Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky Vzdelávanie

S akým programovacím jazykom začať?

V blízkej budúcnosti pravdepodobne mnoho súčasných pracovných pozícií úplne zmizne. Ak sa niekto o svoju prácu báť celkom určite nemusí, sú to programátori. Aké programovacie jazyky sa oplatí naučiť a kde sa očakáva najväčší dopyt v najbližších rokoch?

Java

Java už dlhšiu dobu vedie rebríčky najpopulárnejších programovacích jazykov na svete. Oslavuje už vyše 20 rokov, bola vytvorená spoločnosťou Sun Microsystems a jej syntax vychádza z jazykov C a C++. Ide o objektovo orientovaný programovací jazyk. Väčšina Android aplikácií fičí práve na Jave a až 90 % spoločností v rámci Fortune 500 ju využívajú pri tvorbe webových aplikácií alebo backendu v rámci svojich web systémov.

C

C je jedným z najstarších aj najrozšírenejších programovacích jazykov vôbec. Patrí k strojovo orientovaným jazykom. Je využívaný napríklad vo vstavaných systémch v automobiloch či elektronike. Prakticky takmer všetka vaša elektronika je ovplyvnená alebo napísaná priamo v C. Mnohí odborníci odporúčajú začať s C, pred tým než sa pustíte do C#, C++, Java či Python.

C#

C# (C Sharp) je objektovo-orientovaný programovací jazyk, ktorý vyvinul Microsoft na základe C++ a Java. C# má široké využitie a funguje v rámci .NET framework. C# využíva väčšina programátorov pri tvorbe aplikácií pre Windows.

programovacie jazyky

C++

V C-čkovej rodine ešte chvíľku zostaneme. C++ svojou syntaxou rovnako vychádza z C a využíva sa najmä pri softvéroch s veľkou infraštruktúrou. C++ sa využíva napríklad v rámci Apple ekosystému, sú v ňom vytvorené softvérové produkty od Adobe (Photoshop napr.), internetové prehliadače ako Mozilla Firefox alebo Google Chrome, ale aj operačné systémy či počítačové hry. Využite C++ je naozaj široké.

JavaScript

JavaScript je jedným z najstarších programovacích jazykov. Jeho popularita sa však stále drží. Väčšina web developerov JavaScript používa pri tvorbe dynamických prvkov na webe. Vzhľadom na rastúcu popularitu mobilných zariadení a Internet of Things má JavaScript a frameworky AngularJS, NodeJS či React sľubnú budúcnosť.

Python

Python je interaktívny programovací jazyk, ktorý podporuje objektovo orientované, štruktúrované aj funkcionálne programovanie. Python je vyvíjaný ako open source jazyk. Využíva sa v rámci web developmentu, ale aj ako podporný jazyk v rámci software developmentu, pri data miningu či machine learning.

PHP

PHP je open-source skriptovací jazyk, ktorý sa využíva najmä pri tvorbe dynamických webových stránok a klient-server aplikácií na strane servera. Dopyt po PHP je stále veľký a pravdepodobne sa to v najbližších rokoch nezmení.

SWIFT

Jazyk SWIFT vyvinula v roku 2014 spoločnosť Apple ako alternatívu k Objective-C, za krátky čas sa vyšplhal k najobľúbenejším programovacím jazykom vôbec a zdá sa, že jeho popularita stále rastie. SWIFT je určený na vývoj aplikácii pre Mac OS X a iOS. Dokáže spolupracovať s frameworkami Cocoa a Cocoa Touch. V rovnakých programoch môže byť spoločne s Objecive-C, C a Objective-C++.

GO

Programovací jazyk Go bol vyvinutý v roku 2007 spoločnosťou Google so syntaxou odvodenou z jazkya C. Ide o staticky typovaný jazyk, no obsahuje aj niektoré vlastnosti typické skôr pre dynamicky typované jazyky. Používa sa pre software serverov alebo desktopové aplikácie. V súčasnosti ide o jeden z najrýchlejšie rastúcich jazykov v používaní.

Ruby

Ruby je objektovo orientovaný scriptovací jazyk, ktorý sa stal mimoriadne obľúbeným vďaka jednoduchšiemu syntaxu a výkonnosti. V súčasnosti konkuruje známejším jazykom, ako sú obľúbení Phyton a Perl. Ruby sa najčastejšie využíva na platforme Linux, systémov typu Unix, na písanie scriptov, CGI scrpitov a dokonca aj GUI aplikácii.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.