Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky Vzdelávanie

Ako si chrániť zrak pri práci s počítačom

Nočná práca na počítači má pre mnohých kreatívne pracujúcich ľudí svoje čaro, no okrem výhod obsahuje aj mnoho nástrah pre zdravie. Najväčším neduhom práce v noci sú unavené oči od modrého žiarenia obrazoviek. Ako sa proti nemu chrániť?

f.lux (Mac, Windows, Linux)

Aplikácia mení teplotu farieb displeja podľa aktuálneho času a intenzity slnečného žiarenia, čím vytvára pre oči vhodné podmienky počas nočnej práce s počítačom. Preto je f.lux must-have aplikácia pre (takmer) všetkých nočných pracantov.

Na zmenu farieb displeja sa sprvu zvyká ťažko, no postupne si túto utilitku určite obľúbite. Aplikácia zmierňuje škodlivé účinky modrého svetla, na ktoré sú naše oči obzvlášť citlivé a zároveň dokáže riešiť aj problémy so spánkom. Nespavosť totiž spôsobuje práve nadmerné ožarovanie očí modrým svetlom počas programovania, písania textov, čítania či hrania hier v neskorých nočných hodinách.

Výsledky experimentu na Harvardskej univerzite preukázali, že modré svetlo potláča tvorbu melatonínu dvojnásobne viac ako zelené svetlo. Po nočnom kódení sa tak váš cirkadiánny rytmus posunie namiesto 90 minút až o 3 hodiny.

Torontská univerzita zase zistila, že ľudí, ktorí uprednostňujú nočnú prácu na počítači by mohli voči škodlivému žiareniu ochrániť okuliare s filtrom proti modrému svetlu. Takéto okuliare k počítaču zakúpite už od 60 €. Aplikácia f.lux, ktorá tento problém rieši takmer rovnako, je pri tom dostupná zadarmo a pre všetky rôzne desktop zariadenia aj smartfóny.

Keďže aplikácia „čaruje“ s farbami podľa vlastného uváženia a intenzity svetla v miestnosti, u grafických dizajnérov, fotografov a ilustrátorov si uplatnenie asi nenájde. Stále si ju však môžu užiť vo svojom smartfóne počas nočného scrollovania ich Facebook feedu.

|

 

Vyžarovanie modrého svetla obrazovky MacBooku Air pred a po spustení aplikácie f.lux. 

(Zdroj: f.luxometer)

Awareness (Windows, Mac)

Drobná utilita, ktorej úlohou je prinútiť vás ku krátkej odmlke počas práce po každej hodine tónom, ktorým Tibetskí mnísi oznamujú čas pre meditáciu. Po odznení zvukového signálu nemusíte zanechať žiadny odkaz, ale dopriať si 5 minútový oddych pre seba a svoje namáhané oči.

Aplikácia zároveň v hornej macOS lište zobrazuje časový údaj o tom, ako dlho pracujete od poslednej prestávky. Ak uplynie predvolená hodina, zaznie gong a vy si môžete spraviť čas na kávu, hru stolného futbalu alebo krátky pokec s kolegami. Pravidelné prestávky počas práce s počítačom sú dokonca zahrnuté v pravidlách BOZP.

Nezabudnite si počas prestávky pretrénovať zrak do diaľky. Podľa významu farieb unavené oči najlepšie regeneruje pohľad na odtiene zelenej farby. Ak sa vám so zdravým zrakom podvedome vytvára spojitosť s chrumkaním mrkvy, zabudnite na ňu.

Pre vaše unavené oči môžu byť prínosnejšie prázdne ruky, ktorými si zatvorené oči prekryjete a ochránite ich tak pred dopadajúcim svetlom na sietnicu. Tento cvik sa nazýva palming a pomáha regenerovať citlivosť očí na farby. Návodov, ako správne robiť zraku prospešný palming je plný internet.

Súčasťou Awareness zdravotného programu sú aj tipy pre krátke prestávkove aktivity.

Awareness nie je jedinou appkou tohto druhu. Na podobnom princípe funguje aj bezplatná utilitka Time Out alebo trojdolárová mobilná aplikácia BreakTime pre iOS.

Time Out ponúka rozšírenejšie možnosti nastavenia či kombináciu krátkych a dlhších prestávok.

eyeCare (Chrome)

eyeCare na rozdiel od predošlých utilít funguje ako rozšírenie pre Google Chrome. To môže byť výhodou najmä pre tých, ktorí väčšinu svojho času za počítačom strávia v okne webového prehliadača. Po uplynutí (predvolených) 20 minút vás add-on upozorní na prestávku a zároveň vám naordinuje jednoduché cviky pre regeneráciu unavených očí.

Rozšírenie je v defaultnom stave nastavené podľa pravidla 20-20-20, čo znamená, že každých 20 minút vás upozorní, aby ste svoj zrak odtrhli od obrazovky a zamerali sa na predmet vzdialený 6 metrov (20 stôp) po dobu nasledujúcich 20 sekúnd. Samozrejme, periodicitu upozornení a dĺžku prestávok si môžete navoliť podľa vlastných predstáv.

Twilight (Android)

TL;DR – Twilight je aplikácia podobná utilitke f.lux a jej úlohou je obmedziť modré žiarenie z obrazoviek mobilných zariadení počas nočného browsovania a čítania. Na rozdiel od f.lux-u, Twilight si na svoj Android nainštalujete aj bez rootu.

Zdroj: Google Play

Autor: Erik Oravec

Copywriter a vizuálny fetišista so záľubou v pekných veciach a dobrých ľudoch. Ešte stále študent marketingovej komunikácie, cestovateľ a milovník dobrej knihy. A kávy!