Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie Vzdelávanie

Ako vyzerá internet pod oceánom?

Ak máte popri tomto článku otvorenú aj nejakú zahraničnú stránku, je pravdepodobné, že do vášho prehliadača dorazila podmorským optickým káblom rovnako ako väčšina svetových dát. Internet pod oceánom je fascinujúci neregulovaný svet, vďaka ktorému môžeme pohodlne scrollovať či sledovať Full HD videá uložené na serveroch na druhom konci planéty. Ako v skutočnosti vyzerá svetová podmorská kabeláž? Týchto 10 faktov vám ju priblíži.

Hrubé ako fľaša od vína

Je jasné, že podmorský kábel nevyzerá ako klasický internetový kábel, ktorý sa povaľuje v každej kancelárii. Tieto káble majú priemer zhruba 7 cm, čo je spôsobené vrstvami medi, hliníku, oleja, polyetylénu a ochranných oceľových káblov. 1 meter tak váži až okolo 10 kíl.

Podmorské káble

Tu kabel, Tu kabel

V oceánoch je natiahnutých okolo 420 takýchto optických káblov. Nájdete ich v Tichom, Atlantickom aj Severnom ľadovom oceáne, avšak ani jeden nevedie do Antarktídy. S týmto kontinentom vás zatiaľ spojí len satelit. Naopak medzi Európou a Amerikou leží až 13 káblov, zatiaľ čo malé ostrovy, ako napr. ostrov Tonga v Oceánii, majú len jeden či dva káble.

Podmorský kábel, ktorý omotá zem

Najdlhší z podmorských káblov – Sea-Me-We 3 – sa s dĺžkou 39 tisíc kilometrov takmer vyrovná rovníku. Internetom prepája až 32 krajín.

Pod morom vládne káblová anarchia

Podmorské káble si žijú vlastným životom. Nie sú registrované žiadnou centrálnou autoritou a jediné informácie o tom, kde sa nachádzajú, poskytujú samotní prevádzkovatelia. Napriek tomu world wide web funguje spoľahlivo a rýchlo.

Podporský kábel

Káble ako zberná surovina?

Rovnakú otázku si v roku 2007 položili aj ázijskí piráti a pokúsili sa ukradnúť 11 kilometrov kábla spájajúceho Vietnam a Hong Kong. Úlovok vážiaci 100 ton sa im však nepodarilo predať a tak skončili vo väzení.

Až na Antarktídu sme všetci zapojení

Ak chcete detailne preskúmať kadiaľ vedú káble, pozrite si stránku spoločnosti TeleGeography, ktorá prevádzkuje mapu podmorských káblov Submarine Cable Map. Najviac káblov je na trase Európa – Amerika – Ázia.

Mapa podmorskych kablov

Cez vesmír alebo popod oceán?

Kým pri prenose dát cez satelit musí signál prejsť dráhu najmenej 70 000 kilometrov, čo sa aj pri rýchlosti svetla nezaobíde bez oneskorenia, pod oceánom beží signál len niekoľko tisíc kilometrov. Je preto oveľa rýchlejší.

Keď internet nezožerú žraloky, preseknú ho lodné kotvy

Aj keď žraloky sa často pokúšajú káble rozhrýzť, najviac poškodení majú na svedomí spustené kotvy a rybolov. Preto sa v rizikovejších oblastiach s menšou hĺbkou kábel ukladá do ryhy vyhĺbenej špeciálnym strojom. Najhlbšie ležiace káble v hĺbke 8 tisíc metrov stačí iba voľne pustiť na dno.

Podmorské káble a žraloky

|

Smelo sťahujte ďalej, kapacita postačí

Aj keď online svet stále rastie, súčasnú podmorskú kabeláž využívame len na cca 20%. Vyťaženie je nízke, lebo prevádzkovatelia neustále upravujú káble, aby boli schopné prenášať viac dát, takže sa o dostatočné kapacity nemusíme obávať.

Pod morom je už aj Microsoft a Facebook

K rozvoju podmorskej internetovej siete sa nedávno pridali aj Microsoft a Facebook spoločným projektom podmorského kábla s dĺžkou 6 600 kilometrov medzi Virginia Beach v USA a Bilbau v Španielsku. Ten bude prenášať dáta rýchlosťou až 160 terabitov za sekundu, čo je veľkosť približne 20 000 hodín HD Netflix videí.

FB Microsoft pod morom

Doteraz najrýchlejší kábel vedúci z Japonska do USA, ktorý pomohol zaviesť Google, prenášal 60 Terabitov za sekundu. Obe spoločnosti sa takto chcú pripraviť na nápor ďalších používateľov internetu v budúcnosti.

 

Autor: Eva Šimková

Profesionálne sa venuje HR, fascinujú ju medziľudské vzťahy a online marketing. Po večeroch píše kreatívne texty a hačkuje čiapky ;)