Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie

Prežije dedikovaný server v dobe cloudu?

Výhody “cloudových” produktov sú nesporné a určite obhájili svoje miesto na trhu. Stále však existujú prípady, kedy má zmysel aj dedikovaný server. Ono, v konečnom dôsledku i tak všetky “tie cloudy” bežia na dedikovaných serveroch.

Virtuálny server vs bare-metal

Fyzický, dedikovaný, či bare-metal – stále ide o pomenovanie pre hardvér, ktorý je vyhradený len pre jedného zákazníka všetkými svojimi systémovými prostriedkami. Na rozdiel od virtuálneho servera (VPS), kde zdroje zdieľa viacero zákazníkov. Vo finále záleží od agregácie takéhoto virtuálneho protredia, ako sa tam zákazník cíti pohodlne a akých má “susedov” (noisy neighbor effect).

Vo WebsSupporte sa takúto agregáciu snažíme držať čo najnižšiu pri CPU, keďže službu Virtuálny server dodávame ako produkčnú a prémiovú. Agregácia je na úrovni 1:1 – 2:1, takže maximálne dve virtuálky sa delia o jedno logické jadro. To môže byť veľmi citeľné, ako ukázal aj náš test konkurencie VPS – nie je virtuálka, ako virtuálka a pohľad len cez optiku ceny sa nie vždy vypláca.

Výkon a škálovanie

Ak teda viete, že potrebujete plnú kapacitu systémových prostriedkov pre svoje potreby, na úrovni jedného servera, je dobré už uvažovať nad dedikovaným serverom. Máte istotu, že všetko je určené len pre vás.

Tým prechádzame na oblasť škálovania. V prípade fyzického servera ide o vertikálne, lebo je možné navyšovať systémové prostriedky len do možností servera. Dá sa vymeniť procesor za výkonnejší, prípadne pridať ďalší (ak to server umožňuje), rovnako aj operačnú pamäť a diskovú kapacitu. Je tu ale strop, kedy prichádza na radu horizontálne škálovanie – teda viac serverov.

Osamelý hráč, či cluster serverov

Prvým krokom je rozdelenie architektúry riešenia na jednotlivé logické prvky. Väčšinou sa najprv oddeľuje databázový server od webového či aplikačného. Toto samozrejme rieši len vykonovú časť, nie dostupnosť. Aj keď všetky dôležité prvky pri dedikovaných serveroch máme redundatné vrátane prislúchajúcej infraštruktúry (sieťová konektivita, switche, elektrické napájanie) stále ide o jednotlivé fyzické servery a teda SPOF (Single point of failure).

Tu prichádzajú na radu clustre, kedy vzniká množina aplikačných/webových serverov, ďalej môže ísť o loadbalancery, databázové servery atď. Tu už je možné bez následkov prežiť zlyhanie niektorého servera a služby fungujú ďalej. A aby sa kruh uzavrel, tak neraz pribúdajú aj hypervízori a zákazník má privátny cloud.

Príklady použitia

Tu je niekoľko reálnych príkladov použitia dedikovaných serverov:

  • dávkové spracovanie dát a súborov, parsery
  • mailové servery (mailing, newsletter)
  • vlastná virtualizácia (Microsoft Hyper-V, Citrix Xen)
  • privátny cloud (WS OpenStack)
  • komplexné clustre serverov
  • storage servery
  • e-commerce
  • konvertovanie video súborov
  • generovanie PDF

Bezpečnosť

Byť na oddelenom fyzickom hardvéri má svoje výhody nie len po výkonnostnej stránke, ale aj z pohľadu bezpečnosti. V porovnaní s VPS ide o izolované prostredie a teda nehrozia bezpečnostné incidenty od vašich “susedov”.

Niektoré aplikácie, či interné smernice nedovoľujú prevádzkovať v cloudovom prostredí a aj tu prichádza na pomoc dedikovaný server.

U seba, či ako služba

Je stále bežné, že zákazník má server u seba v miestnosti, ktorú zdieľa spolu s čistiatcimi prostriedkami – veď firma má dobré pripojenie a skoro nič to nestojí. Je to vtipné, pokiaľ nejde o dáta, ktorých strata môže byť pre spoločnosť likvidačná. Chcete vedieť, kde sú vaše dáta a aj server, ktorý si prenajímate ako službu.

Rovnako je dobré vedieť, čo sa stane ak zlyhá vo vašom serveri nejaký komponent – kto zabezpečí servis, ale hlavne ako rýchlo. Máte vôbec na niečo takéto zdroje, alebo by ste ich radšej mali vo svojom core biznise?

Kde to mám prevádzkovať?

Vzhľadom na možnosti a široké portfólio možností je neraz ťažké si odpovedať, kde službu prevádzkovať – dedikovaný server, VPS ci privátny cloud? A aj samotné služby, ich záťaž a návštevnosť sa v čase mení – preto je dobré poznať možnosti, ktoré sú k dispozícii.

Výhody virtuálneho servera sú najmä jeho možnosti škálovania, flexibilnej zmeny parametrov a nižšie obstarávacie nároky. Za dedikovaný server zase výkon a bezpečnosť.

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.