Preskočiť na obsah
Kategórie
Vzdelávanie Zákulisie

Podporujeme TEDxBratislava 2017

TEDxBratislava už každoročne prináša top osobnosti zo Slovenska aj zo sveta, ktoré sú výnimočné svojim talentom, skutkami či zmýšľaním. Počas jedného dňa inšpirujú stovky divákov priamo na podujatí a tisícky ľudí cez videá na YouTube. Ak potrebujete nakopnúť pozitívnou energiou, vyhraďte si 2. júl pre TEDxBratislava. Dominika Babulicová nám prezradila, čo na vás tento rok čaká.

Akú tému ste si zvolili pre tohtoročný TEDxBratislava?

Každý rok sa snažíme dať konferencii výstižný podtitul so schopnosťou obsiahnuť témy, ktoré považujeme za aktuálne a dôležité. Tentoraz padla voľba na zdanlivo jednoduché Straty a nálezy, ktoré však mnohé skrývajú a každý účastník za touto frázou nájde niečo vlastné. Keď sme titul ôsmeho ročníka vyberali, v tíme rezonovali naozaj rozličné témy, no opakovali sa napríklad extrémizmus či imigrácia. A tak sme si uvedomili, že tieto aj ostatné témy spája práve rozdielnosť a polarita. Vzdávanie sa vlastných názorov a nekritické preberanie cudzích. Hľadanie pravdy, akceptácia či humánnosť ako protipóly nás následne viedli aj k výberu niektorých rečníkov. Podtitul sa bude prelínať celou konferenciou, nebude to však len o strácaní a nachádzaní.

TEDxBratislava stage

Na akých rečníkov sa vy tešíte tento rok najviac?

Osobne sa najviac teším z toho, že snáď po prvý raz v histórii TEDxBratislava sme sa museli zaoberať “pozitívnou diskrimináciou”, keď sme zistili, že v programe máme prevahu žien. Aj tento rok sme si dali záležať na multižánrovosti a tematickej pestrosti a na pódium sme pozvali naozaj výnimočných slovenských aj zahraničných rečníkov. Historička Jarmila Bednaříková ukáže, že migrácia môže dopadnúť dobre aj zle a je len na nás, ktorou cestou sa vyberieme. Biohacker Jowan Österlund porozpráva o digitalizácii ľudského tela implantovaním čipov a jazykovedkyňa Lucia Molnár Satinská sa pozrie na viacjazyčnosť v Bratislave a na Slovensku. Mikrobiológ Slava Epstein predstaví jedinečný výskum mikrobiálnej „temnej hmoty“, vďaka ktorej jeho laboratórium vyvinulo nový prístup k objavovaniu liekov. Youtuberka Jessica McCabe príde zbúrať mýty o tom, že diagnózu ADHD má každé neposedné dieťa. Najviac sa však teším na čistokrvnú humanitu, ktorú 2. júla do SND vnesie vojnová pamätníčka Eva Mosnáková.

Aký je záujem o TEDxBratislava 2017?

Sme radi, že TEDxBratislava každý rok priláka pestrú vzorku účastníkov, pretože aj to dotvára čaro podujatia. Práve možnosť stretnúť stovky otvorených hláv na jednom mieste robí konferencie TEDx zážitkom, ktorému sa sledovanie prednášok na internete nevyrovná. Je už tradíciou, že vstupenky na TEDxBratislava sa pred podujatím vypredajú, preto je riziko odkladať kúpu na poslednú chvíľu.

TEDxBratislava speaker

Aké sú vaše sny a vízie v spojitosti s TEDxBratislava do budúcnosti?

Radi hovorievame, že TEDxBratislava nie je len pre Bratislavu, a snažíme sa, aby témy, ktoré na pódiu otvárame, niesli posolstvo pre celé Slovensko či dokonca globálne publikum. Teší nás, že TED videá získavajú stále väčšiu popularitu aj na Slovensku, no práve o prednáškach z tých slovenských TEDx-ov sa u nás vie málo. Našou dlhodobou snahou je zmeniť to a vyhnúť sa nálepke “bratislavská kaviareň”. Preto hľadáme napríklad aj ambasádorov, ktorí nám pomôžu vystúpenia z TEDxBratislava formou zorganizovania viewing party dostať do iných miest a pokojne aj do zahraničia. Ide o skupinové sledovanie živého streamu zo sály SND, ktoré organizátori môžu obohatiť vlastnými prestávkovými aktivitami, občerstvením či pozvať si lokálneho rečníka.

Čo boli vaše doterajšie najväčšie výzvy?

Keď to vezmem úplne od podstaty, v neziskovom sektore býva výzvou vôbec nejaké ďalšie podujatie urobiť. Keďže sa však tešíme priazni podporovateľov, môžeme sa na výzvy pozerať nie ako na hrozby, ale ako na príležitosti. Tou najväčšou je bezpochyby z roka na rok prekročiť ďalší pomyselný stupienok na rebríčku kvality, pričom tá môže u každého spočívať v niečom inom. Na niektoré konferencie sa ľudia chodia vyslovene iba najesť a povymienať si vizitky, na iných zase získajú nové informácie, ale odchádzajú s prázdnym žalúdkom a bez jediného zážitku, o ktorý by sa chceli podeliť. My sa snažíme nezanedbať ani jednu súčasť podujatia, či už je to voľba tém a rečníkov, catering, prestávkové aktivity, vizuálna stránka alebo jednoducho len dobrá skúsenosť s nápomocným dobrovoľníkom. Snažíme sa nielen nezaostať, ale každý rok o niečo predbehnúť predchádzajúci ročník. A to je permanentná výzva.

Čo vás najviac teší na tejto práci?

Tá neuveriteľná sloboda zrealizovať čokoľvek, čo si vymyslíme a odôvodníme. Pričom je to vlastne paradox, pretože v skutočnosti sme zviazaní mnohými licenčnými podmienkami a, samozrejme, nemalými režijnými nákladmi. No vďaka podporovateľom a partnerom, ktorí nám opakovane preukazujú svoju dôveru, sa nám darí z podujatia robiť výnimočný zážitok. Taký výnimočný, že hoci je to iba jediný deň, ľudia sa k nemu vracajú po celý nasledujúci rok. A keď to nakoniec vidíte do seba zapadnúť, je skvelé vedieť, že z maličkej časti sa to podarilo aj vďaka vám.

TEDxBratislava crowd

Ako vám môžu iní pomôcť?

Akúkoľvek výpomoc hocikedy počas roka si veľmi ceníme. Sami sme dobrovoľníkmi, ktorí sa príprave TEDxBratislava venujú popri svojich zamestnaniach, a spája nás spoločný záväzok. Preto ani ponuka pomôcť zväčša nezostane nevyužitá. Najintenzívnejšie spolupracujeme s dobrovoľníkmi, ktorí nám pomáhajú priamo v deň konania, ale i s krátkodobými prípravami, preto ich výber realizujeme už na jar. Stále je však možnosť stať sa ambasádorom a zorganizovať viewing party alebo naše aktivity podporiť finančným príspevkom, ktorý nám napríklad pomôže pripravovať častejšie naše komorné TEDx-y s prívlastkom Salón.

Spolupracujete na Slovensku aj s inými organizáciami a coworkingami?

Bratislavským coworkingom vďačíme za možnosti viesť tu svoje nekonečné hodiny úvah o pripravovanom ročníku. Okrem nich spolupracujeme aj s niektorými mimobratislavskými, ktoré sa podujali zorganizovať priamy prenos z podujatia. To množstvo pozoruhodných neziskoviek a organizácií, ktoré sa snažíme podporovať aspoň prostým zdieľaním ich myšlienky, sa snáď ani nedá spočítať. A samozrejme, snažíme sa byť v kontakte aj s organizátormi iných TEDx konferencií na Slovensku a okolitých krajinách.

Od kedy ste začali robiť TEDxBratislava, vnímate nejaký ideový posun v rámci Slovenska?

Bolo by odvážne tvrdiť, že za nejaký ideový posun Slovákov môže práve TEDxBratislava. Snažíme sa však robiť všetko pre to, aby v spoločnosti zarezonovali témy, ktoré považujeme za dôležité, no zdá sa nám, že sa im nevenuje dostatočná pozornosť. Verím, že vďaka správnej voľbe rečníkov sa nám takto už niekoľko tém podarilo vytiahnuť na oči širokej verejnosti. Uvidíme, ktorá to bude tento rok.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.