Preskočiť na obsah
Kategórie
Pre profesionálov Technológie

Bezplatná podpora pre Ubuntu 18.04 končí. Ako ďalej?

V apríli 2023 končí bezplatná technická podpora pre linuxovú distribúciu Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver. V praxi to znamená, že bude označená ako EOL (End Of Life) a už pre ňu nebude voľne dostupná žiadna bezpečnostná aktualizácia. Časom pre túto veriu zrušia podporu aj dodávatelia softvéru, napríklad v repozitároch.

V prípade, že Ubuntu 18.04 LTS na svojom serveri prevádzkujete, prinášame vám niekoľko tipov, ako túto situáciu riešiť. Na začiatok odporúčame preveriť, akú verziu Ubuntu používate. Túto informáciu získate príkazom lsb_release -a v terminále. Ak vás zaujíma podpora balíčkov, tak detailné informácie ponúka príkaz ubuntu-support-status.

Nová inštalácia systému

Preferované riešenie je čistý setup na poslednú, a teda najaktuálnejšiu verziu Ubuntu 22.04 LTS a premigrovanie vašej aplikácie. Pripravíte si vlastne nový server s najnovšími verziami aplikácií a operačného systému a vaše dáta naň presuniete. Treba ale počítať s tým, že od vydania Ubuntu 18.08 prešla dlhá doba a objavilo sa množstvo zmien a vylepšení.

Tento prístup si vyžaduje viac námahy z pohľadu upravenia aplikácie tak, aby vedela na takomto novom prostredí bežať. Výhodou ale je, že máte pôvodné aj nové prostredie a na nové môžete prejsť až po jeho doladení.

Upgrade na podporovanú LTS verziu

Ubuntu obsahuje mechanizmus na update na vyššiu verziu. Jeho úspešnosť a funkčnosť je závislá od rozsahu zmien, ktoré sú v existujúcom systéme vykonané. Takisto aj od toho, koľko externých repozitárov používate. Aktuálne podporované LTS verzie sú 20.04 a 22.04.

Do aktualizácie sa nepúšťajte bez kompletnej a funkčnej zálohy. Vo Websupporte vám môže výrazne pomôcť snapshot, ktorý je dostupný pre VPS a VDC. Inak je krok späť do pôvodného stavu v prípade problémov mimoriadne náročný. Taktiež nezabudnite na dostatočný priestor na disku pre takúto operáciu. Popis celého procesu nájdete v oficiálnej dokumentácii.

Tip: Pre zákazníkov so službou Websupport Správa serverov vykoná takúto aktualizáciu náš tím skúsených administrátorov.

Canonical – platená podpora

Priamo Canonical, ako hlavný tvorca distribúcie Ubuntu, umožňuje rozšíriť podporu o ďalšie roky. Ide o službu Extended Security Maintenance (ESM) v rámci Ubuntu Pro.

Aktuálne Canonical ponúka bezplatnú podporu pre 5 serverov, ďalšie sú spoplatnené v podobe licencie pre dedikovaný (fyzický) alebo virtuálny server. Môže ísť o vhodné riešenie pre tých, ktorí vedia, že do ukončenia podpory upgrade nestihnú, prípadne ak ich aplikácia na to nie je pripravená.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *