Preskočiť na obsah
Kategórie
Ostatné Tipy a triky Vzdelávanie

10 pravidiel úspechu A. Schwarzeneggra

Meno Arnold Schwarzenegger netreba predstavovať. Či už tohto človeka obdivujete, alebo jeho hereckým umením pohŕdate, nemôžete poprieť, že ide o výnimočnú osobnosť. Koľkým ľuďom sa podarilo to, čo jemu? Narodil sa v malej rakúskej dedinke počas hladomoru a v dome, kde býval, nemali ani splachovacie WC.

Aj napriek ťažkým začiatkom sa vypracoval na najznámejšieho kulturistu sveta, vyhral 7-krát titul Mr. Olympia (najprestížnejšia kulturistická súťaž na svete) a aj napriek nekonfekčnej postave a rakúskemu prízvuku sa stal najslávnejším akčným hrdinom. Za svoju rolu vo filme Zostaň hladný získal dokonca Zlatý glóbus. Akoby toho nebolo dosť, 36 rokov po príchode do Ameriky ho zvolili za guvernéra štátu Kalifornia, štátu, ktorý má siedmu najväčšiu ekonomiku na svete.

Nezáleží na tom, čo si o ňom myslíte. Je nepopierateľné, že má za sebou netradičnú cestu a je preto na mieste zistiť, ako to dokázal. Tu je 10 pravidiel úspechu Arnolda Schwarzeneggra, tak ako ich popísal vo svojej autobiografii s názvom Total Recall, môj neuveriteľný pravdivý životný príbeh.

Arnold_Schwarzenegger_Quotes

1. Pasíva premeň na aktíva

„Keď som chcel byť obsadzovaný do filmov, hollywoodski agenti, s ktorými som sa rozprával, mi vraveli: na to zabudni – máš telo, meno a prízvuk, ktoré sú príliš čudné. Namiesto toho som tvrdo pracoval na zlepšení prízvuku a hereckých schopností, ako aj poctivo posilňoval, aby som sa vypracoval na vedúcu osobnosť… Veci, ktoré agenti brali ako prekážku, zo mňa zrazu urobili akčného hrdinu.”

2. Ak vám niekto povie nie, mali by ste počuť áno

„Jediný spôsob, ako urobiť možné možným, je skúsiť nemožné.”

3. Nikdy sa nenechávajte unášať davom. Choďte svojou vlastnou cestou.

„Keď sa všetci herci snažili vo filmoch získavať hocijaké menšie role, ja som vytrval v tom, aby som dostával hlavné postavy. No a zatiaľ čo sa každý politik usiluje postupne prebojovať do vysokej politiky, ja som si to namieril rovno na post guvernéra. Ľahšie vyniknete, ak si to namierite rovno na vrchol.”

4. Nezáleží na tom, čo v živote robíte – musíte sa vedieť predať

„Aj keď robíte tú najlepšiu prácu, nič z toho nemáte, pokiaľ ľudia o vás nevedia.”

5. Príliš nepremýšľajte

„Čím viac vedomostí máte, tým viac sa môžete spoliehať na svoje inštinkty.”

6. Zabudnite na plán B

„Pokiaľ nemáte plán B, tak plán A musí fungovať… Ak máte obavy, tak namiesto plánovania ústupu myslite na najhoršie, čo sa môže stať, ak prehráte. Aké zlé to bude? Rýchlo zistíte, že v skutočnosti nejde o nič.”

7. Opakovania

„Nech robíte v živote čokoľvek, je to buď o opakovaniach, alebo o prejdenej vzdialenosti. Ak chcete byť dobrým lyžiarom, musíte byť stále na svahu. Ak ste šachista, musíte odohrať desaťtisíce partií. Jediná cesta, ako pri natáčaní filmu spraviť dobrý záber, vedie cez opakovania.”

8. Neobviňujte svojich rodičov

„Urobili pre vás všetko, čo mohli, a ak vám aj zanechali nejaké problémy, sú teraz vaše a musíte si s nimi poradiť. Možno vás rodičia až príliš podporovali a ochraňovali a teraz sa cítite zraniteľní a sami na tomto svete – neobviňujte ich za to. Alebo možno boli na vás príliš drsní.”

9. Starajte sa o svoje telo a myseľ

„Jedna z prvých myšlienok, ktorá mi zarezonovala v hlave, bola od Frediho Gerstla, keď sa odvoláva na Platóna: Gréci nám dali Olympijské hry, ale dali nám aj veľkých filozofov. Pri posilňovaní tela musíš zo seba vydať maximum, ale to isté platí aj pri posilňovaní mysle.”

10. Zostaňte hladní

„Buďte hladní po úspechu, spravte dieru do sveta, nech je vás vidieť a nech je o vás počuť. Robte dojem. A ak stúpate hore a stávate sa úspešným, uistite sa, že pomáhate aj ostatným.”

„Oddychovať môžete potom. Budete na to mať plno času, keď budete ležať v hrobe. Riskujte v živote a okoreňte si ho. A ako Eleanor Rooseveltová hovorila, každý deň urobte niečo, čo vás vyľaká. Všetci by sme mali zostať hladní!”

Článok bol pôvodne publikovaný na stránke mužom.sk

[mc4wp_form]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *