Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky

Významné vylepšenia WordPress 5.6

Tretie a posledné major release vydanie v roku 2020 najpopulárnejšej webovej platformy je prakticky hotové. Pozrime sa spolu na najvýznamnejšie zmeny a vylepšenia.

Dátum vydania

Oficiálne vydanie ja naplánované na 8. decembra 2020. Aktuálne je dostupné Release Candidate 1 vydanie.

Nová predvolená téma

Kompletný mockup novej témy na Figma.com

Koncoročné vydanie WordPress už tradične prináša celkom novú predvolenú tému. Twenty Twenty-One si tak isto ako všetky predošlé dáva za cieľ prezentovať nové funkcie WordPress, najmä skrz nové bloky a možnosti rozloženia.

Predvolené témy sú vždy skvelé aj z hľadiska výkonu a jednoduchosti použitia. V prípade Twenty Twenty-One tomu nie je inak. Z hľadiska prístupnosti dokonca spĺňa najdôležitejšie body WCAG 2.1

Predvolená paleta farieb pre Twenty Twenty-One

A milovníkov dark-mode určite poteší aj vstavaná podpora tohto režimu. Po aktivácii sa webová stránka načíta vo svetlom/tmavom režime podľa nastavení zariadenia, na ktorom ju používateľ otvorí. Chceli by ste túto funkcionalitu aj vo WebAdmine? 🙂

Automatické aktualizácie jadra

WordPress 5.6 rozširuje funkcionalitu automatických aktualizácií WordPress, ktoré priniesla verzia 5.5. Po témach, pluginoch je teraz možné povoliť automatické aktualizácie pre major release vydania jadra. Doteraz si WordPress automaticky sťahoval minor release vydania týkajúce sa iba údržby a bezpečnosti. Dostupné sú tieto možnosti:

  1. Povolené aktualizácie každej novej verzie WordPress (aj major release vydania)
  2. Povolené aktualizácie týkajúce sa iba údržby a zabezpečenia (minor release vydania)

Podpora PHP 8

Tvorcovia WordPress sa už dlhšiu dobu snažia zahrnúť podporu pre novú verziu PHP čo najskôr od jej vydania. Inak tomu nie je ani pri PHP 8, ktoré vychádza iba niekoľko dní pred WordPress 5.6 (26.11.2020).

PHP 8 logo

Najnovšia verzia WordPress 5.6 s podporou PHP 8 počíta. No i tak tvorcovia používajú výraz beta compatibility. A to najmä z dôvodu, že PHP 8 obsahuje množstvo zmien, ktoré nie sú kompatibilné s predošlou verziou PHP 7.x a na PHP 8 je potrebné pripraviť aj pluginy a témy – jadro WordPress nebeží prakticky nikdy izolované.

Hesla aplikácií pre REST API

WordPress 5.6 výrazne zjednoduchší správu prístupu aplikácií tretích strán k webu a jeho obsahu cez REST API. Každej aplikácii bude možné vytvoriť/odvolať samostatné heslo.

Heslá aplikácií nahradia doteraz dostupné overovanie cez XMLRPC a cookies. V komunite developerov je táto feature veľmi pozitívne vnímaná.

WordPress 5.6 application passwords

Slovenské preklady

Slovenská verzia WordPress 5.6 je takmer hotová (99%), no stále ostáva niekoľko nepreložených fráz. Vo WebSupporte sme sami prispeli (a robíme tak pravideľne) a zapojiť sa môžete aj vy.

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *