Preskočiť na obsah
Kategórie
Bezpečnosť Pre používateľov

Typosquatting alebo preklepové domény: Hrozba pre váš web?

Ak vám začínajú ubúdať návštevníci webu a vy neviete prečo, jednou z odpovedí môže byť parazitovanie podvodníkmi na vašej doméne využitím preklepovej domény v rámci tzv. typosquatting

Čo sú preklepové domény?

Každý z nás sa niekedy pomýli pri zadávaní slov do vyhľadávača. A práve toto vedia využiť podvodníci. Ako? Zaregistrovaním nesprávneho prepisu inej domény

Ak chcete otvoriť napríklad náš web, v rýchlosti môžete zadať websuport.sk, alebo websupprt.sk, vebsupport.sk, websaport.sk a tak ďalej. V ideálnom svete by vám aj po obvyklých preklepoch mal vyhľadávač zobraziť náš web websupport.sk. 

Ak si podvodník vystriehne váš web a vie, že ho vyhľadáva veľa ľudí, môže si zaregistrovať doménu v preklepovom tvare a zriadiť si pod takouto doménou web. 

Po zadaní domény s preklepom môže vyhľadávač na prvých miestach zobraziť web podvodníka. Po jeho otvorení môžu z takéhoto webu začať „skákať“ blikajúce a obťažujúce reklamy, obsah pre dospelých alebo si z neho môžete odniesť škodlivý malvér

Podvodný web môže dokonca vyzerať aj na nerozpoznanie od pravého – podľa toho, o čo podvodníkovi ide. Váš zákazník sa môže dostať aj k vašej konkurencii, ktorá mu môže ponúknuť lepšie podmienky. V každom prípade, vy prichádzate o peniaze. Je to fér?

Čo sú alternatívne domény?

Okrem preklepov vedia podvodníci využiť aj alternatívnu doménu k tej vašej. Ako? Naša doména znie websupport.sk. Parazitujúci podvodník si ju môže zaregistrovať s inou koncovkou, napríklad v tvare websupport.xyz alebo websupport.info či websupport.net. A už sa jeho web môže zákazníkovi zobraziť namiesto našej stránky. A tak môže začať podvodne zarábať alebo získavať údaje nič netušiacich ľudí.

Ako sa chrániť pred preklepovými doménami?

Najdôležitejšia je prevencia. Už keď registrujete svoju doménu, rozmýšľajte nad tým, či si kúpite aj jej alternatívy, či už preklepové alebo s inou koncovkou. 

Ak tak neurobíte na začiatku, určite nad tým porozmýšľajte, keď sa návštevnosť vášho webu začne zvyšovať. Vtedy sa totiž zvyšuje aj riziko, že si to niekto všimne a zaregistruje si alternatívne domény. Ak si ju zaregistrujete vy, každého návštevníka alternatívnej domény viete presmerovať na svoj hlavný web. A to celé len za pár desiatok eur mesačne.

Ak to nestihnite, odkúpenie preklepovej domény vás môže stáť stovky až tisícky eur. Nehovoriac o tom, že týchto domén môže byť aj viac. 

Ako nájsť preklepové domény

Ako zistíte, ktoré preklepové domény sa oplatí si zakúpiť preventívne? 

1. Vygenerujte si ich sami

Vyskúšajte si to alebo poproste známych, aby skúsili v rýchlosti napísať vašu doménu. 

Zistíte, že najčastejšie ľudia

  • vynechávajú písmená, 
  • zdvojujú niektoré písmená, 
  • zamieňajú písmená y a z alebo
  • zamieňajú písmená, ktoré sú vedľa seba na seba klávesnici. 

2. Keyword Typo Generator

Ďalšou možnosťou je použiť niektorý z online Keyword Typo Generator, napríklad na adresults.com, ktorý vám vygeneruje všetky možné preklepy podľa toho, či zadáte kritérium „vynechané písmeno“, „zdvojené písmeno“ atď. 

3. Google Search Console

Odporúčame použiť aj nástroj Google Search Console. V tomto nástroji zistíte, aké preklepy vo vašej doméne najčastejšie doviedli zákazníkov na vašu stránku. A tie si pre istotu zaregistrujte.

Predaj preklepových domén

Ak zistíte, že niekto parazituje na vašej doméne, najlepšie urobíte, ak majiteľa preklepovej domény presvedčíte na jej predaj. Prvým krokom je zistiť majiteľa domény. Váš úspech bude ďalej závisieť na vašej vyjednávacej schopnosti a zrejme aj vašich finančných možnostiach.

Preto konajte radšej preventívne a zaregistrujte si domény čo najskôr. Nech sú vaši zákazníci len vaši.  

Vypočujte si na záver podcast o tom, ako funguje štátne IT na Slovensku:

Autor: Simona Uhrinová

Simona je fanúšička digitálneho sveta a kyberbezpečnosti, copywriterka a IT právnička. Je vášnivá cestovateľka s láskou k dobrovoľníctvu, zdravému životnému štýlu, neštandardným víziám, a večná začiatočníčka v programovaní. Motto: "Life is 10 % what happens to you and 90 % how you react to it." Charles R. Swindoll

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *