku 1999, kedy sa mu za približne 8 mesiacov podarilo rozšíriť do 20 % počítačov po celom svete. Dnes by asi išlo o zaujímavejšie číslo, no predsa sa Melissa stala dobrým príkladom toho, prečo si pri otváraní príloh podozrivých správ treba dávať skutočne pozor. Tento vírus nespôsobil použivateľom Wordu škody v zmysle zmazaných alebo ukradnutých súborov, no riešenie situácie s nákladmi v miliónoch dolárov spôsobilo až niekoľkodňové výpadky viacerých stránok a emailov.

ILOVEYOU

Kým sa Melissa dokázala rozposlať prvým 50 kontaktom v adresári, toto tajomné vyznanie sa samo rozposlalo úplne všetkým v Outlooku. Záhadná láska s predmetom správy “I LOVE YOU” sa z Filipín do sveta rozšírila veľmi rýchlo, nakoľko prípona súborov .vbs bola defaultne na Windowsoch skrytá a príloha sa javila ako bežné .txt vyznanie lásky.

Email-Worm.Win32.Loveletter (ILOVEYOU Worm) | danooct105:04Youtube video: Email-Worm.Win32.Loveletter (ILOVEYOU Worm)
danooct1

Viete si predstaviť nadšenie ľudí s akým v roku 2000 otvárali túto život meniacu správu – ktorá im vášnivo prepísala a ukryla náhodné typy súborov v počítači. Tento červ sa rozliezol po viac ako 45 miliónoch počítačov a spôsobil celkové škody vo svete do výšky 8.7 biliónov amerických dolárov. Takže dámy a páni, vo svete lásky a technológií opatrne.

Stuxnet

Vírus šíriaci sa emailom je nebezpečný, no čo takto vírus, ktorý zničil systém jadrových zbraní? Údajne dielo spojených americko-izraelských síl dokázalo účinne sabotovať nukleárny program Iránu a behom necelého roka, kým ho konečne odhalili, zneškodniť funkčný systém zbraní hromadného ničenia. Napriek výraznému úspechu sa k tejto “cyber” zbrani oficiálne obe krajiny nehlásia.

Code Red

Aby ste prispeli k šíreniu “Červeného Kódu” nemusíte otvárať prílohu alebo spúšťať súbor – tomuto vírusu stačí aktívne internetové pripojenie. Ak ste uznanlivo kývali hlavou pri predošlom víruse, pripravte sa na toto – Code Red behom jedného týždňa zložil viac ako 400.000 serverov, vrátane Bieleho domu. Jeho hrozivý názov vznikol podľa nealkoholického nápoja Mountain Dew Code Red, ktorý jeho tvorcovia v tom čase neustále pili.

Mydoom

Tento počítačový červ napádajúci systém Windows prekonal behom dvoch dní v roku 2004 rýchlosťou svojho šírenia i “ILOVEYOU”. Jeho autor je neznámy, no legendy hovoria, že pochádza z Ruska. Otváranie neznámych príloh sa stalo moderným ekvivalentom strkania prstov do elektrickej zásuvky, a tak sa globálne škody údajne vyšplhali až na 38.5 biliónov dolárov. Microsoft za viac informácií vedúcich k dolapeniu tvorcu Mydoom dokonca ponúkal 250.000 dolárov.

Pravdepodobne sa dnes nestanete obeťou týchto deštruktívnych vírusov, no prevencie pred nimi nie je nikdy dosť a preto si (okrem iného) dajte pozor na podozrivé emaily, programy, stiahnuté súbory a zabezpečenie svojich prístupov – nielen na web.

Ochráňte svoj web a dáta

Chcem získať SSL certifikát

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *