Preskočiť na obsah
Kategórie
Ostatné Tipy a triky Vzdelávanie

Kedy je lepšie vyhnúť sa vysokej škole?

Uvažujete o vysokej škole alebo vás takéto rozhodnutie bude onedlho čakať? Poviem vám, prečo môžete niekedy urobiť lepšie, ak sa namiesto vysokej školy vrhnete priamo do práce. U mňa neprijatie na vysokú (13 rokov dozadu) odštartovalo sled udalostí, vďaka ktorým dnes žijem slobodne, po svojom. Pracujem sám pre seba, bez stanovenej pracovnej doby. V tomto článku nájdete dôvody, prečo a kedy je lepšie neštudovať, ale pracovať a zbierať skúsenosti.

Hýbte sa s dobou – vysoké školy to nestíhajú

Dnešná doba sa mení veľmi rýchlo. Táto rýchlosť si vyžaduje flexibilitu. Kedy ste si naposledy spojili pojem škola s flexibilitou?

Počas ostatných 10 rokov sa svet zmenil na nepoznanie. Internet otvoril dvere – také veľké, garážové dvere k informáciám. Nájdete tu takmer všetko, čo potrebujete vedieť na prácu v špecifických odvetviach súčasnej, modernej doby – napríklad marketing, IT, predaj – či už vo forme kurzov, alebo aj zadarmo vo forme manuálov a blogov. Tieto informácie sa dopĺňajú a aktualizujú denne – návody ako predať, získať zákazníkov, konvertovať, programovať efektívnejšie atď. Rastú ako huby po daždi. Na druhej strane existujú vysoké školy, ktoré fungujú podľa dlhodobo stanovených noriem, učia z vytlačených kníh, ktoré sú zväčša už zastaralé a ich aktualizácia nie je žiadna rýchla záležitosť.

Týka sa to hlavne oblastí ako marketing, IT (programovanie, dizajn, development) alebo online obchod. To, čo minulý mesiac platilo, môže byť už zajtra neefektívne. S nástupom nových softvérov alebo technológií sa mení správanie zákazníkov a konkurencie. Facebook raz za 6 mesiacov prinesie na trh nový produkt, ktorý drasticky mení trh reklamy. Online predaj je dnes dostupný pre každého, kto má 20 EUR na webstránku, a preto staré pravidlá predaja nemusia platiť.

Ak sa niečo naučíte na vysokej škole, kým to uplatníte v praxi, bude to zastaralé. Dobre poznáme situáciu zo strednej alebo vysokej školy, kde IT študenti vedia viac, ako ich profesor. Načo stráviť 5 rokov života študovaním niečoho, čo bude za krátku dobu neplatné?

Skúsenosti, flexibilita a schopnosť učiť sa

Spravíte oveľa lepšie, ak si skúsite rôzne práce a samoštúdium predtým, ako sa prihlásite na štúdium na výške. Pretože nie každý, kto má titul, je dobrý – no každý, kto má dobré skúsenosti a vie ich podložiť dokázateľnými výsledkami, už zrejme dobrý je.

Radšej získajte 2 roky praxe v reálnom živote a v pracovnom prostredí, hoci aj za nízky plat, ako 5 rokov štúdia „v skúmavke“ – v škole študujete tak trochu odtrhnutý od reálneho sveta. Ozajstné skúsenosti z biznisu zavážia oveľa viac. Moderné firmy dnes uprednostnia flexibilitu a schopnosť rýchlo sa učiť a reagovať na nové trendy, ako titul z včerajších postupov a múdrostí.

Vrhnúť sa hneď do práce môže mať za výsledok aj ďalšie pozitíva, okrem neoceniteľných skúseností:

  • Zistíte, čo chcete v živote naozaj robiť, čo vás naozaj baví. Veľakrát to nie je to, čo chcete študovať ako 18-ročný. Na výšku môžete ísť aj neskôr – po nájdení toho, v čom ste naozaj dobrí.
  • Realita vám ukáže, či výšku naozaj potrebujete. Možno prídete na to, že chcete ísť vlastnou cestou – začnete vlastný biznis.
  • Ušetríte. Tým, že niečo najprv vyskúšate a potom to (možno) pôjdete študovať. Za školu platíte vy (či titul nakoniec využijete alebo nie), no za prax platia vám, hoci aj málo (na začiatok).

Samozrejme, neplatí to vo všetkých odvetviach. Niekedy sa tomu nevyhnete kvôli zákonom, alebo vyššie uvedené zmeny v danom odbore neplatia:

  • práca v danom odbore je podmienená titulom / oficiálnou kvalifikáciou zo zákona
  • spoľahlivé študijné informácie sa nedajú nájsť ľahko mimo školy
  • prax sa nedá získať mimo štúdia

Napríklad doktor, jadrový fyzik, pedagóg a pod.

Čím skôr sa vrhnete do reálneho pracovného prostredia v odvetví, ktoré vás baví, tým skôr sa v ňom vypracujete. Pri dnešnej presýtenosti trhu ľuďmi, ktorí by to podľa papiera mali vedieť, biznisy uprednostňujú ľudí, ktorí to skrátka vedia. Toto je nový stav – niečo, čo tu predtým nebolo. Nikdy sme nemali toľko voľných informácií dostupných u nás doma – kurzy, školenia, manuály, blogy, fóra. Všetko môžeš študovať popri práci a zároveň to v nej uplatňovať.

Nie každý to ale vidí a vie túto možnosť využiť. Nie každý je odhodlaný skúsiť tento nový spôsob vzdelávania sa. Staré návyky a zaužívané spôsoby sa potláčajú ťažko. Ľudia stále veria, že im titul zaručí niečo, čo sa neodhodlajú reálne dosiahnuť tvrdou prácou. No inovácia a úspech sa často skrývajú práve za potlačením týchto starých návykov a za tvrdou prácou a skúšaním vecí v praxi.

[mc4wp_form]

6 odpovedí na “Kedy je lepšie vyhnúť sa vysokej škole?”

To je pravda že informácie čo učia na školách sú zastaralé .. ved na stredných školách sa vyučuje ešte z komunistických učebníc čo boli vydané pred rokom 1990 a na výškach tie stovky až tisicky hodin zabitých úplne sprostým úlohami a zadaniami, ktoré nemajú žiadný význam školám tiež nepridávajú na popularite. Jedine + čo môže vysoká škola priniesť sú kontakty.

Odpovedať

Ale taká učebnica matalýzy z 80tich rokov minuleho storočia to ti je vec :3

Odpovedať

V poslednej dobe casto narazam na taketo clanky. Nic v zlom Lukas, mas urcite v niektorych veciach pravdu, len som si vsimol, ze vacsinou taketo clanky pisu ludia, ktori tu VS nemaju. Ze sa stale niekto potrebuje vyjadrovat k tomu, ci clovek potrebuje, alebo nepotrebuje vysoku skolu. Vysoke skolstvo je v mnohom biedne na Slovensku, to je fakt. Len je skoda ak sa ludia rozhodnu ist nestudovat vdaka svojim rozhodnutiam v 18 rokoch na zaklade takychto clankov. Ci sa to ludom paci, alebo nie, vo vacsine pripadov ma vysokoskolak vacsiu sancu sa uplatnit. Aj podla nedavnych prieskumov, najviac nezamestnani, nie su ludia s VS, ale prave ti so strednymi skolami a ucnovkami. Je naivne si mysliet, ze len samostatny titul niekomu nieco zaruci. To nikdy ani neplatilo. Mozno za debilnych komunistov. A preto maju ludia snahu stale potrebu vyzdvihovat samostatnost a shopnosti makat oproti zisku titulu z vysokej skoly. Podla mna to nemusi platit vzdy, ale – vo vacsine pripadov si myslim, ze to tak bude, ze clovek ktory ma VS a zaroven vie aj makat, ma na tom trhu casto vacsiu cenu ako ten ktory vie „len“ makat. IT je specificka oblast ked zamestnavatelia naozaj nechcu od ludi tie tituly, ale to co naozaj vedia robit. No mnoho zamestnavatelov z mnohych oblasti to vzdelanie pozaduje a nie je toho malo. Doktori, pravnici, vedci, pracovnici s technickym vzdelanim, ekonomovia, psychologovia, ucitelia, rozny poradci, konzultanti, analytici, bankari, manazeri, pracovnici statnej spravy, dispeceri, farmaceuti, logisti, novinari, projektanti, inzinieri v stavebnictve atd atd… Vo vela dobre platenych poziciach v korporaciach chcu vacsinou vysokoskolske vzdelanie, aspon Bc. Takze ja vravim, VS rozhodne ano, nie je to zivotna nevyhnutnost, ale treba sa hlavne zamerat na to aku skolu (najlepsie v zahranici) a stale na sebe pracovat aj na tej skole a nie sa len flakat. U nas je casto ten titul zbytocny, lebo aj cele skolstvo je na tom biedne. Tak potom vyzeraju aj ti absloventi. Ale nezvalujem vsetko na skolstvo. No uz len to, ze casto z tych skol vyjdu taki zabrzdneci o niecom vsedci. Chyba je v celom systeme vzdelavania. Vysoke skolstvo je potrebne, ale treba problemy pomenovavat spravnymi slovami, nie len pisat uvahy o tom, ci je pre mna potrebny titul, alebo nie. Je to hodne velke zjednodusenie komplexneho problemu. Potom sa absolvent matfyzu moze citit dotknuty (ak je citlivka, haha) ked sa dava na jednu uroven niektorych odborov z nemenovanych skol. Vsetky odbory su potrebne, aj socialna praca, alebo politologia, len skolstvo zial degradovalo na to, ze kazda skola dostane dotaciu na studenta a prijiacku casto primitivne, alebo skoro vobec ziadne. Je to hodne zamotany problem. Ja by som kazdemu odporucil ist studovat, ale chodte skor von, ako u nas. Na Slovensku, az na par vynimiek, to stoji za staru belu.

Odpovedať

Jasne, nic nie cierno/biele, vysoka skola ta vela veci nauci. Problem je, ze u nas zabijes 5 rokov studovanim x nepodstatnych veci. V zahranici sa viac kladie doraz na to co studujes, ak studujem filmarcinu tak studujem filmarcinu a netlacia mi do hlavy kopu uplne nesuvisiacich veci. Ja som studoval riadenie a automatizaciu, ale mal som pocit, ze najhlavnejsi predmet tam je ekonomia. Jasne ze clovek potrebuje aj k tomu nejake zaklady, ale ak je to predmet na ktorom zalezi ci vystudujem alebo nie tak to je nafigu.
Bohuzial ja poznam x ludi, ktori vystudovali VS, ale maju obrovsky problem sa presadit z jedneho dovodu – teoriu ovladaju super, ale v praxi to nevedia absolutne aplikovat.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *