Preskočiť na obsah
Kategórie
Vzdelávanie

Podporujeme slovenské coworkingy: Cancel.sk

Ani Martinčania už nemusia pracovať z obývačky, coworking Cancel.sk im totiž ponúka parádne priestory priamo v centre mesta s výhľadom na Martinské hole. Založili ho Michal „Stupo“ a Vlado „Tyger,“ ktorí nám prezradili, prečo sa z Cancel.sk naozaj dobre pracuje.

Ako dlho už fungujete a ako sa vám zatiaľ darí?

Fungujeme už skoro tretí rok. A teraz je to celkom dobré, začiatky boli však dosť turbulentné. Turbulentné boli preto, že sme nemali žiadne peniaze, žiadne veci, ktoré by sme mohli „dôstojne“ dať do nášho coworking centra pre ostatných. Bolo však veľa dobrých ľudí okolo nás a veľmi nám fandili a taktiež pomáhali. Zákazok sme tiež nemali nazvyš, dá sa povedať, že nás to dosť svojho času vyžmýkalo udržať nažive.

Prečo robíte to, čo robíte?

Sú to dve veci. Prvá: potrebovali sme robiť inak ako z domu. Druhá: vedeli sme že tento problém budú mať aj ostatní. Keďže štát a ani mesto v tomto nijako nepomáha začínajúcim mladým ľuďom. Vedeli sme, že ak my nič nespravíme, tak tu nič nebude. Treba začať od seba a tak sme začali. Výsledkom je pracovné miesto s príjemnou rodinnou atmosférou.

Cancel coworking hlavná miestnosť

Čím je Cancel coworking výnimočný?

Okrem výhľadu z balkónu na Martinské hole určite samotným prevedením stolov z paliet až po veľmi pestrú zmes šikovných a hlavne veselých ľudí, ktorí tu robia. Ps: máme sprchu pre športovcov :-D. Asi by som dodal aj to, že sme na začiatku pešej zóny, takmer doslova susedíme s kaviarničkami a barmi. Čiže keď niekto potrebuje poriešiť stretko doslova v súkromi za 3 minúty už sedí s klientom v kaviarni. Možno dobrú atmošku robí aj to, že cancel.sk sídli v historickej budove. Bola to úplne prvá provizórna budova Matice slovenskej „Beňuškov dom“.

Koľko ľudí k vám chodí?

Momentálne je tu 9 až 10 duší 🙂

Sú to väčšinou domáci alebo aj ľudia z iných miest či krajín?

Väčšinou domáci/ ale blízke mestá do 21km.

Čo vás najviac teší a vašej práci?

Bez toho, aby som preháňal určite zmes kreatívnych a veselých ktorá tu vedie debaty a robí dobrý pocit z pracovného prostredia.

Cancel coworking miestnosť 3

Čo sú vaše najväčšie výzvy?

Určite mať stále parádne osadenstvo coworkerov tak ako doteraz. Momentálne sme však považovali za celkom výzvu uvoľniť ďalší priestor na tomto poschodí pre naše aktivity, aby vznikla následne spoločenská miestnosť, kde si všetci oddýchneme od počítačov a pozveme svoju návštevu. Pri tých priestoroch riešime ešte aj spodnú časť budovy, ktorá je momentálne v „prenájme“ inštitúcie, ktorá ju nijako nevyužíva. Tu by sme chceli zriadiť prednáškovú časť a poskytnúť tu priestor aj niečomu výnimočnému, niečo čo by to tu ešte viac spestrilo. Takže nápadov je dosť 🙂

Ako vám môžu iní pomôcť?

No minimálne nám môžu priať blaho :). Ale prakticky, ak by niekto pridal niečo do nášho budgetíku vždy postupne inovujeme výbavu v cancli. Tak isto aj priatelia z @websupportu nás podporili dvomi tulivakmi od TULI a hneď nám to tu viac ohrialo atmošku 🙂

Cancel coworking

Spolupracujete aj s inými coworkingami?

Ani nie. V martine nič nieje. V rámci Slovenska tiež nespolupracujeme, boli sme na nejakých prednáškach v Žilinskej banke, ale nemámu žiadnu spoluprácu s nikým rozbehnutú, nepoznáme sa ani s týmito ľudmi. Blaho im však prajeme 🙂

Ako vnímate coworkingovú scénu na Slovensku?

Je to pecka nie?  Koľko pohybu a energie dokážu mladí rozpútať  v prospech spoločnosti. Táto scéna nás aj inšpirovala, že niečo také je možné. Coworkingy rástli jeden po druhom krížom krážom cez Slovensko, a bolo cítiť, že mladí sa prebrali a nieje nám to jedno. Vieme, aké je to ťažké rozbehnúť v malých mestách a bez sponzorov. Držíme všetkým palce a hlavne silnú vieru treba mať vo svoj projekt a vyjde to.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.