Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky Vzdelávanie

8 kníh, ktoré odporúčajú úspešné Slovenky

Ktoré knihy skutočne stoja za pozornosť? Oslovili sme 4 inšpiratívne ženy z biznisu, aby vám odporučili to najkvalitnejšie, čo ich v poslednom období zaujalo. Je celkom zaujímavé, že na rozdiel od nedávneho blogpostu o obľúbených knihách slovenských biznismenov, ženy zaujímajú aj iné témy ako biznis 🙂

Michaela Jacová (Investment Manager, Neulogy Ventures)

MichaelaJacova

Drunkard’s Walk (Leonard Mlodinow)

Krátke a ľahké čítanie na predĺžený víkend. Mlodinow pútavo a celkom vtipne vysvetľuje, ako náhoda ovplyvňuje naše životy a aký je dopad náhodných udalostí na výsledky, ktoré považujeme za výlučne kontrolované. Doteraz z knihy čerpám „remindery“, že netreba v niektorých veciach stresovať, resp. im pripisovať príliš veľkú dôležitosť. Zároveň je to dobrá lekcia o pokore a vlastných schopnostiach ovplyvňovať určité veci.

Masters of the Universe: Hayek, Friedman and the Birth of Neoliberal Politics (Daniel Stedman Jones)

Miestami až akademický text, ale napriek tomu celkom stráviteľne vysvetľuje cez príbehy kľúčových osobností zrod a vývoj neoliberálnej ekonomickej školy a dôvody, prečo v povojnovom období ideovo zvíťazila (aspoň v anglosaskom svete) nad sociálnou demokraciou. Akákoľvek teória alebo ideológia je pochopiteľnejšia, pokiaľ človek rozumie tomu, odkiaľ prišli ľudia, ktorí sa stali jej nositeľmi. Pre mňa osobne je to tiež trochu o spoznávaní „nepriateľa“, keďže sa s mnohými postulátmi neoliberalizmu dosť zásadne nestotožňujem.

Veronika Pizano (Marketingová manažérka a vysokoškolská pedagogička)

veronikaPiznao_1

Madam Curie (Eve Curie)

Životopis Marie Curie Sklodowskej, ktorý napísala jej dcéra, je skvelým pohľadom na život tejto dvojnásobnej laureátky Nobelovej ceny. Prvýkrát som ho čítala ešte na vysokej škole a inšpiroval ma v tom, že mi ukázal, ako vytrvalosť a odhodlanosť vedú k cieľu. Ku knihe som sa vrátila nedávno a pre zmenu som zas našla nové veci v tom, ako jej práca ovplyvnila jej rodinný život a vzťah medzi ňou a jej deťmi. Sklodowska je pre mňa najvýnimočnejšia žena svetovej histórie a myslím, že jej životný príbeh každého zaujme.

When to Rob a Bank (Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner)

Blog a podcast Freakonomics patria k mojim najobľúbenejším a výber toho najlepšieho z nich nedávno vyšiel. Behaviorálna ekonómia je podľa mňa v súčasnosti jeden z najzaujímavejších odborov. Vedieť, vidieť a chápať, že ľudia reagujú viac iracionálne než racionálne, môže pomôcť v mnohých rozhodnutiach. Táto kniha je skvelá na to, aby čitateľa k behaviorálnej ekonómii pritiahla, keďže príbehy v nej sú popísané viac anekdoticky než vedecky, ale pokiaľ nejaká konkrétna téma z nej zaujme, je možné si dohľadať ďalšie “serióznejšie” zdroje.

Sandra Conortová (CEO, Popono)

Sanda_popono.sk_1

Konec prokrastinace (Petr Ludwig)

Táto kniha ma neuveriteľne nakopla! Je písaná jednoducho a vecne, no napriek tomu je pútavá a zaujímavá. Poskytuje jednoduché, ale účinné nástroje na boj s prokrastináciou, aby sme vedeli lepšie využiť svoj čas aj potenciál. Veľmi sa mi páči, že nie je písaná štýlom “toto je prokrastinácia, a toto rob, aby si neprokrastinoval”, ale popisuje aj príčiny jej vzniku. Hovorí o tom, prečo sú ľudia aj napriek takmer neobmedzeným možnostiam v dnešnej dobe stále nespokojnejší, ako túto spokojnosť dosiahnuť a prežívať svoje dni zmysluplne, zlepšiť svoju motiváciu a následnú akcieschopnosť, a využiť tak naplno svoj potenciál. Padne vhod každému, kto pred sebou tlačí kopu “to do” alebo stratil motiváciu.

Jak si správně přát (Pierre Franckh)

Hoci pre niekoho môže byť táto útla knižočka ezoterikou najhrubšieho zrna, ja na ňu nedám dopustiť, aj keď sa o ezoteriku nijak zvlášť nezaujímam. Naučila ma, ako mať otvorenú myseľ, ako sa v myslení nedržať stereotypov, čím je možné dosiahnuť to, že sa veci vyvíjajú oveľa lepším smerom, než by sme si sami vedeli vykonštruovať. Autor v nej hovorí o tom, ako sa netreba báť odvážnych prianí, ako ich formulovať a cvičiť si mozog v pozitívnom myslení, pretože naše myšlienky majú veľký podiel na tom, ako vyzerá naša realita. Odporúčam každému, kto sa nebojí, že sa mu splnia priania.

Barbara Szalaiova (CEO, Koun.sk)

Barbara_Koun_1

Som človek, ktorý nikdy nečíta len jednu knihu. Súbežne je ich viac: 2 až 3, a to rôznych žánrov. Inklinujem k histórii a ku knihám o (ne)silných ženách, avšak prečítam si všetko, keď ma to po prvej kapitole neodradí. Medzi najlepšie knihy by som asi zaradila:

Women Who Run with the Wolves (Clarissa Prinkola)

Mýty a príbehy o archetypoch žien. Asi by som to nazvala Bibliou pre ženy, i keď je to ťažšie čítanie.

Confessions of an Economic Hitman (John Perkins)

Keď sa niekto zaujíma o politiku a ekonómiu, táto kniha je asi medzi topkami. Autor napísal vlastné skúsenosti o tom, ako sa kradnú v štátoch miliardy a putujú do vrecka súkromníkov. Človek po prečítani začne pochybovať.

Podeľte sa s nami aj vy o vaše obľúbené knihy a odporučte nám ich 🙂

Autor: Eva Hrabovská

HR manažérka, ktorá zvláda multi-multitasking s absolútnym prehľadom. Maká na všetkej tej administratíve, starostlivosti o naše pohodlíčko a popri tom stíha byť stále dobre naladená a rozdávať úsmevy naokolo.

2 odpovede na “8 kníh, ktoré odporúčajú úspešné Slovenky”

Pridam The Inner Game of Tennis…hovori o tom ze o her, nielen v tenise, je rozhodnujte uz pred hrou samotnou…teda ze vsetko je v hlave a v nas…

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *