Preskočiť na obsah
Kategórie
Vzdelávanie

Dve najdôležitejšie myšlienky z konferencie Leadership Brno 2019

Šiesty ročník konferencie Leadership Brno, pritiahol na jedno pódium prezidenta, riaditeľku väznice, prednostu detskej onkológie, úspešnú podnikateľku a ďalších lídrov. Napriek odlišnosti oblastí, v ktorých pôsobia, ich na prvý pohľad spája jedna dôležitá vec – práca s ľudmi. Na konci konferencie sa však ukázalo, že je toho oveľa viac.

Gabriela Slováková

Začínala v hoteliérstve, aktuálne je riaditeľkou mužskej väznice, predtým šéfovala ženskej. S úsmevom hovorí, že v hoteli mala „obsadenosť izieb“ 40 %, teraz je to 120 %. Zákony v ČR sú veľmi prísne, zatvára sa viac než sa musí. Navyše, systém nepripravuje väzňov na život vonku.

Jej úlohou je viesť dve odlišné skupiny: zamestnancov väznice a väzňov. Na motivovanie ľudí zmeniť samotný systém, žiaľ, nemá peniaze ani bonusy. Osobný príklad funguje najlepšie a každý človek je pre ňu osobnosť.

Do Českej republiky priniesla Yellow Ribbon Run, čo je spoločný beh zamestnancov väzenskej služby a väzňov – skvelý príklad, že zmena je možná. Zaujímavosťou je aj jej Facebook skupina pre bývalých väzňov, kde s ňou zdieľajú svoj život na slobode.

Gabriela Slováková

Jaroslav Štěrba

Prednosta Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno pôsobí ako lekár od roku 1987. V jeho práci nie je tolerovaná žiadna chyba, i keď ide často o prípady, kedy zlyhali všetky všeobecne dostupné metódy liečby. Aj keď je k dispozícii viac ako tisíc látok s protinádorovým účinkom väčšina z nich je zameraná na dospelých pacientov.

Liečbu zameriava veľmi individuálne podľa pacienta, prirovnáva to k testom na doping v športe. Aj v ňom majú športovci individuálne hodnotenia, pri liečbe onkologických chorôb to tak nie je.

Za svoju najväčšiu motiváciu (a svoj tím) považuje priamy a neustály kontakt s pacientmi a ich rodinami. Aj vďaka tomu je Brno na svetovej špičke výskumu a aj liečby.

Jaroslav Štěrba

Janette Motlová

V minulom roku začala viesť Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave, založila neziskovú organizáciu EDUMA a portál živáknižnica.sk. Práve pri nástupe do výskumného ústavu ju čakala výpoveď 30 % zamestnancov. Na konferencii rozprávala o tom, ako sa s tým vysporiadala a prečo väčšina z nich potom výpoveď stiahla.

Líderstvo pre ňu znamená porozumieť emóciam ľudí.

Odporúčam pozrieť jej video z TEDx Bratislava a rozhovor na heroes.sk.

Janette Motlová

Petr Pavel

Je generál Armády České republiky a bývalý predseda vojenského výboru NATO. Rozprával o rozdieloch vo vedení ľudí v armáde a v civilnej sfére. Zatiaľ čo o nariadení šéfa sa niekedy dá diskutovať, tak rozkaz je zákon. Dobrý líder má podľa neho:

  • schopnosť jasne formulovať víziu na dlhšie časové obdobie
  • vie ako túto víziu dosiahnuť – čím konkrétnejšie kroky, tým lepšie
  • umenie víziu „predať“ – líder musí byť autentický, ísť príkladom a sám byť pre ňu nadchnutý

Doležité je aj delegovanie právomocí, či hodnota negatívneho príkladu. Tá spočíva v tom uvedomiť si, či nekonám ako niekto, koho správanie mi vadilo. Vo vedení ľudí má svoje miesto slušnosť a sila prevziať na seba zodpovednosť.

Petr Pavel

Andrej Kiska

Príbeh Andreja Kisku je na Slovensku pomerne dobre známy a sprostredkoval ho aj návštevníkom v Brne. Viac hovoril o tom čo ho v živote stretlo a nebolo vždy pozitívne. O neúspechoch, o pádoch. O tom, že život je sínusoida a snaží sa nezabúdať, že za každým úspechom môže nasledovať pád. Že jednoducho v živote prichádzajú obdobia, kedy sa v živote nebude dariť.

Veľa sa venoval aj téme šťastia a dosahovaniu cieľov. Tie podľa neho stále odsúvame a spolu s nimi práve aj svoje šťastie a šťastie svojich blízkych.

Andrej Kiska

Simona Kijonková

O svoj životný príbeh sa podelila aj zakladateľka a majiteľka Zásilkovna.cz, CEO holdingu Packeta. Začiatky nemala jednoduché, no pomohol jej prístup, kedy je nohami na zemi a hlavou 3 roky dopredu.

Dôvera a motivácia kolegov je kľúčová, ide neraz o stratu priamej kontroly, ale riaditeľ naozaj nemôže byť pri všetkom. Zároveň ľudia musia vždy vedieť čo robia a prečo to robia – treba im vždy pripomínať víziu a cieľ. Práve dôvera jej ukazuje, že dobrých ľudí je viac ako tých zlých.

Ak by mala posledné peniaze investuje ich do IT a inovácií. Snaží sa držať extrémne tempo rastu a uvažuje, čo bude chcieť zákazník o 3 roky. Zákazník je u nej na prvom mieste a toto je aj je stratégia do budúcnosti. Konkurenciu nikdy nekopíruje.

Snaží sa udržiavať kontakt zo zamestnancami, navštevuje pravidelne pobočky a všetky oddelenia.

Simona Kijonková

Josef Dvořáček

Vyštudovaný poľnohospodár, ktorý sa rôznymi cestami vypracoval až na riaditeľa a spolumajiteľa spoločnosti Sonnentor – spracovateľa bylín, čajov a korenia.

Dbá na spokojnosť zamestnancov, ale aj dodávateľov od ktorých byliny vykupujú, ide neraz o rodinné farmy. Tieto vzťahy prenáša aj do zahraničia, na iné kontinenty, kde sa snaží spoznávať ľudí ktorí sú ich dodávateľmi.

Tvrdí že poctivá ručná práca pridáva ľudom hodnotu. Aj keď ide o výrobu a automatizáciu majú zásadu, že žiaden zamestnanec nepríde o svoju prácu kvôli stroju.

Rovnako dbá aj na odchod zamestnancov z firmy, aj ten musí byť férový.

Josef Dvořáček

Čo však všetkých rečníkov spájalo a každý to svojim spôsobom spomenul vo svojej prezentácii sú dve veci. Tou prvou je pokora. Lídri by nemali zabúdať na svoju cestu na vrchol, mali by zostať v kontakte s ľudmi a načúvať im. Dať im priestor rozvinúť svoje schopnosti a posúvať sa. Tou druhou je pomoc. Andrej Kiska povedal, že je morálnou povinnosťou bohatých pomáhať. A práve toto je ľudskosť.

Fotografie rečníkov sú z oficiálneho albumu konferencie, ktorý nájdete na Facebooku.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *