Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky Vzdelávanie Zákulisie

Príbeh Slováka snívajúceho o Californii

Moja success story začína, ako mnoho iných, neúspechom. Bol som 16-ročný chalan a mal veľké odhodlanie študovať na strednej škole v Kalifornii. Rozhliadal som sa po možnostiach, ale žiadna mi neprišla vhodná. Mohol som však zaplatiť okolo 7 tisíc eur agentúre za štúdium v USA, no žiadna z nich aj tak nebola schopná garantovať, že skončím v Kalifornii.

„Host Me In California“

Vedel som, že sa to dá urobiť aj lepšie, preto som si spravil malý web s názvom Host Me In California a využil projekt FreeWeb od WebSupportu. Na webe som sa snažil odkomunikovať, že hľadám hosťovskú rodinu, ktorá by ma prichýlila na nasledujúci rok môjho štúdia v Kalifornii. Odkaz na stránku som potom poslal pár kamarátom. Kým som sa vrátil zo sprchy, niekto už publikoval prvý článok o mojej snahe dostať sa do Kali. A to bol len začiatok.

Druhý môj kamarát dal odkaz na moju stránku na Y Combinator Hacker News, čo sú v podstate asi najviac navštevované “internetové noviny” pre ľudí zo Silicon Valley, točiacich sa okolo IT, s chytľavým titulkom: “Tento 16-ročný chalan z východnej Európy má lepšiu stránku ako vy!”. Web tak rozvíril komunitu a okamžite sa stal number one – to bol ten moment, kedy to celé začalo. (Paul Graham, spoluzakladateľ Microsoftu a zakladateľ Hacker News, dokonca potom premenoval ten titulok a napísal kamarátovi, nech ho už nemení späť.)

Za jedinú noc tak môj web videlo cez 30 tisíc ľudí a na sociálnych sieťach bol zdieľaný cez 1200-krát. Dostalo sa mu takisto veľkej pozornosti médií v celom svete, no i na Slovensku sa objavila reportáž v televízii. Dostal som veľa e-mailov s ponukami od hosťovských rodín, ktoré by ma prichýlili. No bol som mladý a urobil som veľa chýb, kvôli ktorým to aj napriek tomuto úspechu stroskotalo.

Prvá chyba

Zo všetkých ponúk, ktoré som dostal, som si vybral rodinu v Bay Area. On mal svoj startup a ona bola marketingová riaditeľka startupu v San Franciscu. Vyzerali veľmi ochotne poskytnúť mi “detskú izbu” na ďalší rok. Veľa sme sa bavili o škole, kam by som mohol chodiť, množstve vecí, ktoré by som sa mohol naučiť, ako sa dostanem z a do školy… Avšak potom, keď sa už čas krátil a bolo treba vybavovať papiere a víza, si to jednoducho v jednom e-maile rozmysleli a povedali, že bude lepšie, ak tam prídem až na univerzitu. Vzdal som sa.

Druhá chyba

Odrezal som komunikáciu s ostatnými rodinami, zatiaľ čo som sa sústredil na zdanlivo “najlepšiu možnosť”. Naučil som sa, že je lepšie neurýchľovať veci, keď som natešený, a radšej vydržať s radosťou až do konca, keď je všetko vybavené.

„Host Me In California 2“

Teraz, pár mesiacov pred letom (minulý rok, pozn. redakcie), ako 19-ročný som premýšľal, ako vyťažiť maximum zo štyroch mesiacov prázdnin, ktoré mi ostanú medzi maturitou a univerzitou. Rozprával som sa so starým známym, ktorý práve pracuje v LA, a ten povedal: “Urob si brutálne dobré resumé. Pošlem to pár ľuďom.”

Dal som teda všetko do toho, aby moje nové CV-čko vyzeralo čo najlepšie. Avšak po diskusii s iným známym sme sa zasa zhodli, že CV-čká už dnes aj tak nikto nečíta, a preto by bolo lepšie urobiť web. Takže som sa nevzdal, skúsil to este raž a začal hneď pracovať na dizajne. O týždeň som už mal web pripravený.

Fandil mi aj prezidentov syn

Dal som ho na svoju starú doménu, ale nezameriaval som sa už len na Kaliforniu, bol som otvorený príležitostiam celosvetovo. Publikoval som odkaz na svoj web na už známe YC Hacker News a šiel trénovať na vystúpenie dúfajúc, že si niekto môjho snaženia všimne.

Kým som sa teda vrátil späť, môj web opäť zakotvil na prvej priečke! S rovnakými číslami. 30 tisíc návštevníkov za jeden deň. Rozmach na sociálnych sieťach. 150 e-mailov s ponukami, komplimentmi a hodnotnou spätnou väzbou. Dokonca aj syn nášho pána prezidenta zdieľal a ocenil môj prístup.

Ponuky z celého sveta

Odpovedal som na všetky e-maily, pýtal som sa na kompenzáciu za čas, ktorý v práci strávim, a nakoniec som skončil s asi 15 skvelými ponukami naprieč celým svetom: Berlín, Boston, San Francisco, Španielsko, Holandsko, India, Kuala Lumpur, Taliansko… Bol som naozaj šťastný zo všetkých možností, ktoré sa mi na leto naskytli, dokonca si pamätám, ako som ešte na strednej vynechával nejaké hodiny, aby som na chodbe mohol volať s týpkom z Nového Zélandu.

Každá z tých ponúk bola super a bolo to pre mňa jedno zo zatiaľ najťažších rozhodnutí vybrať si, kde skončím. Každý ponúkal skvelý plat, ubytovanie zadarmo, letenky a ďalšie vysnívané výhody. Musel som sa teda zamyslieť nad tým, čo chcem v budúcnosti robiť a čo sa k tomu potrebujem naučiť.

Čo ma prekvapilo najviac, boli odpovede spoločností, ktoré som odmietol, keďže aj napriek tomu boli stále veľmi priateľskí a uistili ma, že ich ponuky platia, ak by som si to rozmyslel.

Po tom, ako som potvrdil jednu z tých ponúk, vybral som zo svojich zdatných kamarátov malú skupinu ľudí, ktorým som sa snažil prenechať ostatné ponuky, keďže ja som si mohol vybrať len jednu. Takto napríklad môj terajší spolubývajúci z internátu strávil celé leto v Lisabone, v Portugalsku.

Konečne, Havaj

Ja som sa rozhodol pracovať pre známeho internetového rozbiehača, ktorý založil niekoľko spoločností, prešiel si najznámejším startupovým akcelerátorom (Y Combinator), mentoroval a investoval do veľa startupov, založil svoju neziskovú organizáciu a teraz sa usadil vo svojom rodnom mestečku na Havaji.

Okrem týchto biznisových úspechov má takisto skvelú rodinu, dve roztomilé deti, a to má len 30! Bol teda viac ako iba môj šéf na leto, stal sa mojím vzorom. Mojím cieľom bolo naučiť sa zakladať spoločnosť od prvej myšlienky až po produkt v rukách zákazníkov. Aj to je dôvod, prečo som odmietol 2- až 3-krát lepšie platené ponuky a radšej strávil leto pracujúc popri tomto človeku, učiac sa, ako startupy v Amerike fungujú.

Ako mi raz jeden múdry človek napísal: “Ponúknuť výhody a benefity je ľahké. Plat je tiež jednoduché ponúknuť, teraz sú peniaze lacné. Pokiaľ je toto Tvoj cieľ, budeš mať veľa možností. Ale spoločnosti s dobrým cieľom a driveom, so skúseným tímom a stále veľkým odhodlaním – to sa hľadá ťažko.”

Poučený z môjho predchádzajúceho neúspechu na poslednú chvíľu som bol trošku ustráchaný, kedže som si s človekom, pre ktorého som sa rozhodol pracovať, nikdy ani nezavolal a po e-maile, že mi pošle peniaze, aby som pokryl letenky, sa niekoľko dní neozýval. Začal som troška strácať nádej, až som sa jedno ráno prebudil a v inboxe si našiel e-mail, že prišli peniaze. Bol som späť! Rezervoval som si letenky a môj sen sa stal skutočným.

Raňajky v Googli, obed vo Facebooku a večera v Apple

Naplánoval som si dvojdňové medzipristátie v Silicon Valley, čo mi umožnilo napríklad raňajkovať v Googli, obedovať vo Facebooku a vidieť Marka Zuckerberga naživo a večerať v Apple. Po 15 hodinách strávených v lietadle som konečne pristál na Big Islande, čo je jeden z havajských ostrovov. Býval som tam v dome, kde sme dole v jednej izbe pracovali. Makal som veľa na dizajnovaní používateľských rozhraní, prototypovaní, vyvíjaní mobilnej aplikácie a medzi dlhými hodinami práce som si zasa užíval dobrodružstvá v raji.

Bolo naozaj ťažké zanechať všetko, čo som tu na Slovensku mal – rodinu, priateľku, kamarátov – a začať úplne odznova na opačnej strane planéty. Iba aby som uspokojil svoju vášeň, dúfajúc, že to bude stáť za to. Môj šéf sa stal mojím dobrým priateľom. Učil ma, ako fungujú peniaze, spoločnosti a pomáhal mi pochopiť, čo dáva zmysel a čo nie. Stále som fascinovaný tým, ako rýchlo bol schopný dávať hodnotnú spätnú väzbu do každej fázy vývoja produktu, pozerať sa na veci rozdielne a hlavne vidieť “big picture”. Bol to takisto on, kto ma presviedčal, aby som nešiel na vysokú školu a začal niečo vlastné. Uvidíme teda, či som na niečo takéto pripravený.

No aj keby nie, web Host Me In California mi priniesol ponuky od skvelých spoločností v Prahe, kde som začal študovať od októbra po mojich neúspešných interviews na Cambridgskej univerzite (podľa niektorých rebríčkov druhej najlepšej univerzite na svete). Hold, život nie je len o úspechu a všetko sa deje pre nejaký dôvod. Každopádne, ďalšie skvelé príležitosti naučiť sa viac na mňa čakajú a ja sa už nemôžem dočkať, aby som ich skúsil!

 

Ak by Vás zaujímalo, ako sa mi darí, môžete ma sledovať na Facebooku, kam sa snažím dávať veci z môjho života. Takisto dúfam, že sa už konečne dokopem k napísaniu zhrnutia toho, čo som za leto na Havaji spravil a čo som sa naučil (okrem surfovania)!

[mc4wp_form]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *