Preskočiť na obsah
Kategórie
Bezpečnosť Pre používateľov

Ako sa dostať na dark web? (Bezpečný návod)

Vedeli ste, že obsah, ktorý si vieme bežne nájsť na webe, tvorí menšiu časť internetu? Ak áno, určite vás napadlo – ak má internet svoje skryté zákutia, ako sa do nich dostanem? 

Predstavme si internet ako ľadovec.

Špičkou ľadovca je verejne dostupný obsah, teda Open Web – e-shopy, weby médií, prezentačné stránky firiem, infoweby štátnych orgánov, príspevky na sociálnych sieťach atď. Pod špičkou ľadovca tvorí najväčšiu časť Deep Web, ktorý je prístupný len vybraným ľuďom. A potom tu máme tretiu časť, a tou je neslávne známy Dark Web (Darknet).

Dark Web a Deep web nie sú synonymá. Čo teda skutočne znamenajú?

Obsah

Čo je Deep Web?

Obsah, ktorý vie ktokoľvek z nás bežne vyhľadať na webe, je obsah na povrchu internetu. Internetové vyhľadávače ako Google či Duckduckgo ho prehľadávajú a indexujú. Čím viac kritérií SEO (search engine opitimization) stránka spĺňa, tým je indexovaná lepšie a zobrazovaná vo výsledkoch vyhľadávania vyššie. A preto majú následne viac a viac návštevníkov. Najvyššie sa zobrazujú webstránky, ktoré si za to samozrejme zaplatia.

Deep Web alebo „hlboký“ web sa nachádza pod bežne dostupným povrchom. 

Podľa niektorých odhadov je na Deep Webe až 90 % všetkého obsahu na internete. Stále však nevyhnutne nejde o žiadny „dark“ obsah. Nenájdete ho, lebo je špecificky chránený alebo skrátka nie je indexovaný internetovými vyhľadávačmi. 

Vstup do obsahu Deep Webu je chránený, a to najmä prihlasovacím menom a heslom, prístupom cez firemnú VPN alebo je dostupný len cez interný vyhľadávač na konkrétnej stránke. 

Čo nájdem na Deep Webe?

Základom Deep Webu sú dáta, ktoré môžeme nazvať ako súkromný obsah, prístupný len oprávneným osobám. Napríklad:

  • dáta vášho bankového účtu v internet bankingu,
  • obsah vašej e-mailovej schránky ,
  • súkromná komunikácia v účte na sociálnej sieti,
  • platený obsah,
  • firemné dáta, ktoré má firma v privátnych databázach atď.

Taktiež na ňom nájdete aj obrázky, videá, pdf a iné súbory, ktoré nemajú metadáta alebo iné html atribúty, a preto ich nevie vyhľadávač indexovať.

O bezpečnosť obsahu na Deep Webe je potrebné sa starať, aby aj ostal nedostupný neoprávneným osobám. O téme bezpečnosti nájdete na našom blogu množstvo informácií. Ako inak, nezabudnite najmä na silné heslo a dvojfaktorovú autentifikáciu všade, kde ju viete použiť. 

Taktiež buďte opatrní pri používaní verejnej wifi, napríklad v kaviarni alebo hromadnej doprave. Ak sa chcete cez ňu pripájať do svojho e-mailu alebo účtu na sociálnej sieti, tak skúste zároveň použiť VPN.

Čo je Dark Web?

Dark Web, teda „tmavý“ alebo „temný“ web tvoria najmä stránky, ku ktorým sa cez klasické prehliadače nedostanete vôbec. Je prístupný, ale za trochu iných podmienok. Ako? Povieme si o chvíľu.

Čo nájdem na Dark webe?

Najprv by sme si mali urobiť predstavu, čo na Dark Webe nájdeme a prečo môže byť v určitom ohľade aj užitočný, aj nebezpečný.

Na Dark Webe totiž nájdeme aj obsah, ktorý nie je úplne (alebo vôbec) legálny. Nebudeme vás nabádať hľadať tento obsah, ani sa mu venovať. Každý z vás má dostatok fantázie na to, aby pochopil, čo všetko by ste tam mohli nájsť. 

Poďme si teda povedať o tej pozitívnejšej stránke Dark Webu.

Treba si uvedomiť, že nie každý má možnosť sa slobodne vyjadrovať na internete. Existujú krajiny, ktoré aplikujú cenzúru, a jej obyvatelia môžu byť štátom postihovaní za šírenie svojich názorov alebo iného obsahu na internete. Práve pre týchto ľudí môže byť Dark Web užitočný vďaka anonymite a tým ochrane súkromia

Práve v dôsledku cenzúry na „bežnom“ webe sú na Dark Webe rôzne diskusné fóra, na ktorých si ľudia vymieňajú svoje „zakázané“ názory a majú možnosť sa zoznámiť s ľuďmi s podobným videním sveta.

Po Dark webe a jeho možnostiach často siahajú aj novinári, keď komunikujú so svojimi zdrojmi. Taktiež je nástrojom pre whistleblowerov, ktorí sa snažia odhaliť rôzne nekalé praktiky, korupciu a podvody, ako aj aktivistov, ktorí bojujú za správne (či menej správne) presvedčenia a ich aktivity sú v ich krajine nie úplne vítané.

Nie vždy sú dôvody pre využitie Dark Webu také dramatické. Dark Web je totiž aj voľbou pre ľudí, ktorí už majú dosť trackovania (sledovania) na internete rôznymi reklamnými agentúrami a technologickými gigantami. Takíto ľudia sa chcú len porozprávať s pocitom, že im aspoň chvíľu velký brat nedýcha na krk, nesleduje a neanalyzuje, čo robia. A to už môže stáť za pokus.

Takže…

Ako sa dostať na Dark Web?

Obsah Dark Webu nie je indexovaný a nie je dostupný cez vyhľadávače. Klasické prehliadače (browsery) ako je Chrome alebo Brave vám teda nepomôžu. Ak cez bežný prehliadač nájdete nejaký pohoršujúci obsah, neznamená to, že ste na Dark Webe. Skôr ste len natrafili na web, ktorý bude možno onedlho vymazaný. 

Základom pre vstup na Dark Web je špecifický webový prehliadač (browser), ktorý je určený pre prístup do Dark Webu. 

Najznámejším prehliadačom pre Dark Web je Tor Browser. Bol pôvodne vyvinutý americkou armádou, ktorá ho údajne aj s ďalšími špeciálnymi zložkami používa dodnes. Môžete si ho zadarmo stiahnuť z internetu.

Tor je skratka od The Onion Router, kde onion je cibuľa. Prečo práve cibuľa? Skúste hádať. Nápoveda: Vďaka tomu je Tor výrazne pomalší ako ostatné prehliadače. 

Tor vám umožňuje prehliadať všetky webové stránky v anonymnom a bezpečnom móde. Dostanete sa cez neho na klasické stránky, ale aj na tie, ktoré sú dostupné len na Dark Webe.

Servery siete Tor sú neviditeľné pre bežné internetové vyhľadávače. Protokoly, ktoré tieto servery využívajú, poskytujú špecifické šifrovanie pre anonymitu. Všetko ostáva interne na sieti Tor.

Tor tak môžete využiť na

  • prehliadanie klasických stránok v silne anonymnom režime,
  • prehliadanie Dark Webu.

Vstup na weby, ktoré nájdete len na Dark Webe, je zložitejší. Musíte preto vedieť, čo a ako hľadať. Základom je, že by ste mali poznať konkrétnu URL adresu v plnom tvare a takto ju zadať v Tor prehliadači. Tie dark majú štandardne koncovku .onion a vo zvyšku sú nezrozumiteľne usporiadané písmená a čísla.

Ako príklad sa môžete pozrieť na diskusné fórum technologických nadšencov s názvom Nezávislý svet so zaujímavým obsahom. Nájdete ho na DarkNete, ak zadáte do Toru tento link:

http://cllkrt5tuqp626hlmtnnw27gzuacoppwk762sldpln4wqkhbtn6kblad.onion/home 

Podarilo sa? Ak sa rozhodnete nazrieť do sveta .onion, chce to trochu trpezlivosti. Je bežné, že niektoré .onion odkazy nefungujú vôbec, lebo sú úmyselne menené. Alebo súkromný server, na ktorom je uložený obsah, je akurát vypnutý alebo je prístupný len určitým osobám. Je to úplne iný svet, na ktorý si treba len zvyknúť. Bežne dostupné stránky budú fungovať normálne, aj keď trochu pomalšie. 

Práca s Tor prehliadačom je teda v zásade jednoduchá: 

  1. Do svojho počítača si ho môžete zadarmo stiahnuť
  2. Po jeho otvorení stlačte tlačidlo Connect (pripojiť).
  3. V rámci Tor prehliadača používajte klasickým spôsobom vyhľadávač DuckDuckGo, ktorý je predinštalovaný.
  4. Ak poznáte konkrétnu .onion URL adresu, zadajte ju v celom tvare do vrchného okna.
Prehliadač Tor
Prehliadač Tor, cez ktorý sa dostanete na Dark Web

Ďalšie možnosti

Ak sa vám Tor nepozdáva alebo máte radi slobodu výberu, vyskúšať môžete aj iné alternatívne nástroje, napríklad:

  • The Invisible Internet Project (I2P) – tento prehliadač bol od začiatku vyvinutý pre ľudí z krajín, v ktorých vládne silná cenzúra; používa Darknet technológiu, a je považovaný za najlepšiu alternatívu Toru.
  • Hyphanet alebo original freenet – rovnako prehliadač, ktorý dbá o súkromie a neuplatňovanie cenzúry.
  • Zeronet – ďalšia populárna alternatíva; výhodou je, že nemá žiadne centrálne servery a využíva BitTorrent network and Bitcoin cryptography.
  • Subgraph OS – nie je prehliadač, ale operačný systém, ktorý poskytuje rôzne funkcionality so zvýšenou bezpečnosťou.
  • Whonix – taktiež operačný systém zakladajúci si na bezpečnosti prehliadania. 
  • TAILS— je špecifický free software, ktorý je nadizajnový na prehliadanie Dark Webu. Môžete si ho stiahnuť na USB. Vďaka tomu, že beží primárne na RAM, nezanecháva žiadne stopy v použitom počítači. 

Ak mate skúsenosti s niektorou z týchto alternatív alebo používate svoju vlastnú, dajte nám vedieť nižšie v komentároch. 

Bezpečnosť na Dark Webe

Bez ohľadu na stupeň anonymity na Dark Webe si treba uvedomiť, že aj za to, čo na Dark Webe robíte, môžete niesť zodpovednosť ako za čokoľvek iné. 

Taktiež nezabudnite na to najdôležitejšie – anonymita nechráni váš počítač. Nezabudnite preto na pravidelný update vášho Tor (alebo iného) prehliadača a radšej nemeňte veľkosť okna Tor prehliadača, aby nekopíroval veľkosť vášho monitora. 

A samozrejme – používajte VPN. VPN samotná vám vie zabezpečiť dostatok súkromia.

Aj keď viete, ako sa dostať na Dark Web, nezabudnite byť obozretní a zvažujte, či a ktoré stránky chcete skutočne otvoriť. Ak ich otvoríte, dobre si rozmyslite, ako na nich chcete interagovať. 

Ak si stiahnete čokoľvek podozrivé, môžete si počítač zavíriť nebezpečným malwarom. Taktiež sa môžete stať obeťou ransomware alebo rovno krádeže vašej identity alebo peňazí vášho bankového účtu. 

Preto nikomu len tak v diskusii alebo v súkromnej správe nedávajte súkromné údaje a radšej nesťahujte nič, čím si nie ste istí. Ak sa rozhodnete z Dark Webu niečo kúpiť, preverte si recenzie. Ak ich nenájdete alebo nie sú dobré, nekupujte. Ochránite tak svoje peniaze aj údaje.

Skrátka, nikdy nezabudnite na obozretnosť na internete, bez ohľadu na to, aký prehliadač používate.

Tento obsah má len informačný charakter.

Vypočujte si na záver skvelý podcast o tom, ako je možné uloviť hackera:

Autor: Simona Uhrinová

Simona je fanúšička digitálneho sveta a kyberbezpečnosti, copywriterka a IT právnička. Je vášnivá cestovateľka s láskou k dobrovoľníctvu, zdravému životnému štýlu, neštandardným víziám, a večná začiatočníčka v programovaní. Motto: "Life is 10 % what happens to you and 90 % how you react to it." Charles R. Swindoll

4 odpovede na “Ako sa dostať na dark web? (Bezpečný návod)”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *