Preskočiť na obsah
Kategórie
Bezpečnosť Pre používateľov

Čo je VPN a ako vás ochráni na internete?

Ak hľadáte spôsob, ako zvýšiť úroveň svojho súkromia a bezpečnosti na internete, VPN je väčšinou jednou z prvých volieb. Ďalšími populárnymi online nástrojmi súkromia sú bezpečné webové prehliadače alebo inkognito mód

Čo je to VPN?

VPN je skratkou slov Virtual Private Network, teda virtuálna súkromná sieť. Možno sa s ňou stretávate pravidelne, ak pracujete na home office a pripájate sa na diaľku na servery zamestnávateľa. Čoraz viac z nás ju však používa aj pre svoje súkromné potreby. 

Ako funguje VPN?

Ak ju máte zapnutú, viete skryť svoju skutočnú IP adresu a „podhodiť“ zvedavým stránkam úplne inú, často aj z úplne iného štátu. 

Bez VPN celý proces funguje takto: Ako bežný užívateľ sa cez svoj počítač (smartphone, tablet) pripojíte najprv do systému vášho poskytovateľa internetového pripojenia (ISP), ktorý vám pridelí tzv. dynamickú IP adresu. Následne vás prepojí na webovú stránku, ktorú si chcete zobraziť. A tá uvidí vašu reálnu IP adresu, ktorú vám pridelil váš ISP. A váš ISP uvidí všetko, čo na internete robíte.

S VPN sa pripojíte zo svojho počítača (smartfónu, tabletu) do systému vášho ISP a odtiaľ ste presmerovaní do systému vášho VPN poskytovateľa. Tu sa vytvorí fiktívna IP adresa a následne si pozeráte, čo len chcete. Bez toho, aby stránky vedeli, že ste to vy.

Stránky tak nevidia vašu skutočnú IP adresu, ktorá inak môže viesť k odhaleniu identity. Nevidia ani vašu skutočnú geografickú polohu, teda vaše mesto a často ani štát, z ktorého sa skutočne pripájate. Ak máte dobrú VPN, viete si sám/a zvoliť štát, z ktorého sa budete tváriť, že sa pripájate. 

Pro TIP: Ak chcete mať predstavu, ako presne sa dá vidieť vaša poloha len podľa IP adresy, vyskúšajte online tooly ako IP lokátor alebo vložte akúkoľvek IP adresu do Google mapy. Svoju IP-čku si viete zistiť napríklad takto.

Aké sú výhody VPN?

Skrytie identity na internete je v mnohých štátoch otázkou prístupu k inak blokovaným informáciám. Ak štát blokuje prístup k akýmkoľvek „nevhodným“ stránkam, použitím VPN môžu jeho obyvatelia toto obmedzenie obísť, prečítať si správy zo sveta, četovať s ľuďmi z iných krajín, spojiť sa s novinármi a aktivistami. Bez cenzúry a sledovania. 

V našich zemepisných šírkach budete chcieť použiť VPN skôr z iných dôvodov. Nebaví vás, aby všetci o vás vedeli všetko? Pripájajte sa cez VPN. Nielenže si vytvoríte bezpečný šifrovaný kanál, ale viete sa vyhnúť tzv. geoblokácii alebo geografickým obmedzeniam. Je to užitočné, ak:

  • chcete využívať rôzne služby, ktoré sú v zahraničí nedostupné; napríklad online banking.
  • chcete sledovať rôzny obsah online u služieb, ktoré vám napríklad hlásia „Túto reláciu nie je možné sledovať mimo územia Slovenskej republiky.“
  • sa chcete vyhnúť tomu, aby ste mali na svojom obľúbenom e-shope zobrazené iné ceny alebo podmienky, ako obyvatelia iného štátu.   

Takto vyzeráte pred navštívenou stránkou ako niekto iný. 

Pozor: Ak sa ale prihlásite do svojho účtu, napríklad na Gmail a budete si prezerať stránky cez VPN v tom istom prehliadači, kde ste prihlásený, Google vás vidí. Preto radšej použite spolu s VPN aj inkognito režim (Ctrl+Shift+N), ktorý je skvelým doplnkom. Nech vás nikto nesleduje ani cez cookies.

Ďalšou výhodou VPN je šifrovanie vášho pripojenia na internet. VPN vytvorí šifrovaný kanál, ktorý vedie z vášho PC na VPN server. Ste teda v relatívnom bezpečí voči útokom zvonka. Preto je kvalitná VPN takmer nevyhnutnosťou, ak chcete výnimočne použiť verejnú Wi-Fi niekde vonku. Či už v kaviarni, knižnici alebo na letisku.

A teraz to najdôležitejšie.

Vidí ISP, že používam VPN?

VPN vám poskytuje anonymitu voči zvedavým stránkam. Vidí teda vôbec niekto, že používate VPN? 

Odpoveď je: Áno. Váš ISP. 

A vidí niekto, čo si prezeráte cez VPN?

Odpoveď je: Áno. Váš poskytovateľ VPN. 

VPN vedie vaše prepojenie cez šifrovaný tunel. Ak ISP chce, vie zistiť, že používate VPN. A to jednoducho tak, že nevidí, aké stránky prezeráte. Ak to chce zistiť,  skrátka uvidí len nečitateľný balast. To je znak, že idete cez VPN. Za „VPN plot“ už ISP nevidí. Môžete si teda prezerať, čo chcete bez toho, aby váš ISP mal o tom čo i len tušenia. 

Ale čo poskytovateľ VPN? Tento Veľký Brat vidí všetko. Preto je dôležité vybrať si spoľahlivého poskytovateľa, ktorý naozaj chráni vaše súkromie, a za rozumnú cenu. Dávate mu totiž do rúk veľa dôvery.

Vyberajte si VPN, ktoré garantujú, že pravidelne mažú históriu vašej aktivity (vaše logy) a majú veľkú používateľskú základňu. Platí totiž aj tu staré známe „v jednote je sila“. Teda čím viac používateľov VPN službu využíva, tým ťažšie bude identifikovať spomedzi nich jednu konkrétnu osobu. 

Na trhu je momentálne dostupných veľa možností. Vyberte si takú, ktorá vám najviac vyhovuje a má dobré recenzie. Hlavne z pohľadu bezpečnosti. 

Tiež si skúste pozrieť, koľko a kde má servery, či si môžete vyberať štát pripojenia a či poskytuje Kill Switch, teda dodatočnú ochranu, ktorá pri výpadku VPN-ky neodhalí všetkým navštíveným stránkam vašu skutočnú IP adresu.

Pozrite si napríklad ExpressVPN, oblúbenou je aj NordVPN alebo švajčiarska ProtonVPN, ktorú môžete spojiť so známou šifrovanou e-mailovou službou ProtonMail

Vypočujte si na záver skvelý podcast o vzdelávaní v IT:

Autor: Simona Uhrinová

Simona je fanúšička digitálneho sveta a kyberbezpečnosti, copywriterka a IT právnička. Je vášnivá cestovateľka s láskou k dobrovoľníctvu, zdravému životnému štýlu, neštandardným víziám, a večná začiatočníčka v programovaní. Motto: "Life is 10 % what happens to you and 90 % how you react to it." Charles R. Swindoll

3 odpovede na “Čo je VPN a ako vás ochráni na internete?”

Odporucam https://mullvad.net/en/
Ziadny osobny identifikator (vygeneruju vam iba nahodny ciselny identifikator), rozne moznosti platby, velmi dobre privacy policy.

Na ich infrastrukture bezi napr. aj Mozilla VPN.

Odpovedať

Ďakujem za zdieľanie. Žijem v Číne, kde je internetová cenzúra prísna a nefunguje veľa sietí VPN. PandaVPN (https://pandavpnpro.com/) je jeden a funguje mi dobre.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *